Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη για τον Δομένικο Παδοβά στην Παλιά (ΦΕΚ)

Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας
16 Ιανουαρίου 2018 / 12:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Δ.Ε. της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας διοργανώνει την έβδομη, και τελική, ομιλία του επετειακού έτους 2017 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20.30.

Ομιλητής θα είναι ο μουσικολόγος κ. Κων/νος Καρδάμης, επίκουρος καθηγητής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Δομένικος Παδοβάς: ένας άγνωστος Κερκυραίος συνθέτης του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα».
 
Μαθητής του Ν.Χ. Μαντζάρου
 
Ο Δομένικος Παδοβάς (1817-1892) είναι γνωστός ως ο συγγραφέας του άρθρου «Poche parole sopra i scritti del Cav. Nicolò C. Manzaro» (Απρίλιος 1872), το οποίο θεωρείται ένα τρόπον τινά «απολογητικό» (αλλά, δίχως άλλο, γεμάτο σημαντικές εργογραφικές πληροφορίες) κείμενο για τη δημιουργική δράση του δασκάλου του, Νικόλαου Μάντζαρου. Ελάχιστα, όμως, είναι γνωστός για την εκπαιδευτική δράση του στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και στην ιδιωτική εκπαίδευση της εποχής του, καθώς και για τη συνθετική δραστηριότητά του στο κερκυραϊκό θέατρο και στον ρωμαιοκαθολικό ναό του νησιού. Η παρούσα ομιλία θα προσφέρει ορισμένες καινούργιες προσεγγίσεις και πληροφορίες για τη ζωή και το, κατά τεκμήριον γνωστό μόνο από τους τίτλους του, έργο του Δομένικου Παδοβά. 
Τα παραπάνω υπογραμμίζουν και την αναπάντεχη πρωτότυπη συνεισφορά του Παδοβά στο μελόδραμα της εποχής του, όπως αυτή εκφράστηκε στο πολυεπίπεδο πολιτισμικό περιβάλλον των μέσων του 19ου αιώνα.