Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιες αλλαγές προωθούνται στον σχολικό «χάρτη» της Κέρκυρας (video)

σχολικές υποδομές
19 Ιανουαρίου 2018 / 08:05

«Περιμένω προτάσεις, όχι μόνο αντιδράσεις» λέει στην “Ενημέρωση” ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γκούσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλαγές προωθούνται στον εκπαιδευτικό «χάρτη» του νησιού καθώς η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων νήσων ετοιμάζεται για νέο γύρο κατάθεσης προτάσεων που αφορούν συγχωνεύσεις όσον αφορά τα γυμνάσια και μεταστεγάσεις όσον αφορά τα  Επαγγελματικά Λύκεια.
Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης για τα Ιόνια Κώστας Γκούσης μιλώντας στην «Ενημέρωση» εξήγησε αναλυτικά ποιες είναι οι προτάσεις που σκοπεύει να καταθέσει σχετικά με τις σχολικές δομές και τη διαχείριση τους, ενώ δηλώνει ότι είναι πρόθυμος και ανοικτός σε παραγωγικές συζητήσεις- προτάσεις  με την ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους διευθυντές κυρίως του βόρειου συγκροτήματος του νησιού.
Ως γνωστόν, το υπουργείο Παιδείας  προβαίνει σε μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς, μετατροπές, προσθήκες/καταργήσεις τομέων και  ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια) με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
 
Το έχουμε συζητήσει

«Το θέμα γενικότερα των συγχωνεύσεων και των σχολικών μεταβολών για το επόμενο σχολικό έτος, το συζητήσαμε και σε μία σύσκεψη που κάναμε στην περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης, στις 20 Δεκεμβρίου. Ήταν παρόν ο αντιδήμαρχος Παιδείας καθώς και η Ένωση Γονέων, η ΕΛΜΕ και οι διευθυντές που τους αφορά το θέμα γενικότερα στη βόρεια Κέρκυρα «Γυμνάσια και ΕΠΑΛ».
Οι προτάσεις
«Μία πρόταση που καταθέσαμε ως Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης ήταν να ιδρυθούν δύο νέα ΕΠΑΛ ένα στους Καρουσάδες πιθανότατα και ένα στα Μωραΐτικα για τη Νότια Κέρκυρα. Στην ουσία θα μεταφερθεί το ΕΠΑΛ από την Κορακιάνα στους Καρουσάδες.
Στην περιοχή της βόρειας Κέρκυρας που υπάρχουν αρκετά γυμνάσια, γύρω απ΄ το γυμνάσιο Καρουσάδων, ο χώρος του γυμνασίου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη στέγαση του ΕΠΑΛ. Αυτή ήταν μία πρόταση που εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο των σχολικών μεταβολών και ανάπτυξης δομών που λείπουν από το νησί μας.
Από την άλλη αξιοποιούμε τις σχολικές υποδομές, ιδιαίτερα στη σχολική στέγη, από τα υπάρχοντα κτίρια και γι’ αυτό προτείναμε το κτίριο που στεγάζεται το ΕΠΑΛ στην Κορακιάνα να χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση του γυμνασίου Φαιάκων που στεγάζεται σε ένα κτίριο ακατάλληλο και είναι σε ενοίκιο».
 
Συνεχίζεται ο διάλογος
 
«Αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου. Ωστόσο συζητήσαμε και άλλα θέματα που αφορούν σχολικές μεταβολές, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Πάνω σε αυτό εγώ θα περίμενα όπως έχω δείξει και στο παρελθόν να υπάρχουν προτάσεις παραγωγικές από όλους τους φορείς και από την ΕΛΜΕ, τα σωματεία και από το Δήμο προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και να γίνει καλύτερη κατανομή.
 Είναι γνωστό ότι η υπάρχουσα διάταξη των σχολείων και η χωρική κατανομή δε βολεύει και δημιουργεί πολλά προβλήματα, δημιουργώντας σχολεία με πολύ μικρό αριθμό μαθητών,  ενώ άλλοι τύποι σχολείων λείπουν».
 
Περιμένω προτάσεις, όχι αντιδράσεις μόνο
 
«Αυτό που δεν κατανοώ είναι γιατί θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση σε οποιαδήποτε μεταβολή ενώ είναι γνωστό ότι η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη. Περίμενα λοιπόν προτάσεις κυρίως και όχι αντιδράσεις μόνο. Κάθε πρόταση είναι αποδεκτή σε φάση συζήτησης αφού δεν έχουμε κατασταλάξει σε κάποιο σχέδιο μέχρι τώρα».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων λαμβάνονται υπόψη:
Ο αριθμός των μαθητών, η ορθή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και οι κτιριακές υποδομές με στόχο τη δημιουργία επαρκώς στελεχωμένων σχολικών μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις ιδρύσεων και συγχωνεύσεων, για τις οποίες πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια η έδρα λειτουργίας του νέου σχολειού και η ακριβής ονομασία των σχολείων που προτείνονται να ιδρυθούν. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις ιδρύσεων, προαγωγών και συγχωνεύσεων απαιτείται η εξασφάλιση κατάλληλης στέγασης.