Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κ. Παυλίδης για το συλλαλητήριο, το Μακεδονικό & τον Μ. Θεοδωράκη

Κώστας Παυλίδης
06 Φεβρουαρίου 2018 / 14:00

Παυλίδης στο SBC Channel: Υπάρχει εθνικά διαμορφωμένη θέση για το Μακεδονικό. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βγει απ’ το κάδρο της ομοφωνίας.

ΑΘΗΝΑ. Ο κ. Παυλίδης διατύπωσε σχετικά με το κυριακάτικο συλλαλητήριο την άποψη, ότι ένα πλήθος κόσμου θέλησε να εκφράσει την άποψη του και την αγωνία του γύρω απ’ τα εθνικά ζητήματα και ειδικότερα επί του Μακεδονικού. Η ποσοτική μέτρηση των διαδηλωτών δεν έχει τόση μεγάλη σημασία κατά τον κ. Παυλίδη, σαφώς όμως η συμμετοχή ήταν κατώτερη της προετοιμασίας του όλου εγχειρήματος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης, κάποια επίσημα στοιχεία (όπως π.χ. ο αριθμός των 283 πούλμαν που εν τέλει έφτασαν στην Αθήνα), είναι αδιαμφισβήτητα.                                     

Παράλληλα ο κ. Παυλίδης εξήγησε, ότι δεν επρόκειτο για μια συνάθροιση ακροδεξιών στοιχείων, τα οποία βέβαια συνέχισαν να υπάρχουν αλλά σε μικρότερο βαθμό από το αντίστοιχο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης διότι κατά τη γνώμη του οι διοργανωτές πήραν το μάθημα τους από εκείνους οι οποίοι επιδίωξαν να καπηλευτούν πολιτικά και να δώσουν έναν ακροδεξιό τόνο όπως συνέβη στο προηγούμενο συλλαλητήριο.                        

Συνεχίζοντας ο βουλευτής Κέρκυρας τόνισε ότι, τα δεδομένα πάνω στο θέμα του Μακεδονικού είναι σαφή. “Η διαπραγμάτευση δεν ξεκινάει επί μηδενικής βάσης. Τα κράτη έχουν συνέχεια. Εθνική θέση υπάρχει και ήταν και ομόφωνα διαμορφωμένη στο παρελθόν. Μόνο η ΝΔ φαίνεται να επιλέγει να βγει απ’ αυτό κάδρο της ομοφωνίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι εκτός του κ. Μητσοτάκη (E.E., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, FYROM) συμφωνούν ότι υπάρχει μια πραγματικά θετική συγκυρία για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ όποια μεταβολή πέρα της εθνικής θέσης συνιστά πίσω βήμα για τη διαπραγμάτευση.”

Ακόμη ο κ. Παυλίδης αμφέβαλλε για το πόσοι από εκείνους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο γνωρίζουν τα άρθρα 1-5 της διεθνούς ενδιάμεσης συμφωνίας του ‘95 στη Νέα Υόρκη, με υπογραφή του τότε Υπ. Εξ. του κ. Παπούλια. Τα παραπάνω άρθρα αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τον βουλευτή Κέρκυρας όλα τα πάσης φύσεως αλυτρωτικά ζητήματα καθώς και τα θέματα συνόρων και εδαφικής ακεραιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες.                         

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη                                    

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Παυλίδης σχολίασε την ομιλία του κ. Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας την πικρία πολλών για το γεγονός ότι δεν μπορεί ο κ. Θεοδωράκης να παρουσιάζεται ως πιο εθνικολαΐκιστής και από την ίδια την εκκλησία. Σίγουρα, ανέφερε ο κ. Παυλίδης,ο κ. Θεοδωράκης, υπήρξε ανέκαθεν μια αντιφατική και απρόβλεπτη προσωπικότητα την οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να χαρακτηρίσεις με ελαφρότητα, εξαιτίας του τεράστιου πολιτιστικού και πολιτικού του έργου στα ελληνικά τεκταινόμενα, όμως η προσωπικότητα αυτή θα πρέπει να προστατευτεί. “Για την πολιτική και πολιτιστική του δράση θα πρέπει να ενθυμούμαστε τον κ. Θεοδωράκη στο τέλος της ζωής του και όχι για τη χρησιμοποίηση του σε μία κατάσταση που δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τα εθνικά ζητήματα”.