Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φεστιβάλ Γαστρονομίας τον Μάιο στην Κέρκυρα

Γαστρονομικός Τουρισμός
15 Φεβρουαρίου 2018 / 10:43
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το νησί των Φαιάκων διεκδικεί μερίδιο στην αγορά του Γαστρονομικού Τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Γαστρονομικός Τουρισμός είναι τουρισμός εμπειρίας, βιωματικός, συναισθηματικός (emotional tourism όπως είναι η νέα ονομασία). Πρόκειται για παγκόσμια τάση που προωθείται παντού. Διεκδικώντας μερίδιο, η Κέρκυρα μπαίνει στο χάρτη δυναμικά.
Το 1ο  Φεστιβάλ Γαστρονομίας Corfu Food & Wine Festival θα πραγματοποιηθεί από 9-13 Μαΐου  και θέλει να καταστεί το ετήσιο event στο ξεκίνημα κάθε τουριστικής περιόδου. Φέτος Μάιο, του χρόνου Απρίλιο και όποτε ξεκινά στο μέλλον η τουριστική περίοδος, για να αναδεικνύει και να προωθεί τα νέα προϊόντα της Κέρκυρας.
 
Γιατί εμείς
 
Η φιλοξενία του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων όπως καταγράφεται από τον Όμηρο συνιστά την πρώτη αναφορά σε κοινωνική και γαστρονομική γιορτή. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, ο Δήμος Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, οι Τουριστικοί Πράκτορες, ο ΟΛΚΕ, το Σωματείο Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η Λέσχη Αρχιμαγείρων. Το στηρίζει ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.
 
Ποιοι θα εμπλακούν
 
Πρωτογενής τομέας: παραγωγοί (κρασί, μέλι, λάδι, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά κλπ)
Δευτερογενής τομέας: μεταποιητές, συσκευαστές προϊόντων (οινοποιεία, ζυθοποιεία, βιοτεχνίες αλλαντικών, μαρμελάδες κλπ)
Τριτογενής τομέας: χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, έμποροι.
Αυτό που επιδιώκεται από την οργανωτική επιτροπή ως προϋπόθεση ακτινοβολίας είναι η συμμετοχή διεθνών ονομάτων της γαστρονομίας, καταξιωμένων σεφ και somelier καθώς και δημοσιογράφων. Ένας από τους προσκεκλημένους θα είναι ο Leonid Gelibterman, πρόεδρος του International Center of Wine and Gastronomy της Μόσχας. 
 
Δημοσιότητα
 
Στον άξονα της μεγαλύτερης δυνατής εξωστρέφειας και δημοσιότητας, η ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας ενώ ο ΕΟΤ μέσω του Visit Greece θα είναι ένα από τα κανάλια διάχυσης του σχετικού προωθητικού video. Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες που μπορούν να το προβάλλουν, όπως η Aegean, η Sky Express και η RyanAir. Το Φεστιβάλ αφορά επίσης τους αδελφοποιημένους Δήμους και τους συγγενείς προορισμούς. Για την φετινή χρονιά έχει προσκληθεί ο Δήμος και το Επιμελητήριο της Πάρμα.
 
Τι περιλαμβάνει
 
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα είναι ένα μεγάλο πάρτυ, μια γιορτή γαστρονομίας και μουσικής στη Σπιανάδα με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών που αναδεικνύουν την Επτανησιακή Μουσική. Παράλληλα θα γίνονται street party με διαδρομές γευσιγνωσίας (τα τσιπουράδικα της Σπηλιάς, οι μεσογειακές γεύσεις της οδού Γκίλφορντ, τα εστιατόρια της πόλης).
Οι επόμενες μέρες είναι αφιερωμένες σε «διαδρομές γευσιγνωσίας» στην κερκυραϊκή ύπαιθρο, είτε σε πλατείες χωριών είτε σε οργανωμένους χώρους.
Σε αυτές τις διαδρομές και σε συνεννόηση με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, οι συμμετέχοντες θα έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους και τις παραδοσιακές κουζίνες τους. Παράλληλα με τα βιωματικά σεμινάρια γαστρονομίας και γευσιγνωσίας, το Φεστιβάλ θα πλαισιώνεται από εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.