Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ευεργέτης Μιχαήλ Παραμυθιώτης και η φιλανθρωπική δράση του σε Παραμυθιά και Κέρκυρα

ευεργέτης
12 Μαρτίου 2018 / 09:48

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. «Έκπαλην φιλτάτην πατρίδα μου Παραμυθιά» αναφέρει στην διαθήκη του ο ευεργέτης Μηχαήλ Παραμυθιώτης ο οποίος γεννήθηκε το 1793 και έζησε μέχρι το 1862.

Είναι γόνος της οικογένειας Μήτα που στα τέλη του 18ου αιώνα, βρέθηκε από την γενέτειρα Παραμυθιά στην Κέρκυρα όπου και αναπτύχτηκε οικονομικά, «ην δε δια παντος προσηλωμένος εις το πάτριον έδαφος», όπως χαρακτηριστικά έγραφε γι’ αυτόν η Ι. Λαμπρίδη το 1880 στο βιβλίο «Περι των εν Ήπειρω Αγαθοεργημάτων». 

Με την διαθήκη του, την οποια σύνταξε μόλις 2 χρόνια πριν απεβιώσει, κληροδότησε την Ελληνική Δημόσια Σχολή Παραμυθιάς, αφήνοντας το πατρικό του σπίτι για να μετατραπεί σε σχολείο. 

Παράλληλα πρόσφερε και τα 3 καταστήματα που ήταν ιδιοκτήτης στην Παραμυθιά, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν από την ενοικίαση, να προσφέρονται στην ίδια σχολή. 

Επίσης άφησε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Εθνική τράπεζα και στην Βασιλική τράπεζα της Μόσχας, 5.000 τάλιρα, ωστε με τους τόκους να «διατηρείται αξιοπρεπώς το πνευματικόν τούτο κέντρον» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διαθήκη του. 



Στην Κέρκυρα ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης, κατασκευάζει ένα από τα νεοκλασικά κτήρια αναφοράς του νησιού στα Μουράγια. Πρόκειται για το κτήριο της οδού Δονζελότ 7 που κατασκεύασε το 1856 ο διάσημος αρχιτέκτονας J. Balsamo. 

Και στο νησί των Φαιάκων ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης δείχνει το φιλανθρωπικό του πρόσωπο ενώ είναι ενεργό μέλος της λέσχης των Ηπειρωτών οπου και χρηματοδότησε πλήθος δράσεων του συλλόγου. Ενα μεγαλο ποσό χρησιμοποίησε για την λειτουργία του τοτε παρθεναγωγείου Κέρκυρας αλλα και του ιστορικού ναού της Παναγίας των Ξένων. Απόγονοι του είναι γνωστά ονόματα της επιστήμης των επιχειρήσεων και των τεχνών. 

Στην Παραμυθιά το όνομα του, δόθηκε στην πλατεία της Εθνικής Τράπεζας.

πηγή: paramythia-online