Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι προτάσεις της ΕΓΕΣΥΚ για τη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου

Νοσοκομείο
15 Απριλίου 2016 / 19:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου από την ΕΓΕΣΥΚ σχετικά με τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Παρά τη προσπάθεια που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα από την αρμόδια Υγειονομική αρχή για κάλυψη κενών θέσεων, οι ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν μεγάλες με σοβαρές παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου. Η κατακόρυφη δε αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δεν επιτρέπει την περαιτέρω απώλεια χρόνου και επιβάλει την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Η ΕΓΕΣΥΚ ασκεί συνεχώς πιέσεις προς όλες τις διοικητικές δομές προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διορισμοί τόσο για τις επικουρικές όσο και για τις μόνιμες θέσεις. Προκειμένου να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση των διαδικασίων διορισμού, στείλαμε και εκπρόσωπό μας στο Υπουργείο Υγείας. Πρέπει να τονίσουμε ότι πάγια θέση της ΕΓΕΣΥΚ είναι η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό αφού οι ανάγκες του νοσοκομείο είναι πάγιες και δεδομένες.
2. Επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός της παραίτησης του παθολόγου-διαβητολόγου κ. Τσαπόγα η ΕΓΕΣΥΚ τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση του, ως εκ τούτου προτείνουμε τη μετεκπαίδευση ενός εκ των συναδέλφων Παθολόγων στο Σακχαρώδη Διαβήτη ή τον άμεσο διορισμό ενδοκρινολόγου.
3. Η μία και μοναδική θέση επικουρικού ιατρού που προκηρύχθηκε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για το Γ. Ν Κέρκυρας δεν καλύφθηκε, παρά το γεγονός ότι στη λίστα για την συγκεκριμένη προκήρυξη υπάρχουν συνάδελφοι με ειδικότητες χρήσιμες για το νοσοκομείο μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας καμίας θέσης και πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές παρεμβάσεις, τις οποίες και έχουμε ζητήσει τόσο από τον νυν διοικητή του νοσοκομείου όσο και από την 6η ΥΠΕ.
4. Σε ό,τι αφορά επικουρικό ιατρικό προσωπικό, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί ο Χειρουργικός Τομέας με πρόσληψη τουλάχιστον δύο Γενικών Χειρουργών, ο ψυχιατρικός τομέας, η Μονάδα τεχνητού νεφρού καθώς και το Νευρολογικό τμήμα. Ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγου,  ρευματολόγου, δερματολόγου, θα πρέπει επίσης να δρομολογηθούν καθώς αυτή τη στιγμή καλύπτονται από ιδιώτες συναδέλφους.
5. Καλωσορίζουμε τους συναδέλφους παθολόγους του ΠΕΔΥ οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία των ΤΕΠ επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των γιατρών του ΠΕΔΥ στο εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου ήταν πρόταση τόσο της προηγούμενης όσο και της νυν ΕΓΕΣΥΚ.
Ήρθε η ώρα να βάλουν και οι συνάδελφοι Γενικοί Ιατροί το λιθαράκι τους στην κοινή προσπάθεια αναλαμβάνοντας την διαλογή και διακίνηση των περιστατικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
6. Για άλλη μία χρονιά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών. Υπήρχε διαβεβαίωση από τον νυν Διοικητή ότι μέχρι τις 27/4 θα έχουμε πληρωθεί τις εφημερίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ για την αποπληρωμή των εφημεριών του Δεκεμβρίου θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω διαδικαστικού προβλήματος. Επίσης ο νυν Διοικητής μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αποπληρωμή των πρόσθετων εφημερίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους του νοσοκομείου για την αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη διεκδίκηση. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη ΕΓΕΣΥΚ έχει ήδη στείλει εξώδικο για αυτό το θέμα.
7. Τέλος, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και της καινοτομίας, η ΕΓΕΣΥΚ επιθυμεί και θα προτείνει στην προσωρινή και ιδίως τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου την αμφίπλευρη συνεργασία με τον ακαδημαϊκό φορέα του νησιού μας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.