Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταυτότητες, σημαίες, στολές με τα οστά των ηρώων του ’40!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
05 Μαρτίου 2018 / 10:16

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Συνεχίζεται στα βουνά της Βορείου Ηπείρου η αναζήτηση πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του Έπους του 1940 – 41 προκειμένου τα οστά τους να μεταφερθούν πια, όπως τους αρμόζει, σε οργανωμένα νεκροταφεία, οκτώ περίπου δεκαετίες μετά τη θυσία τους για την πατρίδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντυπωσιακά και άκρως συγκινητικά είναι τα έως τώρα ευρήματα. Τα συνεργεία, που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 150 πρόχειρους τάφους Ελλήνων πεσόντων στα αλβανικά βουνά εντοπίζουν ταυτότητες με την εθνικότητα «Greco», ελληνικές σημαίες και στολές. Από τους 150 τάφους, που έχουν εκσκαφτεί, μόνο σε πέντε περιπτώσεις δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά και θα απαιτηθεί η διενέργεια εξέτασης DNA για την εξακρίβωση της ταυτότητας των πεσόντων. Μετά το Ντραγκότ, όπου εργάζονται αυτή τη στιγμή τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία της περιοχής του Αργυροκάστρου.  
Υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό ώσπου να εκταφούν, να ταυτοποιηθούν και εντέλει να ταφούν στα νεκροταφεία που θα προσδιοριστούν γι’ αυτό τον σκοπό τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών που αποτελούν τους τελευταίους άταφους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών συνήφθη το 2009, επί θητείας του Κώστα Τασούλα ως υφυπουργού στο Υπ. Εθνικής Άμυνας. Πρακτικά, ωστόσο, «ξεκλείδωσε» στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο. Εκεί συμφωνήθηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταφή των οστών.