Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για συγχώνευση Ιονίου πανεπιστημίου και ΤΕΙ

συγχώνευση
12 Φεβρουαρίου 2018 / 13:51

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Η επικείμενη συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης για τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Επί τάπητος έθεσαν όλα όσα αναφέρει η Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, και συγκεκριμένα ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να ανανεώνουν συνεχώς τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την ποιότητα των σπουδών που παρέχουν.

Σε ότι αφορά στη Ζάκυνθο, προτείνει την ενσωμάτωση της Κατεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τμήματος Τεχνολόγων περιβάλλοντος στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επίσης, την Ίδρυση 4ης σχολής του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος αλλά και την δημιουργία ερευνητικού κέντρου Επιστημών, βιοτεχνολογίας τροφίμων και περιβάλλοντος και με θεματικούς άξονες με τις εξής προϋποθέσεις.

Ακόμη την ενσωμάτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλληνίας, του Αστεροσκοπείου ΕΥΔΟΞΟΣ και τη σύσταση ενός Ερευνητικού Κέντρου.

Και προσθέτουν: “Τα Επτάνησα είναι μια προνομιούχα περιοχή με αρχαίο κάλος και με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και με ένα ισχυρό τουριστικό κλάδο, σε μια γεωγραφική θέση που συνδέει άμεσα την Ελλάδα με την Δυτική Ευρώπη. Η τοποθέτηση και ή διατήρηση κάποιων τμημάτων στα επιμέρους νησιά, δεν μπορεί να περιοριστεί από κάποια κριτήρια στατικά ή άκαμπτα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη δυναμική φύση των πραγμάτων”. 

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας βλέπουν την συγχώνευση του ΤΕΙ Ζακύνθου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως ένα πολύ θετικό βήμα για το νησί, όμως επισημαίνουν ότι θα πρέπει τα τμήματα να είναι αυτόνομα και να υπάρξει αναβάθμιση στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Παιδείας Ζακύνθου θα συνεδριάσει και επίσημα την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε τα μέλη της να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, όσον αφορά την συγχώνευση.

Ακόμα, από τους φορείς αναφέρθηκε το γεγονός ότι οποιαδήποτε τοπικιστική κόντρα των περιοχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δεν θα έχει κανένα νόημα, παρά μόνο ότι θα δυσκολέψει η κατάσταση.

Τέλος, τόνισαν πως πρέπει να γίνει σωστή κατανομή των σχολών στο κάθε νησί της Περιφέρειας.
 
πηγή: imerazante