Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς καταγγέλλει περιστατικό βίας σε δικηγόρο στη Σάμη

σωματική βία
01 Φεβρουαρίου 2018 / 12:20

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς καταγγέλλει περιστατικό λεκτικής και σωματικής βίας που συνέβη στις 29/1/2018 στη Σάμη Κεφαλληνίας σε βάρος δικηγόρου που προκάλεσαν συγγενικά πρόσωπα αντιδίκου της πελάτισσας του, την οποία και υπερασπιζόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σάμης.

Η ανακοίνωση

Το δικαίωμα υπεράσπισης του κατηγορουμένου και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου του αποτελούν συνταγματικές εγγυήσεις και εχέγγυα ευθυδικίας. Ο δικηγόρος ασκεί το λειτούργημά του κατά το Σύνταγμα και το νόμο.
 
Υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται με αυτόν. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε ένα κράτος δικαίου. Εντούτοις, γινόμαστε μάρτυρες εντεινόμενης βίας σε βάρος των δικηγόρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Το περιστατικό λεκτικής και σωματικής βίας που συνέβη στις 29/1/2018 στη Σάμη Κεφαλληνίας σε βάρος συναδέλφου μας και μέλους του Συλλόγου μας, το οποίο προκάλεσαν συγγενικά πρόσωπα αντιδίκου της εντολέως του, την οποία και υπερασπιζόταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σάμης, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στον νομικό κόσμο των νησιών μας.
 
Η φραστική καταδίκη του περιστατικού όμως δεν είναι αρκετή. Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία προληπτικά, προστατευτικά και κατασταλτικά μέτρα, ώστε όλοι όσοι εργάζονται για την απονομή της Δικαιοσύνης να μπορούν ασκούν τα καθήκοντά τους με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας.
 
O Δικηγορικός Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει απαθής στο περιστατικό ούτε σε τυχόν ανάλογα φαινόμενα και στα πλαίσια της παραπάνω λογικής προτίθεται να προασπίσει τα μέλη του με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο.
 
Αργοστόλι 31-1-2018
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑΟΓΛΟΥ                            ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ