Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συνάντηση του Δημάρχου με φορείς για το ζήτημα των απορριμμάτων (video-pics)

Απορρίμματα
08 Μαρτίου 2018 / 09:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα το απορριμμάτων έγινε σήμερα στο Ιστορικό Δημαρχείο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναντήσεων των του Ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο και συμμετείχαν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδόχων, τουριστικών καταλυμάτων, εμπόρων, το ΤΕΕ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των συλλόγων του Τεμπλονίου. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή. Οι βουλευτές είχαν κληθεί αλλά δεν ήρθαν λόγω κοινοβουλευτικου έργου.




Εισαγωγικά ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσον αφορά στην πρόταση μεταφοράς απορριμμάτων εκτός νησιού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης με κοινωνική συναίνεση «
Δεν είναι δυνατόν να γίνει με βία» είπε.
Επίσης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη διαχείρισης και την χρηματοδότηση, που αποτέλεσε ουσιαστικά και το λόγο συναίνεσης των κατοίκων στην άρση αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
Ειδικότερα όσον αφορά το ΧΥΤΥ Λευκίμμης, μίλησε για τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να εξασφαλισθεί η αδειοδότηση, δηλαδή την αποκατάσταση του δρόμου, την υδροδοτηση και την ηλεκτροδοτηση. «Η ΔΕΗ έχει πάρει εντολή να προχωρήσει. Έχει ζητήσει αστυνομική προστασία όμως» επανέλαβε.






Ακολούθησε έντονη συζήτηση με συχνές αναφορές στην ανάγκη αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης κυρίως από τη Μερόπη Υδραίου αλλά και την Νικολέτα Πανδή.
Επίσης η Μερόπη Υδραίου επανέφερε την ανάγκη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ για τις νησιωτικές περιοχές.
Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση αποχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους αντιδρώντας στην πραγματοποίηση τέτοιων συσκέψεων, εφόσον το αρμόδιο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο.   

Αγωνία από τους επαγγελματίες του τουρισμού

Την αγωνία τους εκδήλωσαν οι ξενοδόχοι και τα τουριστικά καταλύματα, ενόψει του ορατού κινδύνου ενός εφιάλτη των σκουπιδιών την ερχόμενη σεζόν.
Ο πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων Περικλής Κατσαρός αναρωτήθηκε πως θα αντιμετωπίσουμε τους τουρίστες σε δύο μήνες και τάχθηκε υπέρ της λύσης της αδειοδότησης της Λευκίμμης  «Δεν αντέχουμε άλλη δυσφήμιση. Οι Λευκιμμιώτες γιατί απουσιάζουν από τη σύσκεψη; Ήρθαμε σε μια σύσκεψη χωρίς λύσεις. Γιατί δεν αδειοδοτείται η Λευκίμμη;» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτης Μπράμος αναζητώντας άμεσες λύσεις « Είναι επικίνδυνο να δεχτούμε τουρίστες αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι επιχειρήσεις μας. Εγώ και τετρακόσιοι συνάδελφοι έχουμε πρόβλημα τώρα. Τι θα κάνουμε μετά από δύο μήνες; Ποια τουριστική πολιτική να ασκήσουμε με αυτές τις συνθήκες;»