Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει το 19ο τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης»

Σκάκι
19 Ιανουαρίου 2018 / 10:23

Δύο τουρνουά ξεκινούν και για τους πιο προχωρημένους σκακιστές από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρόγραμμα της νέας χρονιάς ξεκίνησε με δύο τουρνουά για παιδιά του δημοτικού την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στο εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κ. στο Ν. Λιμάνι. Η αίθουσα γέμισε από 40 παιδιά –πολλά από τα οποία ήταν νήπια και προνήπια(!)- που αγωνίστηκαν σε δυο ομίλους, ανάλογα με τη δυναμικότητα και την ηλικία τους. Οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται με όλους τους κανονισμούς του αγωνιστικού σκακιού, σε 5 γύρους. Μετά από συναρπαστικές παρτίδες τα αποτελέσματα ήταν: Γκρουπ προχωρημένων: 1η Παρίση Θεοδώρα, 2η Γκουτζούκη Κατερίνα, 3ος Μοσχάτ Ιωσήφ / Γκρουπ αρχαρίων: 1ος Αβραμιώτης Γεώργιος, 2ος Σαμουράκης Κωνσταντίνος, 3ος Παπανικολάου Χρήστος. Τα κύπελλα και τα μετάλλια στους νικητές θα απονεμηθούν αυτή την Κυριακή, πριν από την έναρξη του τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης».
Στο πλαίσιο του 19ου Τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης», που θα γίνει σε δύο ομίλους, ένας για προχωρημένους, της αγωνιστικής ομάδας και ένας για νέους σκακιστές. Ακολουθεί η προκήρυξη:
 
19o σκακιστικό τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης» με διεθνή αξιολόγηση ELO (Fide Rating). Από 21/1 έως 4/3
Διοργανωτής: Σύνδεσμος παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας
Σύστημα αγώνων: Ελβετικό 6 γύρων σε δύο γκρουπ για νέους και για προχωρημένους. Ο διαχωρισμός θα γίνει με βάση το ΕΛΟ, την ηλικία των συμμετεχόντων και την κρίση των διοργανωτών.
Χώρος αγώνων: Εντευκτήριο Σ.Π.Ζ.Κ., Ν. Λιμάνι Κέρκυρας,
Πρόγραμμα αγώνων
1ος γύρος: Κυριακή 21-1 10:30
2ος γύρος: Κυριακή 28-1 10:30
3ος γύρος: Κυριακή 4-2 10:30
4ος γύρος: Κυριακή 11-2 10:30
5ος γύρος: Κυριακή 25-2 10:30
6ος γύρος: Κυριακή 4-3 10:30
Επιβεβαίωση συμμετοχών: Κυριακή 21-1 10:00
Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει μερικώς το πρόγραμμα.
 
Αναβολές - Εξαιρέσεις: Αναβολές δίνονται μόνο μετά από απόφαση της οργανωτικής επιτροπής και κατόπιν, μόνο σε περίπτωση που πληρούνται και οι παρακάτω όροι:
1. Να υπάρχει ανωτέρα βία (πχ ασθένεια)
2. Να συμφωνεί ο αντίπαλος
3. Να παιχτεί η αναβληθείσα παρτίδα το αργότερο εντός δύο ημερολογιακών ημερών
4. Να παιχτεί η παρτίδα σε χρόνο που τα εντευκτήρια του συλλόγου θα λειτουργούν
Στον τελευταίο γύρο δε δίνεται αναβολή, ούτε επιτρέπεται να παιχτεί η παρτίδα προηγούμενη ημέρα.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να αγωνιστεί οφείλει να ενημερώσει  έγκαιρα τον διοργανωτή ή τον διαιτητή ώστε να εξαιρεθεί της κλήρωσης. Η εξαίρεση ΔΕΝ παίρνει πόντους.
Σε περίπτωση που κάποιος χάσει την  παρτίδα του επειδή δεν προσήλθε στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς να ενημερώσει τον διοργανωτή ή τον διαιτητή, αποβάλλεται από το τουρνουά και αποκλείεται από τους επόμενους δύο επίσημους αγώνες του συλλόγου.
 
Χρόνος σκέψης: 1 ώρα και 30’ για όλη την παρτίδα +30'' σε κάθε κίνηση (η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας). Προκαθορισμένος χρόνος καθυστέρησης / μηδενισμού: 30 λεπτά.
 
Δικαίωμα συμμετοχής: Έχουν όλοι οι σκακιστές των σωματείων που ανήκουν στην ΕΣΟ. Παράβολο συμμετοχής 5€, καταβλητέο πριν από την έναρξη του 1ου γύρου. Για μέλη οικογενειών με πάνω από μια συμμετοχή παράβολο 4€. Το παράβολο θα χρησιμοποιείται για τα έπαθλα των νικητών, το παράβολο αξιολόγησης του Τουρνουά στην ΕΣΟ  και τα έξοδα διαιτητών και εντευκτηρίου. Παίκτης που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το τουρνουά πριν από τη λήξη του χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα 2 τουρνουά. Ισχύουν κανονισμοί FIDE και ΕΣΟ. Για την αρχική κατάταξη στον όμιλο θα χρησιμοποιηθεί το διεθνές ΕΛΟ και ακόλουθα το εθνικό.
 
Κληρώσεις: Οι κληρώσεις κάθε γύρου θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 21:00
Έπαθλα: 1ος  νικητής: Κύπελλο, χρυσό μετάλλιο, 2ος νικητής: αργυρό μετάλλιο, 3ος  νικητής: χάλκινο μετάλλιο. 1η Γυναίκα: χρυσό μετάλλιο 1ος Κ/14 ετών χρυσό μετάλλιο, 1η  Κ/14 ετών χρυσό μετάλλιο. Αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες. Έπαθλα δικαιούνται μόνον όσοι τερματίζουν και ο καθένας δικαιούται 1 έπαθλο (το μεγαλύτερο σύμφωνα με την παραπάνω κατάταξη).
 
Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
γ) Το κριτήριο Σόννεμποργκ - Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση),με χρόνο σκέψης 5 λεπτά/παρτίδα + 3¨/κίνηση για  κάθε σκακιστή. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα γίνεται κλήρωση.
 
Διαιτητής: Μακρής Φώντας
Διευθυντής αγώνων: Αλέξανδρος Κόσκορος
Ενστάσεις: Έγγραφη υποβολή έως και 15’ μετά τη λήξη της παρτίδας με καταβολή παράβολου 50€. Αν η ένσταση γίνει έστω και μερικά δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται, άλλως εκπίπτει υπέρ της διοργάνωσης. Επιτροπή Ενστάσεων Κόσκορος Αλέξανδρος, Γιάννης Ρεβύθης, Ναθαναήλ Μάνος.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα τηλέφωνα 6944 641750, Μάνος Ναθαναήλ και 6975 500204, Φώντας Μακρής ή στη σελίδα Σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Κέρκυρας στο facebook. Ανώτατο όριο συμμετοχών:  40 άτομα (θα τηρηθεί προτεραιότητα).