Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οδύσσεια: Τα Ιόνια συμφωνούν επί της αρχής, ξεκινούν απ΄την αρχή

Οδύσσεια
17 Φεβρουαρίου 2018 / 17:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Τι είπε στην «Ενημέρωση» ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε λευκό χαρτί συμφώνησαν οι Δήμαρχοι του Ιονίου, να σχεδιάσουν τη στρατηγική της αξιοποίησης της Μυθιστορίας του Οδυσσέα. Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ ΙΝ) που έγινε στο Αργοστόλι την Πέμπτη. Εισηγητές ήταν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας και ο Κώστας Τσουμάνης, Δρ. Τουριστικής Οικονομίας και Προϊστάμενος Ιονίων Νήσων του Υπουργείου Τουρισμού. Συμμετείχαν οι δήμαρχοι όλων των νησιών καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος.

Η πρόταση που έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο Δήμος Κέρκυρας αφορά στο δικό της κομμάτι της Οδύσσειας, που συμπυκνώνεται στην έννοια της φιλοξενίας των Φαιάκων. Ωστόσο είχε συναντήσει αντιδράσεις τόσο από τα άλλα νησιά που ταυτίζονται με τον Οδυσσέα αλλά και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.  Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΙΝ η κερκυραϊκή αντιπροσωπεία κατέβηκε με μια πρόταση πολύ πιο «ώριμη» απ΄όσο ήθελαν τα υπόλοιπα νησιά.

 

Η διαφωνία της Ιθάκης

 

Για τις αντιρρήσεις αυτές μίλησε στην “Ενημέρωση” ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας: «Είχαμε πει από το Δεκέμβρη ότι θα γινόταν μια συνάντηση μεταξύ των Δήμων Ιθάκης και Κέρκυρας, του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη σκέψη αυτή, ώστε όλα τα νησιά του Ιονίου να μπορούν να αξιοποιήσουν και τουριστικά και πολιτιστικά την Οδύσσεια. Η πρόταση της κερκυραϊκής αντιπροσωπείας στην ΠΕΔ ΙΝ ήταν μια ιδέα που ήταν λίγο “προχωρημένη”, χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες συνεργασίες από πριν. Η πρόταση που κατέθεσα εγώ σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους ήταν να αναβληθεί το θέμα και να γίνει μια ομάδα εργασίας για ένα συλλογικό και σωστό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν δεν προχώρησε η πρόταση και θα έρθει κάποια στιγμή εκ νέου στην ΠΕΔ ΙΝ. Δεν είναι μόνον ο τρόπος που θα γίνονται οι πολιτιστικές δράσεις αλλά και το πού θα γίνονται, τι έχει να δείξει ο κάθε τόπος, τι έχει να προσφέρει, αυτές οι δράσεις που θα καταλήγουν, αν θα έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, πολιτιστικό ή τουριστικό ενδιαφέρον…

Ως Δήμος Ιθάκης, είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε κοντά σε μια τέτοια πρόταση βάσει προϋποθέσεων. Οι Δήμαρχοι από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε μια εισήγηση αν δεν υπάρχουν ειδικοί. Για να σας δώσω να καταλάβετε, ο Δήμος Ιθάκης έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση στον Αγ. Αθανάσιο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, τρέχει μια συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για το Οδυσσειακό Κέντρο που ετοιμάζουμε εδώ στην Ιθάκη. Όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση έτσι ώστε να βγει κάτι σωστό, και βέβαια χωρίς να τίθεται θέμα αμφισβήτησης ποια είναι η Ιθάκη και ποιος είναι ο Οδυσσέας.

Το κυριότερο είναι ότι το Υπουργείο Τουρισμού θέλει να κάνει ένα master-plan τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της Οδύσσειας και θα πρέπει κάποιος να του δώσει σωστές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε αυτό που θα βγει να μην είναι πρόχειρο. Στην ιδέα δεν διαφωνεί κανείς, φτάνει να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση.

 

Με σύνεση & προσοχή

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος δήλωσε στην “Ενημέρωση” : «Το πιάνουμε απ΄την αρχή με μεγάλη προσοχή. Πολύ σοφά η ΠΕΔ ΙΝ αποφάσισε ότι δεν είναι θέμα ούτε ενός, ούτε δύο νησιών, είναι θέμα όλων των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και θα καθίσουμε με σύνεση, με προσοχή, με ειδικούς, με Περιφέρεια και ΠΕΔ ΙΝ να το βάλουμε στα σκαριά. Πέρσι τον Μάιο, είχα πει ότι όπως το ξεκινάνε στραβά, κινδυνεύουν να το κάψουν… Μονόπλευρα από ένα νησί δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η ιδέα. Το σκεπτικό λοιπόν είναι, όπως είπε εξαιρετικά και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Β. Καββαδίας «αν πάμε να πηδήξουμε μόνος του ο καθένας, μπορεί να κάνουμε μισό μέτρο, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερο άλμα, μ΄αυτό το σκεπτικό θα προχωρήσουμε. Με συντονιστή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Δημάρχων».


Όλοι μαζί θα το απογειώσουμε

Συνοψίζοντας το συμπέρασμα της συνάντησης,  ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Β. Καββαδίας υπογράμμισε τη σημασία της ένωσης δυνάμεων που μπορεί να απογειώσει την προσπάθεια, γεγονός που αποδέχθηκαν όλοι οι δήμαρχοι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αναλαμβάνει η ομάδα το “πακέτο” με κοινή παραδοχή ότι η Ιθάκη είναι ο κορυφαίος προορισμός και οι άλλοι είμαστε δορυφόροι. Βέβαια εμείς έχουμε ήδη από πέρσι ξεκινήσει διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τις οποίες συνεχίζουμε, π.χ. το Dionysia Opera Festival, το Corfu Challenge, το Συνέδριο Γαστρονομίας κ.λπ.». Πάντως, όπως είπε στην “Ενημέρωση”, λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και εντός δεκαπενθημέρου θα συσταθεί η ομάδα εργασίας που θα αναλάβει το σχεδιασμό «σε λευκό χαρτί».

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.