Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θ. Γαλιατσάτος: Οι «πολεμικές» τακτικές δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
20 Ιανουαρίου 2018 / 19:37
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας δίνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος

αναφέροντας τα όσα διημείφθησαν στην Αθήνα σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Στις συναντήσεις κατέστη σαφές, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η λύση της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας σε άλλες, γειτονικές περιοχές, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, για λόγους καλής πρακτικής, παραβίασης της θεσμικής στρατηγικής και υπέρμετρης αύξησης του κόστους».

Η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη

Οι «πολεμικές» τακτικές και οι λαϊκισμοί δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Κέρκυρα για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων. 
 
Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από όλους για συνεργασία και συνεννόηση προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη όδευση στην επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, με στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
 
Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι το  πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, έρχεται από το παρελθόν και οφείλεται σε ελλείψεις, αστοχίες και αδιαφορία τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Η διαιώνιση του προβλήματος με τη μέθοδο του στουθοκαμηλισμού και την μετατόπιση ευθυνών στα διάδοχα σχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.
 
Ήρθε η ώρα που ο καθένας οφείλει, επ’ ωφελεία των πολιτών και της οικονομίας της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων, να αναλάβει τις ευθύνες του με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματική υλοποίηση λύσης, που θα οδηγήσει την Κέρκυρα στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων και θα εξαλείψει τον κίνδυνο συσσώρευσης σκουπιδιών που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα για τη δυσφήμιση του τόπου και την υγεία των κατοίκων.
 
Στις συναντήσεις κατέστη σαφές, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η λύση της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας σε άλλες, γειτονικές περιοχές, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, για λόγους καλής πρακτικής, παραβίασης της θεσμικής στρατηγικής και υπέρμετρης αύξησης του κόστους.
 
Κατόπιν αυτών και σε συνέχεια των όσων ανακοινώθηκαν και στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, η όδευση προς την ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως αυτή έχει ψηφιστεί και αποφασιστεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, συνεχίζει να είναι σε ισχύ.
 
Ο ρόλος του κάθε θεσμικού φορέα (Αυτοδιοίκηση, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις πολιτών) στην τήρηση των όσων έχουν συζητηθεί διεξοδικά το προηγούμενο διάστημα και αποφασιστεί οφείλει να είναι ξεκάθαρος, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο φλέγον ζήτημα. Σε άλλη περίπτωση τίθενται σε κίνδυνο η οικονομία και η εικόνα του τόπου αλλά κυρίως η κοινωνική συνοχή.
 
Στη διαδικασία αυτή περισσεύουν οι κραυγές, οι μικροπολιτικές πρακτικές και οι τοπικισμοί. Ο καθένας, αναλογιζόμενος το συμφέρον του τόπου και μόνο, ας πράξει το καθήκον του. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.