Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Κακούλης: Πώς «κλείσαμε» τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Unesco
14 Απριλίου 2016 / 11:35
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Βιώνοντας καθημερινά τη μοναδικότητα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου» είναι ο τίτλος ενός σύντομου οδηγού που διανέμει ο Δήμος Ρόδου στους Δημότες για την προστασία δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Ο οδηγός είναι ένα εγχειρίδιο με εύληπτες, κωδικοποιημένες πληροφορίες για τον τρόπο διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην πόλη-μνημείο Unesco.
Ο Γιώργος Κακούλης, αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπλασης, Πολεοδομικών Εφαρμογών και Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου, θα είναι ένας από τους εισηγητές στην ημερίδα ανταλλαγής εμπειρίας και καινοτομίας με θέμα «Κέρκυρα – UNESCO: Πλεονέκτημα ή πρόβλημα; Ευκαιρία ή αδυναμία;», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 9.00 το πρωί, στο Φαληράκι.
Μιλώντας στο enimerosi.com, o Γιώργος Κακούλης, Πολιτικός Μηχανικός ο ίδιος, παραδέχεται ότι συνάντησε και συνεχίζει να συναντά σφοδρές αντιδράσεις από τους δημότες, επαγγελματίες ή μόνιμους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι όμως κάτι σαν προσωπικό στοίχημα γι΄αυτόν να κάνει την Ρόδο, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορική πόλη, που σέβεται την πολιτιστική κληρονομία της.  
Στο θέμα του κυκλοφοριακού για παράδειγμα, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που έχει έκταση 850 στρέμματα, διαθέτει επτά πύλες εισόδου, οι οποίες κλείνουν με βυθιζόμενες μπάρες. Ανοίγουν μόνο 7 με 9 το πρωί για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ή σε περιπτώσεις ανάγκης. Οι κοινόχρηστοι χώροι, τα τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορεύματα, ελέγχονται από συνεργεία του Δήμου, φθάνοντας σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και σε ανακλήσεις αδειών. Τέλος, η μουσική «υπόκρουση» της μεσαιωνικής Ρόδου, είναι ανατεθειμένη στα αστυνομικά όργανα.
Συζητώντας για τις ομοιότητες και τις διαφορές της με την Κέρκυρα, αναγνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να πεισθούν οι κάτοικοι να αλλάξουν τις καθημερινές προσωπικές ή επαγγελματικές τους συνήθειες, δεν είναι όμως και αδύνατο!

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην καθημερινή Ενημέρωση της Παρασκευής.  


Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.