Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φροντίδα & στείρωση, η μόνη λύση για τα αδέσποτα

Αδέσποτα
16 Φεβρουαρίου 2018 / 12:45

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, το σύνδρομο της αγέλης & η επιθετικότητα-Τι κάνει ο Δήμος, τι προβλέπει ο Νόμος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους είτε δηλητηριάζοντας τα ζώα  ή  τραυματίζοντας θανάσιμα τα αδέσποτα σε μία λανθασμένη προσπάθεια να προστατέψουν τα ζωντανά τους. Ύστερα από αρκετές καταγγελίες που έγιναν στην «Ενημέρωση» σχετικά με επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών σε αιγοπρόβατα και πουλερικά, είτε σε ανθρώπους, αναζητήσαμε απαντήσεις από υπεύθυνους, τον Λεωνίδα Παγκράτη, δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τον Βαγγέλη Κένταρχο αν. Διευθυντή Πρωτογενούς Τομέα Αστικού.

Το σύνδρομο της αγέλης
Η πιο συχνή αιτία επιθετικότητας είναι η συνάντηση πολλών ζώων και ο σχηματισμός αγέλης. Όπως λέει ο Β. Κένταρχος: «Από τη λέξη «αγέλη» προέρχεται η λέξη αγελάδα. Η αγελαία συμπεριφορά σημαίνει ότι ένα σκυλί αλλιώς συμπεριφέρεται μόνο του και αλλιώς όταν ενωθεί μαζί με άλλα, όπου επικρατεί «η ισχύς εν τη ενώσει».

Επιθέσεις σε κοπάδια
Σχολιάζοντας το φαινόμενο των επιθέσεων σε κοπάδια ο Β. Κένταρχος αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι, στον ορεινό όγκο Παντοκράτορα είχαμε επιθέσεις σε κοπάδια. Ωστόσο, στην ύπαιθρο είναι δύσκολος ο εντοπισμός του επιθετικού ζώου ή της αγέλης καθώς μέχρι να φτάσουμε μπορεί να έχουν μετακινηθεί αρκετά χιλιόμετρα.  Αυτό που συστήνουμε στους κτηνοτρόφους είναι καλή περιφρούρηση του ζωικού κεφαλαίου τους».
Ο Λ. Παγκράτης αναφέρει: «Έχουμε καταγγελίες από πολίτες τόσο σε αστικό όσο και σε επίπεδο υπαίθρου. Έχουμε «σπάσει» αγέλες στα σημεία που μας υπέδειξαν οι πολίτες, όπως το Λιστόν, το αεροδρόμιο και άλλα ευπαθή μέρη όπως τα σχολεία. Ύστερα από την υπόδειξη των πολιτών, εντοπίζουμε τα ζώα, τα συλλέγουμε, τα τσιπάρουμε, τα στειρώνουμε και τα επανεντάσσουμε σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μη σμίξει πάλι η «παλιοπαρέα».

Τι προβλέπει ο Νόμος
Όσο για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζει ο Δήμος τα επιθετικά αδέσποτα ζώα, ο Β. Κένταρχος απαντά: «Υπάρχει πρόβλεψη από το Νόμο για τη διαχείριση των αποδεδειγμένα επιθετικών αδέσποτων ζώων. Αυτό σημαίνει ότι κατά το νόμο επικίνδυνο χαρακτηρίζεται ένα ζώο το οποίο ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ επιτέθηκε σε άλλο ζώο ή άνθρωπο. Όπως λοιπόν προβλέπει ο Νόμος, ο Δήμος έχει συστήσει δύο επιτροπές: Μία πενταμελή επιτροπή και μία τριμελή, η οποία αποτελείται μόνο από κτηνιάτρους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφανθούν για την επικινδυνότητα ενός ζώου. Η διαδικασία που ακολουθούν είναι να στείλουν προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας να παρακολουθήσει το επιβεβαιωμένα επιθετικό σκυλί για 15- 20 μέρες. Αν αποφανθούν ότι το ζώο είναι αποδεδειγμένα επιθετικό τότε έχουμε ευθανασία. Ο Δήμος το τηρεί ευλαβικά αυτό στους 15- 16 μήνες που κάνουμε διαχείριση». Για το ίδιο θέμα ο Λ. Παγκράτης αναφέρει: Είχαμε ευθανασία μόνο σε δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες.. Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από εμένα που είμαι υπεύθυνος προγράμματος, από τον κ. Κένταρχο που είναι διευθυντής στην αρμόδια υπηρεσία και συμμετέχουν φιλοζωικά σωματεία και εκπρόσωπος εκπαιδευτών σκυλιών».

Τι είναι το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων;
Όπως λέει ο Λ. Παγκράτης: «Με το νέο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, η Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο στους Δήμους σε περίπτωση μη τήρησης του. Το πρόγραμμα είναι η ακριβής εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου 4032, υπαγορεύει στους Δήμους να διαχειριστούν τα αδέσποτα και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεργασία με τη Κιβωτό
«Στην Κέρκυρα το εφαρμόζουμε εδώ και ενάμιση χρόνο με την αμέριστη βοήθεια της Κιβωτού, η οποία μας βοηθά στην περισυλλογή, στην στείρωση, στον εμβολιασμό και τέλος στην ηλεκτρονική σήμανση. Έπειτα τα επανατοποθετούμε εκεί που τα βρήκαμε όπως προβλέπεται. Με το κυνοκομείο της Κέρκυρας δεν συνεργαζόμαστε γιατί είναι παράνομο. Απαγορεύεται η ασυλοποίηση των ζώων από το νόμο.  Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Κέρκυρας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων οργανωμένα και συστηματικά εφαρμόζοντας ακριβώς το πρόγραμμα σε σχέση με άλλους Δήμους. Τα αδέσποτα λοιπόν που κυκλοφορούν πλέον στην πόλη μας φορώντας κόκκινα κολάρα είναι τα ζώα που έχει περισυλλέξει και φροντίσει ο Δήμος».
Σχετικά με την ασυλοποίηση των ζώων ο Β. Κένταρχος αναφέρει: «Η τροπολογία για ασυλοποίηση των ζώων δεν πέρασε λόγω αντιδράσεων των φιλοζωικών. Εμείς ως Δήμος είμαστε κατά του μαντρώματος καθώς δεν μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό μιας σύγχρονης κοινωνίας «το στρατόπεδο συγκέντρωσης» ζώων».

Φροντίδα & Υιοθεσία
Οι υπεύθυνοι του Δήμου Κέρκυρας είναι πολύ ικανοποιημένοι από την διαχείριση που έχει γίνει: «Έχουμε φροντίσει περίπου 200 σκυλιά και τα ποσοστά υιοθεσίας έχουν αγγίξει το 40% ! Μας στηρίζουν πολύ οι εθελοντές. “Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα σε βάθος χρόνου θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδέσποτων ώστε μετά από μερικά χρόνια να μη βλέπουμε πια αδέσποτα στους δρόμους και στις πλατείες μας. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει και συμπολίτες μας να βοηθήσουν σ’ αυτήν  την κατεύθυνση. Πρέπει και οι δεσποζόμενοι («ιδιόκτητοι») θηλυκοί σκύλοι να στειρωθούν, διαφορετικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.”
Πού μπορείτε να απευθυνθείτε:
Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα Αστικού Πρασίνου (Πύλη Αγ. Νικολάου, Φαληράκι)
26610 21835, 26610 80606
Ζωοφιλικό σωματείο η Κιβωτός Φίλοι των Ζώων
26610 32111