Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι διδάσκουν οι ιστορικές πόλεις που τα κατάφεραν

Δήμος Κέρκυρας
15 Απριλίου 2016 / 13:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια καλή ευκαιρία να καταγραφούν οι αντιδράσεις όλων όσοι ζουν και εργάζονται στην Παλιά Πόλη, δόθηκε την Παρασκευή το πρωί στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κέρκυρας με θέμα «Κέρκυρα – UNESCO: Πλεονέκτημα ή πρόβλημα; Ευκαιρία ή αδυναμία;».

Η αίθουσα εκδηλώσεων στο Φαληράκι γέμισε με δημότες, που ακόμα και όρθιοι, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους εισηγητές. 
Μεγάλο μέρος της παρουσίασης αφιερώθηκε στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία αποτέλεσε και την «έμπνευση» της κατάρτισης του Κανονισμού της Κέρκυρας.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπλασης, Πολεοδομικών Εφαρμογών και Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου Γιώργος Κακούλης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε -όχι απόλυτα- να εναρμονίσει την ιστορική εικόνα του μνημείου με την τουριστική δραστηριότητα και την μόνιμη κατοικία στη Ρόδο. Ο  αρχιτέκτονας Γιώργος Ριζικάρης ανέλυσε παραδείγματα από άλλες πόλεις-μνημεία, οι οποίες επενδύοντας στην ιστορική τους εικόνα, είδαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στην τουριστική τους δραστηριότητα.   
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν επίσης ο  Λεωνίδας  Στανέλλος, αρχιτέκτονας, Προϊστάμενος Τμήματος Παλιάς Πόλης Κέρκυρας και η Τένια Ρηγάκου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Παρέμβαση έκανε με βιντεοσκοπημένη παρουσίαση ο Carlo Francini, επιστημονικός συντονιστής Μνημείων  UNESCO Ιταλίας, Γραφείο UNESCO  Φλωρεντίας.
Εκπροσωπήθηκαν οι περισσότερες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο, όπως οι τουριστικοί καταστηματάρχες, οι επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αρχιτέκτονες αλλά και σύλλογοι κατοίκων Παλιάς Πόλης. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, έκφραση αγωνίας των επαγγελματιών, αλλά και τεταμένη, γεμάτη από την αγανάκτηση των μόνιμων κατοίκων.
Τόσο ο Δήμος, όσο και η Αρχαιολογία πάντως επανέλαβαν την ανάγκη συνεργασίας υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο υποβάθμισης της ζωής και του τουριστικού προϊόντος λόγω απώλειας της πολιτισμικής μας ταυτότητας.