Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε σχέση με ανακοινώσεις συνδικαλιστών για τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων

ΤΕΠ
07 Μαρτίου 2018 / 08:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση, σε απάντηση της χθεσινής ανακοίνωσης του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Χ. Μπούκα

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ της Ενημέρωσης ο Φ. Κακαβίτσας ανακοίνωσε:

«Με μια λιτή ανακοίνωση ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών στις 6/3/2018, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και της Κέρκυρας ότι θα μείνουν “Χωρίς παθολόγο στα Επείγοντα στις εφημερίες Μαρτίου”.
Είναι προφανές ότι στα μάτια του απλού πολίτη, αυτή η είδηση μπορεί εύκολα να μεταφραστεί ότι «αν χρειαστεί να αποτανθεί στο νοσοκομείο τις συγκεκριμένες ημέρες, δεν θα έχει αντιμετώπιση από παθολόγο». Αυτό είναι τελείως ψευδές.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δημιουργήθηκε προ έτους και αποτελεί ένα επιπλέον τμήμα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία (ΦΕΚ  874/2012/τεύχος Β) για τη λειτουργία του. Ειδικά τα άρθρα 7.2, 7.3, 7.4. αναφέρουν ρητά πως στη λειτουργία συμμετέχουν από κοινού ειδικευμένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και όχι μόνο παθολόγοι. Σε περίπτωση που οι ιατροί του τμήματος χρειαστούν βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού, συνδράμονται από τους ιατρούς, όλων των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου. Για παράδειγμα αν εργάζεται στο ΤΕΠ Παθολογικού τομέα ιατρός παθολόγος και προσέλθει ασθενής με πνευμονολογικό πρόβλημα που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον παθολόγο, καλείται ο πνευμονολόγος, αν εφημερεύει πνευμονολόγος και προσέλθει ασθενής με καρδιολογικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό, καλείται καρδιολόγος, αν εφημερεύει καρδιολόγος και προσέλθει ασθενής με αμιγώς παθολογικό πρόβλημα και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό θα κληθεί παθολόγος κοκ.

Είναι προφανές από τα ανωτέρω και από την ισχύουσα νομοθεσία, ότι αν τις συγκεκριμένες ημέρες που αναφέρονται στην ανακοίνωση, οποιοσδήποτε πολίτης με παθολογικό πρόβλημα προσέλθει στα επείγοντα του νοσοκομείου, θα εξεταστεί από τον ειδικευμένο ιατρό που καλύπτει τον παθολογικό τομέα του ΤΕΠ και αν χρειαστεί η συνδρομή παθολόγου για την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης, ο παθολόγος που εφημερεύει στην κλινική, θα κληθεί για να συνδράμει.

Θέλουμε καλόπιστα να πιστεύουμε ότι, ο σκοπός της ανακοίνωσης, δεν είναι η υπονόμευση στα μάτια του απλού πολίτη της λειτουργίας του νοσοκομείου. Αυτό γιατί εύκολα, από κάποιον που δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των αυτόνομων ΤΕΠ, θα μπορούσε να προκύψει όπως αναλύσαμε νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του νοσοκομείου, θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων, παρότι οι αποφάσεις της προφανώς έρχονται σε αντίθεση με συγκεκριμένες συνδικαλιστικές νοοτροπίες. Ενός τμήματος που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο και έχει ήδη αναβαθμίσει σημαντικά την εικόνα του νοσοκομείου και τις υπηρεσίες που παρέχει στους Κερκυραίους πολίτες».

                                                                        Ο Διοικητής
                                                          Κακαβίτσας Φοίβος-Ευάγγελος