Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιέρωμα του Adventure στο Corfu Mountain Trail

Adventure
08 Φεβρουαρίου 2018 / 17:51

Η «ψυχή» του Corfu Mountain Trail Βασίλης Αλαμάνος, μιλάει για το συναρπαστικό αγώνα ορεινού τρεξίματος της Κέρκυρας που γίνεται για έβδομη χρονιά στις 14-15 Απριλίου 2018

[Advendure]: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του αγώνα; Πόσα χρόνια το διοργανώνετε και ποια ήταν η αφορμή, εννοώ ποιος πρωτοείπε «να κάνουμε έναν αγώνα 100 χλμ στην Κέρκυρα»;
[Corfu Mountain Trail]: Μια παρέα λίγων ατόμων κυρίως με τον Βασίλη Αλαμάνο, Προκόπη Αρκούδη και τον Ζαν Πώλ με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για την φύση και τον υγιή αθλητισμό, ξεκινήσαμε δειλά δειλά κάτι πρωτόγνωρο για το νησί, έναν αγώνα βουνού 17χλμ. με αφετηρία και τερματισμό ένα μικρό παραδοσιακό τουριστικό ψαροχώρι τις Μπενίτσες. Μέσα στην διάρκεια των 7 χρόνων που φθάνουμε φέτος, η παρέα αυτή μεγάλωσε με την συμμετοχή και άλλων ατόμων όπως ο Κώστας Στρατηγός, Γιώργος Τρούσας, Δημήτρης Τρύφωνας, Σπύρος Ζαρίφης, Μάρκος Ζώρζος αλλά και τους Τζέφρυ Ρέγγη, Τελη Πορφυρη, Σπύρο Βλάχο με κοινούς στόχους και πλέον εμπειρίες πολλών αγώνων, το εγχείρημα αυτό γιγαντώθηκε και δημιουργήσαμε εκτός από τους αγώνες των 20 και 40 χιλιομέτρων έναν αγώνα ULTRA TRAIL 104χλμ.

[Advendure]: Είστε λίγο μακριά αλλά το νησί σας είναι λατρεμένο. Γιατί να έρθω στην Κέρκυρα; Τι θεωρείς ότι κάνει τον αγώνα σας ξεχωριστό;
[Corfu Mountain Trail]: Το νησί μας πλέον είναι προσβάσιμο από παντού. Ένας κοντινός προορισμός για τον καθένα με την Εγνατία και Ιόνια Οδό για την Ελλάδα και τις πολλές πτήσεις τσάρτερ, λόγω της ημερομηνίας του αγώνα (14-15 Απριλίου), από το εξωτερικό.
Μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα και μόνο πιστεύουμε θα μείνει αξέχαστη για τον καθένα, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή του φημισμένου Πάσχα, εφόσον αυτή συνδυαστεί και με έναν αγώνα τρεξίματος για τους λάτρεις, θα είναι ο τέλειος συνδυασμός όπου πλέων θα είναι και η μόνιμη ημερομηνία πάντα Κυριακή του Θωμά.
Η μεγάλη διαδρομή περνά από 23 παραδοσιακά χωριά καθώς και από τις 5 πιο φημισμένες παραλίες του νησιού. Ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας, ελαιώνων είναι κάτι το μοναδικό και πρωτόγνωρο για έναν αγώνα ULTRA TRAIL.

[Advendure]: Πες μου για τον κόσμο που έρχεται; Ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν;
[Corfu Mountain Trail]: Έως τώρα υπάρχουν εγγραφές αθλητών από πολλές χώρες αν και έχουμε ακόμη παραπάνω από δυο μήνες για την εκκίνηση. ‘Έχουμε συμμετοχές από Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ρωσία, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία Καναδά κ.α. με τερματισμούς σε Σπαρταθλον, Marathon des Sables, Jungle Marathon κτλ. Πολλές συμμετοχές κάθε χρόνο έχουμε από όλη την Ελλάδα όπου λόγω της πολύ καλής φιλοξενίας που προσφέρουμε σε στο νησί κάθε χρόνο αυξάνονται.
 
[Advendure]: Θέλω να μου πεις ποιοι σε βοηθάνε. Προσωπικά θεωρώ σημαντικό αν συμμετέχει η τοπική κοινωνία. Έχετε δίκτυο εθελοντών που στηρίζει τον αγώνα;
[Corfu Mountain Trail]: Η μεγαλύτερη βοήθεια που έχουμε όσον αφορά την επάνδρωση και τα διάφορα happening στους σταθμούς τροφοδοσίας είναι από απλούς ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και από πολιτιστικούς συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια σημαντική είναι και η βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου.
Την μεγαλύτερη βοήθεια πάντως μας την προσφέρει καθώς και για τους αθλητές όσον αφορά την διαμονή τους το ξενοδοχείο ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ που μας προσφέρει τα μέγιστα σε ότι αφορά την διαμονή την διατροφή μπουφέ τερματισμού και τους τεράστιους χώρους φιλοξενίας.

Advendure]: Η διαδρομή θυμίζει rollercoaster. Μικρές υψομετρικές και συνεχές πάνω – κάτω! Πες μου για την διαδρομή δυο λόγια; Τι τερέν θα βρω και τι χαρακτηριστικά έχει;
[Corfu Mountain Trail]: Η διαδρομή περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Μπορεί να μην έχει τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές αλλά εύκολα μπορεί να εξαντλήσει ακόμα και έμπειρους αθλητές. Περιλαμβάνει βουνό, πέτρες, άμμο, ελαιώνες. Είναι σε μερικά σημεία αρκετά τεχνική αλλά και σε μερικά σημεία μπορεί κάποιος να τρέξει ανάμεσα σε ελαιώνες στρωμένους με καταπράσινο χαλί από χαμηλή βλάστηση. Μοναδικό είναι επίσης για τους αθλητές να τρέχουν στις αμμώδεις παραλίες με θέα την Αδριατική Θάλασσα πλάι στα κύματα.

[Advendure]: Από πού περνάει ο αγώνας; Θα δω μονοπάτια από το βουνό μέχρι τη θάλασσα;
[Corfu Mountain Trail]: Όλοι οι αγώνες περνάν από μικρά παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας μέσα από τερέν που αναφέραμε παραπάνω. Βλέπει κάποιος τα πάντα στον μεγάλο ειδικά αγώνα. Αναδεικνύει όλο το παραδοσιακό και πολιτισμικό πολιτισμό του νησιού περνώντας από παλιά και εγκαταλελειμμένα χωριά στα βάθη των αιώνων ζωντανεύοντας μνήμες των κατοίκων εκεί που έρχονται για να επανδρώσουν τους σταθμούς υποστήριξης των αθλητών (ασκηταριό, καταρράκτες υπολείμματα παγετώνων).

[Advendure]: Τρέχουμε τόσα χιλιόμετρα και μας αρέσει να μας προσέχουν. Τι παροχές θα έχετε;
[Corfu Mountain Trail]: Το Corfu Mountain Trail είναι μια γιορτή στην Κέρκυρα. Όσοι έρχονται συναντάνε μια ατμόσφαιρα μοναδική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Μοναδική φιλοξενία δίπλα στη θάλασσα αν επιλέξουν να μείνουν στο χώρο που γίνονται όλοι οι αγώνες στο ξενοδοχείο Ακτή Μεσογγή χωρίς να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους. Αφού κάποιος έρθει παρκάρει στο τεράστιο parking και όλα από εκεί και μετά τα αναλαμβάνει η διοργάνωση. Άνετοι χώροι με μοναδικό μπουφέ για πρωινό,μεσημεριανό και βραδινό. Μουσική από το πρωί έως το κλείσιμο του αγώνα με τους συνοδούς των αθλητών να περιμένουν τους τερματισμούς μέσα σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο για να τους χειροκροτήσουν. Τα δώρα της διοργάνωσης προς τους αθλητές είναι κάθε χρόνο έκπληξη. Πέρυσι υπήρχε ένα πακέτο για τον καθένα από παραδοσιακά προϊόντα της Κέρκυρας καθώς και ένας σάκος για τον καθένα αθλητή εκτός από την καθιερωμένη τεχνική μπλούζα και το ιδιαίτερο μετάλλιο. Επίσης οι αγώνες είναι στο καλεντάρι της ITRA δίνοντας ανάλογους πόντους για το UTMB στη Γαλλία αλλά και άλλους αγώνες στο εξωτερικό. Ο μεγάλος αγώνας των 104χλμ δίνει σε αυτούς που θα τερματίσουν 5 πόντους συμμετοχής, ο αγώνας των 40χλμ 3 πόντους και 1 πόντο ο αγώνας των 20χλμ.

[Advendure]: Κανείς δεν ξέρει η νύχτα τι θα φέρει! Ο αγώνας ξεκινάει στις 19.00 οπότε για 10 ώρες θα είμαι στο σκοτάδι. Τι πρέπει να προσέχω στο νυχτερινό τρέξιμο και τι σήμανση θα βρω;
[Corfu Mountain Trail]: Κάθε χρόνο προσπαθούμε η σήμανση κυρίως την νύχτα να είναι όσον το δυνατόν καλύτερη. Έτσι λοιπόν και φέτος έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτό με πρότυπη νυχτερινή σήμανση κατά μήκος της διαδρομής ώστε ακόμη και για έναν που εισέρχεται για πρώτη φορά σε έναν αγώνα ULTRA να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Υπεύθυνοι της διοργάνωσης θα βρίσκονται όλο το βράδυ κοντά στους αθλητές και στους σταθμούς για να νιώθουν ασφαλείς σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

[Advendure]: Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον; Ποια θα είναι η εξέλιξη του αγώνα που διοργανώνεται;
[Corfu Mountain Trail]: Η όλη προσπάθεια που κάνουμε είναι κύριος να ευχαριστήσουμε όλους τους αθλητές που συμμετέχουν,από τον απλό κόσμο που συμμετέχει για πρώτη φορά σε έναν αγώνα βλέπε 8χλμ μέχρι τον έμπειρο και καταξιωμένο δρομέα που θα έρθει από το εξωτερικό για να περάσει όμορφα την ώρα του αγώνα.
Φέτος ρίξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαφήμιση του αγώνα στο εξωτερικό καθώς καλέσαμε και ήρθαν από νωρίς ξένοι δημοσιογράφοι από Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σουηδια, Αγγλια, μεχρι και το iRunFar (ΗΠΑ) όπου τους φιλοξενήσαμε και τους ξεναγήσαμε στα μονοπάτια του αγώνα μας όπου τα έτρεξαν μαζί μας και τα φωτογράφησαν και θα βρίσκονται και τις μέρες του αγώνα για να λάβουν μέρος. Ενθουσιάστηκαν με τις εναλλαγές και τις ομορφιές που προσφέρει ο αγώνας και έγραψαν άρθρα για να μεταφέρουν αυτό το ιδιαίτερα όμορφο τερέν του αγώνα.
Με την διοργάνωση ενός τέτοιου αγώνα προσπαθούμε να διαφημίσουμε περισσότερο την Κέρκυρα και να την καθιερώσουμε εκτός από τουριστικό προορισμό σε έναν αθλητικό προορισμό.
 
[Advendure]: Πείτε μου το δικό σα προσωπικό σημείο μέσα στον αγώνα που λατρεύεις; Το σημείο που αξίζει όλη αυτή την κούραση, αυτό τον κόπο;
[Corfu Mountain Trail]: Ο αγώνας έχει πολλά και ιδιαίτερα σημεία. Ξεναγεί τους αθλητές μέσα στην ιστορία της Κέρκυρας αναδεικνύοντας παλιά παραδοσιακά χωριά. Ένας σταθμός είναι το χωριό της Παλιάς Περίθειας που συγκαταλέγεται από το National Geographic ως ένα από τα 20 με ενδιαφέρον πιο ανεξερεύνητα χωριά της γης. Επίσης περνώντας από το χωριό των Νυμφών οι αθλητές μπαίνουν σε ένα παλιό ελαιοτριβείο που φωτίζεται με δάδες δημιουργώντας μια μυσταγωγική μοναδική ατμόσφαιρα. Μοναδικό τοπίο είναι οι τεράστιοι ελαιώνες με δέντρα εκατοντάδων ετών ανάμεσα σε τεράστια βράχια που μύθοι λένε πως ήταν μια αρχαία πόλη εκεί.
Πηγή: advendure.com

Μάθετε περισσότερα για τους αγώνες του Corfu Mountain Trail στο https://corfumountaintrail.com/