Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΠΙΝ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής (IMC) της CPMR στην Ισπανία

ΠΙΝ
23 Φεβρουαρίου 2018 / 12:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότεινε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη διήμερη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής (IMC) της CPMR, που διεξήχθη στη Μούρθια της Ισπανίας

 Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες, η πολιτική συνοχής και το μέλλον της Ευρώπης ήταν τα κύρια θέματα της διήμερης συνεδρίασης, του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών “ CPMR” ( Conference of Peripheral Maritime Regions ), που πραγματοποιήθηκε στην Καρθαγένη, στην περιφέρεια Μούρθια της Ισπανίας, από τις  14 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, από τις Περιφέρειες μέλη της CPMR .

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν οι προτάσεις για τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για ένα ευοίωνο μέλλον στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα συνεργασιών με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και  τον τουρισμό στις παράκτιες Περιφέρειες της Μεσογείου. Την ίδια ώρα, έγινε ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων για την μετά το 2020 πορεία της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της οποίας απέχουν σημαντικά από τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι περιφέρειες

Την Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε οαντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φοντάνας, ζήτησε οι Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβαθμίσουν τις παρεμβάσεις και τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, προωθώντας πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα οράματα των πολιτών τους.

Οι άξονες προτεραιότητας που προτάθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφορούσαν μεταξύ άλλων:

 -Την κατάργηση της κατανομής οικονομικών πόρων στο πλαίσιο διαφορετικών γεωγραφικών     περιοχών.
-Την  εξισορρόπηση των παραγωγικών συντελεστών στο εσωτερικό των κρατών και μεταξύ διαφορετικών περιοχών.
-Την εφαρμογή πολιτικών που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της φτώχιας, αντιμετωπίζοντας τις εφαρμοζόμενες πολιτικές συνοχής που καθορίζουν την κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
-Το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
-Το χειρισμό του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος ως ανθρωπιστικού ζητήματος και με πλήρη εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων.
-Την εφαρμογή πολιτικών ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού, ιδιαίτερα με τα κράτη του ευρύτερου γεωγραφικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρήκαν θετικό αντίκτυπο στις Περιφέρειες της Μεσογείου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής, ενώ, όπως αποφασίστηκε, αναμένεται να συσταθούν εισηγήσεις για όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση της IMC της CPMR τον Ιούνιο του 2018, με βάση τις απόψεις που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στο πλαίσιο της μεσογειακής συνεργασίας,  για την «Πολιτική Γειτονίας», τα «Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας», την  «Ένωση για τη Μεσόγειο» και τις υφιστάμενες και αναδυόμενες μακροπεριφερειακές και θαλάσσιες στρατηγικές που προάγουν μία βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την υλοποίηση της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR).