Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κοτζιάς για τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα

κοτζιάς
02 Φεβρουαρίου 2018 / 11:31

Παρατίθεται ο διάλογος του υπ. Εξωτερικών με τον δ/ντη της Εστίας, Μ. Κοττάκη στο πλαίσιο της εκπομπής στην ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 29.1.2018. Ο διάλογος αυτός προκάλεσε την αντίδραση του Σ. Μπερίσα και την ανακοίνωση του αλβανικού υπΕξ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα πάει ο Πρωθυπουργός στην Αλβανία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πιθανολογώ λίγο πριν από το Πάσχα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΑΟΖ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα συμφωνήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα συμφωνήσατε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, έχει κάνει δηλώσεις σήμερα ο κ. Μπουσάτι που επέρριπτε ευθύνες στους προηγούμενους. Αλλά όταν λέτε «τα συμφωνήσαμε», θα επεκτείνετε τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά σε ερώτηση, του Βασίλη αν θυμάμαι καλά, στα 12 μίλια με Προεδρικό Διάταγμα;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτές είναι οι «αιγιαλίτιδες ζώνες», ναι  θα το κάνουμε, στην ώρα τους. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά ακολουθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, γι' αυτό ρωτώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Την ΑΟΖ μπορείς να την ανακηρύξεις όταν ο άλλος έχει αποδεχτεί ότι, έτσι κι αλλιώς, έχεις το δικαίωμα για 12 μίλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το αποδέχτηκαν.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό, κ. Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κι άλλα πολλά σημαντικά συμβαίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν χρειάζεται να σας κάνουμε αντιπολίτευση, σας κάνουμε αντιπολίτευση. Και όταν είναι κάτι σημαντικό, θα λέμε ότι είναι κάτι σημαντικό.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Κοττάκη, εσείς είστε εξαιρετικός δημοσιογράφος, έχετε βαθιά μελετήσει θέματα από μια συγκεκριμένη άποψη, εγώ προσπαθώ την πρακτική και ακαδημαϊκή μου γνώση, από μια άλλη άποψη, να την εφαρμόσω. Αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι ότι για την ΑΟΖ κάναμε 13 ώρες διαπραγμάτευση στην τελική φάση που είχαμε. Δηλαδή είχαμε ξεκινήσει παλαιότερα, τα είδαμε αναλυτικά στην Κρήτη στην τετραήμερη διαπραγμάτευση και έχουμε τώρα την τριήμερη …