Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ολοκαύτωµα
28 Φεβρουαρίου 2018 / 11:25

Η βδομαδιάτικη εφημερίδα «Hellenic Μail» διοργάνωσε εκδήλωση, αφιερωμένη στο Ολοκαύτωµα, που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φλεβάρη στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΑΘΗΝΑ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωµένη στο Ολοκαύτωµα της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας, στη διάσωση του συνόλου των µελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας  Ζακύνθου, στους ήρωες της Λευκάδας και στην άγνωστη ιστορία αλληλεγγύης που εξελίχτηκε  στο Αγρίνιο.


Οι ομιλητές
 
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες από τους:
Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στο Ολοκαύτωμα και ειδικότερα στις τέσσερις πόλεις και τα τότε συμβάντα
Φωτεινή Βάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Κέρκυρας  και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην κοινωνικοπολιτική σημασία του Ολοκαυτώματος και εστίασε στο χαμό των κερκυραίων Εβραίων καθώς και τη στάση των ηγετών της πόλης.
Γιώργος Φλωρεντής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός  Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς
Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κκ. Χρυσόστομος ο οποίος εκπροσώπησε το Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο Β'. Ζακυνθινός ο ίδιος, κατέθεσε αναμνήσεις και τόνισε τη στάση του τότε Δήμαρχου, του Μητροπολίτη, των αντιστασιακών οργανώσεων και όλων των Ζακυνθινών,  χάρη στους οποίους η τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα δεν μέτρησε ούτε μια απώλεια.
Ο δήμαρχος Κερκυραίων Κώστας Νικολούζος τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα της στάσης των τότε αρχών της πόλης (Δημάρχου, Νομάρχη και Αστυνομικού Διευθυντή) η οποία αν ήταν διαφορετική, ίσως και η ιστορία να είχε διαφορετική εξέλιξη.
Ο δήμαρχος Λευκάδας  Κώστας Δρακονταειδής αναφέρθηκε στη στάση του Λευκαδίτικου λαού ο οποίος συμπαραστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στους κερκυραίους Εβραίους κατά τη διήμερη παραμονή τους στο νησί.
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στη στάση των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της Κατοχής
Ο ποιητής Κωστής Τσιάκαλος αναφέρθηκε στα συμβάντα του Αγρινίου και διάβασε ένα σχετικό ποίημά του
Ο ιστορικός-ερευνητής Γιώργος Πηλιχός αναφέρθηκε σε άγνωστο περιστατικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης το οποίο εντόπισε κατά τη διάρκεια των ερευνών του.
Ο Γιώργος Ζούμπος, μαθηματικός και συνεργάτης της «Ενημέρωσης», έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας και παρουσίασε το χρονικό του Ολοκαυτώματος των κερκυραίων Εβραίων, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού. Ειδική αναφορά έκανε στην ηθική και κοινωνική σημασία του αποδεκατισμού των και στη στάση των ηγετών της πόλης.
Ο συγγραφέας και εκδότης Διονύσης Βίτσος πέρα από το ιστορικό της διάσωσης των ζακυνθινών Εβραίων επεσήμανε ότι με το πέρασμα των χρόνων οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος  έχουν φύγει σχεδόν όλοι. Είναι άμεση ανάγκη οι αναμνήσεις και οι μνήμες που έχουν συγκεντρωθεί καθώς και  τα διάσπαρτα στοιχεία να γίνουν πια κομμάτι της ιστορίας που θα παραλάβουν οι επόμενοι.
Το Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας  εκπροσώπησε η Άννα Ματαθία, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η νομικός και εκδότρια Μαρία Σιαφάκα


Το καλλιτεχνικό μέρος
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν Σεφαραδίτικα τραγούδια από το συγκρότημα «Anema e Core» σε ενορχήστρωση του Σάκη Νεγρίν.  Τραγούδησε η Ηλιάννα Αντωνίου και συνόδευσαν οι Θοδωρής Λυκουρόπουλος (βιολί), Βίκυ Κυριακίδη (φλάουτο) και Σάκης Νεγρίν (κιθάρα).
Στη συνέχεια η μπάντα της Πολεµικής Αεροπορίας, με αρχιμουσικό τον κερκυραίο Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο, ερμήνευσε κλασσικά κομμάτια καθώς και επιλογή τραγουδιών του Θεοδωράκη. Τραγούδησαν οι: Δηµήτρης Μπάσης και Βασίλης Κούρτης.
Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή του εξαίρετου ντοκυμανταίρ του Τώνυ Λυκουρέση «Το τραγούδι της ζωής».