Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι λόγοι που οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταψήφισαν τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες (και) στο Ιόνιο

Οικολόγοι - Πράσινοι
28 Φεβρουαρίου 2018 / 16:10

Όπως δήλωσα στην συνεδρίαση της Επιτροπής, η θέση του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων και ημών των δύο βουλευτών, του Γιώργου Δημαρά και του Γιάννη Τσιρώνη, ως Οικολόγοι και μέλη των Οικολόγων Πρασίνων είναι αρνητική, είπε στην ολομέλεια ο Γ. Δημαράς.

ΑΘΗΝΑ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και γενικά και ειδικά, για τις συγκεκριμένες περιοχές. Όπως βεβαίως για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι αντίθετοι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, πολλοί φορείς της Ηπείρου, η Greenpeace, το WWF κλπ.
Πρώτος και βασικός λόγος , η άμεση ανάγκη αλλαγών στο ενεργειακό μοντέλο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη, ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας, αλλά και τις επόμενες γενιές.
Οι εξορύξεις πετρελαίου πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Ειδικότερα, επειδή η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και Ανανεώσιμες Πηγές, γι' αυτό και επιμένουμε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει θεσμικά ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός με πολύ πιο γρήγορα βήματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην χώρα μας, είναι οι σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Άμεσα συνδεδεμένοι με τις εξορύξεις σε χερσαίες περιοχές όπως στην Ήπειρο, όπου ήδη προχωρούν οι έρευνες, είναι οι επιπτώσεις στα αποθέματα υπόγειου νερού.
Επίσης, κρίσιμους θεωρούμε τους κίνδυνους και στις περιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις θάλασσες. Για την πλούσια βιοποικιλότητα, τα ιχθυο-αποθέματα αλλά και τις συνέπειες στον τουρισμό. 
Ο τρίτος λόγος που είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων είναι ότι δεν πιστεύουμε στα τελικά οικονομικά οφέλη από τις εξορύξεις, εάν συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες. Θεωρούμε ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις υφιστάμενες αλλά και αναπτυσσόμενες παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η παραγωγή προϊόντων ποιοτικών προδιαγραφών κλπ.
Τέταρτος λόγος είναι η ηθική ευθύνη και η αίσθηση δικαίου απέναντι στις επόμενες γενιές.