Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκαρδιστικά Πετεγολέτσα στην Πλακάδα τ΄Αγιού (video-photos)

Πετεγολέτσα
16 Φεβρουαρίου 2018 / 19:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πανέμορφο παραδοσιακό σκηνικό της παλιάς πόλης με τις φανέστρες της πλακάδας τ΄Αγιού

πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ τα φημισμένα Πετεγολέτσα. Τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά), βασίζονται στην Κερκυραϊκή διάλεκτο και κάθε χρόνο παίζονται σε υπαίθρια σκηνή.
Είναι ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την COMMEDIA DELL' ARTE, και είχε καλλιεργήσει ο αξέχαστος θεατρικός συγγραφέας Θεόδωρος Ζαμάνης. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής τους σπονδυλώνεται από σατυρικά δεκαπεντασύλλαβα.



Παρουσιάζονται από ηθοποιούς-παρουσιαστές και στο πνεύμα τους εμπερικλείουν αναδρομές εθίμων, παραδοσιακούς τύπους παλιών Κερκυραίων και περισσότερο απ΄ όλα κορφιάτικη διάλεκτο. Το πρόγραμμα διανθίζεται με ελαφρά ή σατυρικά τραγούδια ντόπιας ως επί το πλείστον δημιουργίας, ή με επτανησιακές καντάδες. 



Διοργανώνονται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων σε μιαι προσπάθεια να αναδειχθεί η ταυτότητα του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού, που στηρίζεται στην ιδιοτυπία του Επτανησιακού Πολιτισμού, που συγχώνευσε με επιτυχία τον συστηματικό τρόπο σκέψης της Δύσης με το λαϊκό στοιχείο και την Ελληνικότητα του χώρου.

 




Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ