Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μητρόπολη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το θρόνο

Θρόνος
13 Φεβρουαρίου 2018 / 10:11
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στο μεταξύ σταμάτησαν με εντολή της Αρχαιολογίας οι εργασίες στον Άγιο Σπυρίδωνα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από την  εντολή που έδωσε η αρχαιολογία για την άμεση απομάκρυνση του νέου θρόνου και των δύο εικονοστασίων από τη Μητρόπολη της Κέρκυρας. Το θέμα είχε προκαλέσει την αντίδραση πιστών και ποικίλα σχόλια. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την εμπλοκή της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η όποια επέμβαση στα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων και των ναών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο θρόνος και τα εικονοστάσια που τοποθετήθηκαν στη Μητρόπολη, είναι δωρεά Ρώσου πιστού. Σημειωτέον ότι και γι ' αυτήν την περίπτωση απαιτείται η έγκριση της παρέμβασης.
Όπως διαπιστώθηκε, έγκριση δεν υπήρχε και γι' αυτό η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε την απομάκρυνση των ογκωδών μαρμάρινων εγκαταστάσεων ενώ έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει απομακρυνθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η ίδια η Μητρόπολη σε διάφορες περιστάσεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νησων πατέρας Ιουστίνος Κωνσταντάς, απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί από τη Μητρόπολη ακόμη τίποτα: «Διαβουλευόμαστε και μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιστεύω ότι θα αποφασίσουμε».  

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό εμπλοκής με την Αρχαιολογία. Όπως έγινε αντιληπτό από περιοίκους, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκτελούνταν εργασίες. Καθώς διαπίστωσε η Αρχαιολογία, η Μητρόπολη δεν είχε λάβει άδεια που απαιτείται για όλα όλα τα μνημεία. Έτσι δόθηκε εντολή άμεσης διακοπής, και οι εργασίες σταμάτησαν.   
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.