Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Παραιτήθηκαν ο συντονιστής και άλλοι δυο από τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
10 Μαρτίου 2018 / 10:04
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Έτσι, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων, το πρόβλημα υπερχειλίζει από το κοινωνικό επίπεδο στο πολιτικό με αναπότρεπτα οργανωτικά προβλήματα για τον σχηματισμό που το διαχειρίζεται.

ΚΕΡΚΥΡΑ.Ο συντονιστής και τουλάχιστον δυο ακόμα μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τις παραιτήσεις τους σήμερα και αποχώρησαν από τη διευρυμένη συνεδρίαση του Οργάνου. Ο Γιάννης Κρητικός, ο Φίλιππος Μπερδούσης και η Λένα Μουρίκη εξέφρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έτσι, την αντιθεσή τους στην απαίτηση των στελεχών της καθοδήγησης και του γγ. διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού στη διαχείριση των σκουπιδιών. Έτσι, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων, το πρόβλημα υπερχειλίζει από το κοινωνικό επίπεδο στο πολιτικό με αναπότρεπτα οργανωτικά προβλήματα για τον σχηματισμό που το διαχειρίζεται.

Το πόσο μεγάλο είναι το οργανωτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί την Κυριακή το πρωί, που έχει ανακοινωθεί ότι θα συνέλθει σε ολομέλεια η οργάνωση Νότιας Κέρκυρας του κόμματος και που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απειλείται του σκηνικού των παραιτήσεων και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο Γιάννης Κρητικός μιλώντας στο enimerosi.com δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η προέλευσή μου είναι κινηματική. Σ' αυτό μου τα χαρακτηριστικό και θα επιμείνω. Έτσι σας παρακαλώ να ερμηνεύσετε και την σημερινή μου στάση»!

Η επιστολή παραίτησης του Γιάννη Κρητικού

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιώ την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κερκύρας. Όχι γιατί εγκαταλείπω τις αξίες και τις αρχές της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά γιατί  διαπιστώνω ότι για ένα μείζον αυτοδιοικητικό  θέμα που ταλανίζει την κοινωνία της Κέρκυρας πάνω από τριάντα χρόνια και το οποίο στην παρούσα φάση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, και εννοώ φυσικά το θέμα των απορριμμάτων, οι αρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να δώσουν τη δέουσα πολιτική  λύση . Πρόκειται μάλλον για μια ιδεοληψία και όχι για πολιτικό ρεαλισμό. Όταν μια κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός κοινωνικού εκτροχιασμού με χαρακτηριστικά κοινωνικού αυτοματισμού το να μιλάμε θεωρητικά είναι μάλλον πολιτικά και κοινωνικά άστοχο. 
Είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα έλαβε απόφαση  για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο άμεσο χρονικό διάστημα και προσπάθησε να βρει ρεαλιστικές λύσεις για το μεσοδιάστημα. Οι αποφάσεις αυτές παρόλο που πάρθηκαν ομόφωνα δεν στηρίχθηκαν με τον ίδιο ζήλο από όλους τους συντρόφους , κάτι που προκάλεσε την απογοήτευση μου. Η μόνη αγωνία της Νομαρχιακής αλλά και δική μου προτεραιότητα ,ενός ατόμου καθαρά κινηματικού, είναι οι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά να υπερέχουν έναντι όλων. Δεν ξέρω αν με την τελευταία τοποθέτηση των αρμοδίων κρατικών λειτουργών μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί.
Είναι λυπηρό την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει μια τεράστια μάχη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να δώσει ελπίδα και προοπτική ξανά στον Ελληνικό λαό να βρίσκονται κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες οι οποίοι υπονομεύουν το έργο του παίρνοντας ακραίες και σκληροπυρηνικές αποφάσεις δημιουργώντας προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγνώμη από τους κατοίκους του Τεμπλονίου γιατί δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όσα τους υποσχεθήκαμε καθώς και από τους κατοίκους της Λευκίμμης στους οποίους φανήκαμε αναξιόπιστοι.
Θέλω να ευχαριστήσω τους συντρόφους μου για τη συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήμουν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Κέρκυρας και να τους υποσχεθώ ότι θα βρίσκομαι κοντά τους.
Θέλω να πιστεύω ότι θα  κυριαρχήσει η συλλογική προσπάθεια σε αντίθεση με την καθεστωτική αντίληψη και την προσωπική ανέλιξη ορισμένων. Η Αριστερά δεν πρέπει επ’ ουδενί να απομακρύνεται από τις ηθικές της καταβολές.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Κρητικός


Η επιστολή παραίτησης του Φ. Μπερδούση



Παραίτηση Λένας Μουρίκη

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζα και ευχόμουν να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει το νησί εδώ και χρόνια. Και εγώ, μαζί με όλους εσάς, είμαι υπέρ της κατασκευής εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι. Για τις ανάγκες του μεσοδιαστήματος, είμαι καταρχάς υπέρ της εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων εντός Κέρκυρας, με βασική προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση, και εν συνεχεία, αν αυτό δεν είναι εφικτό, της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού. Αυτή η λύση, άλλωστε, προτάθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα  από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματός μας. Μία λύση  που έχει εφαρμοστεί σε ανάλογες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. 
Παρά το γεγονός ότι για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν ήμασταν εμείς αρμόδιοι, από την πρώτη ώρα ως κόμμα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου στις αυτοδιοικητικές αρχές, ενώ συγχρόνως είχαμε τη βούληση να προτείνουμε λύσεις αντιμετώπισής του και καταβάλλαμε προσπάθειες συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, όμως, αφουγκραστήκαμε -ως οφείλαμε- τις τοπικές κοινωνίες, κάναμε προτάσεις και ήρθαμε σε επαφή με αρμόδια στελέχη των υπουργείων στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Ωστόσο, η ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα προκάλεσε ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα εδώ και τριάμισι χρόνια να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Πέρα όμως από την ανικανότητα και την ολιγωρία, αυτό που με εξοργίζει πραγματικά είναι η έλλειψη ευθιξίας από την πλευρά των τοπικών ιθυνόντων να κοιτάξουν κατάματα τους Κερκυραίους πολίτες και  να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να παραιτηθούν και όχι να αποποιούνται των ευθυνών τους.
Διαφωνώ ριζικά με τη λύση που προτείνεται από την πλευρά του Υπουργείου, δηλαδή το άνοιγμα του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, για λόγους που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία.
Ας μη ξεχνάμε, εν τέλει, ότι αυτή ήταν και προεκλογική δέσμευση του τωρινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, που είναι λόγοι πολιτικής ευθιξίας και αξιοπρέπειας, θα ήθελα να καταθέσω την παραίτησή μου από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.
Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρώην Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, σύντροφο Γιάννη Κρητικό, για την έντιμη στάση του όχι μόνο στο θέμα των απορριμμάτων, όταν κάποιοι άλλοι αποδείχθηκαν πολιτικά νάνοι και κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά και γενικότερα για όλη την παρουσία στη θέση του Συντονιστή.

Συντροφικά,
Λένα Μουρίκη
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.