Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία υπΕξ για προσφυγικό και σύνορα

υπεξ
16 Απριλίου 2016 / 09:40

ΑΘΗΝΑ. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 21 και 22 Απριλίου, Διάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Εσωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και τη διερεύνηση προοπτικών περαιτέρω διασυνοριακής συνεργασίας για το συντονισμό και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων όπως η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων συμμετεχόντων κρατών και την επομένη, Παρασκευή 22 Απριλίου, έχουν προγραμματισθεί συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών καθώς και κοινή συνάντηση μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Εσωτερικών.
Στο μεταξύ με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 τριμερής συνάντηση υπηρεσιακών στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών και Αστυνομίας Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα Μετανάστευσης και Διαχείρισης Συνόρων. 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας  σε θέματα μετανάστευσης, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών χωρών στη διαχείριση των ροών και τις δράσεις καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσώπων και της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών παραμέτρων της προσφυγικής κρίσης. 
Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική  δημιουργίας πλαισίου συνεργασίας και τακτικών επαφών αστυνομίας-λιμενικού των τριών χωρών σε επιλεγμένες τοποθεσίες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος, η οποία θα εξετασθεί προσεχώς.