Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανατροπή στο δημοτικό συμβούλιο: Ομόφωνα ψήφισαν μεταφορά των απορριμμάτων

Δημοτικό συμβούλιο
30 Ιανουαρίου 2018 / 22:44
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Θα διεκδικήσουν από το Υπουργείο τη μεταφορά των δεμάτων εκτός Κέρκυρας - Aπομακρύνεται η λύση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περισσότερες από επτά ώρες συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος Κέρκυρας,  με το ΧΥΤΑ  Τεμπλονίου ασφυκτικά κορεσμένο και την καθολική άρνηση των κατοίκων του Νότου στο ενδεχόμενο λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Στο τέλος επικράτησε μια πρωτοφανής ομοψυχία, για να διεκδικήσει η Κέρκυρα τη μεταφορά των δεμάτων εκτός Νομού «η Κέρκυρα, που τόσα χρόνια συνεισφέρει σημαντικό μέρος της τουριστικής της δραστηριότητας στα κρατικά ταμεία» όπως ακούστηκε από πολλούς.
Μεγάλοι απόντες, οι βουλευτές του Νομού και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αν και είχαν προσκληθεί μαζί με πολλούς άλλους φορείς. 

«Δεν θα ματώσω την κοινωνία»

Αρχική τοποθετηση του Δημάρχου, όπως εδώ και καιρό, ήταν ότι η Λευκίμμη δεν προκειται να λειτουργήσει χωρίς κοινωνική συναίνεση. Υπέστη επίμονες ερωτήσεις από όλες τις παρατάξεις και για όλες τις εναλλακτικές ενώ τοποθετήθηκαν όλοι οι Σύλλογοι Τεμπλονίου, οι Σύλλογοι Λευκίμμης και οι τοπικοί σύμβουλοι. Τις επαγγελματικές τους απόψεις κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο Αλέκος Λιτσαρδόπουλος εκ μέρους του Ενιαίου Επαγγελματικού Τουριστικού Φορέα και ο Χρήστος Μελίγκος, χημικός, εκ μέρους επιτροπής Τεχνικών Συμβούλων του Δήμου.

Η αντιπολίτευση



Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η Μερόπη Υδραίου πρότεινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και μεταφορά των απορριμμάτων κατά το μεσοδιάστημα των 1-2 χρόνων μέχρι να ολοκληρωθεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Με πρόταση μεταφοράς για το μεσοδιάστημα κατέβηκε και η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή.   
Η παράταξη του Μπάμπη Χαραλάμπους τάχθηκε υπερ ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα. Συμπλήρωσε δε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο γιατί ψηφίστηκε ένας ανεφάρμοστος ΠΕΣΔΑ. 
Ο Γιάννης Κρητικός, σύμβουλος της πλειοψηφίας και παράλληλα συντονιστής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε και ανέλυσε διεξοδικά την πρόταση του κόμματος που "δείχνει" μεταφορά για το μεσοδιάστημα και ολοκληρωμένη διαχείριση χωροθετημένη στο Τεμπλόνι, οπότε δέχθηκε τις σχετικές αντιδράσεις από τους Τεμπλονιώτες.

Επιφυλάξεις

Σοβαρές επιφυλάξεις για μια τέτοια πρόταση εξεφρασε ο Γιώργος Καρύδης της πλειοψηφίας και αντιδήμαρχος Μέσης, φοβούμενος ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος με αμφίβολα αποτελέσματα, όταν μάλιστα η περίοδος του Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών. Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν σώφρον να διαθέτουμε εναλλακτική λύση.

Δημόσια συγγνώμη από Ασπιώτη



Μολονότι η συνεδρίαση εξελίχθηκε σχετικά πολιτισμένα, η τοποθέτηση του αντιδημαρχου καθαριότητας άναψε τα αίματα και συγκέντρωσε τα πυρά των κατοίκων του πολύπαθου Τεμπλονίου. Ο Σπύρος Ασπιώτης παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις και μάλιστα ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Υπογράμμισε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις όλες ενέργειες που γίνονται προς εξομάλυνση των παλιών "αμαρτιών" ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στο σύνολό του.

Βόμβα με πολύ κοντό φυτίλι

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι αυτό που παρελαβε η δημοτική αρχή ήταν μια βόμβα και μάλιστα "με πολύ κοντό φυτίλι". Ανέφερε ότι αυτό που μπορούμε τώρα να διεκδικήσουμε είναι χρηματοδότηση για μεταφορά στο ενδιάμεσο διάστημα. «Σε αυτή τη συνεδρίαση καταλήξαμε» είπε ο Κώστας Νικολούζος «το μεν Τεμπλόνι έχει τελειώσει, η δε Λευκίμμη δεν ανοίγει». Η πρόταση ήταν να συγκροτηθεί μια πολυμελής αντιπροσωπεία, από πολιτικούς, επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των κατοίκων και να ξεκινήσει ένας νέος αγώνας δρόμου.
Θα διερευνηθεί τρόπος μεταφοράς στον κοντινότερο χώρο υποδοχής και θα διεκδικηθεί σθεναρά η έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Απαραίτητος όρος, να ξεκινήσει με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του  εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης καθώς επίσης και η αποκατάση του Τεμπλονιού.
Η πρόταση πάντως δεν ικανοποίησε τους Συλλόγους που ζητούν μια σαφή δέσμευση. Συνέχισαν να διαμαρτύρονται και ακολούθησε διάλογος που κατέληξε σε ένα σύντομο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του πρώην Δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή και της προέδρου του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδας Παπανικολοπούλου. Τελικά η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα.



Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ εδώ

Δείτε παρασκηνιακό φωτορεπορτάζ στη σελίδα μας στο Instagram: Enimerosi_Kerkira
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.