Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια απόφαση με «γλυκόπικρη γεύση»

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
16 Ιανουαρίου 2018 / 09:19

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του άτυχου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, επέβαλε το Εφετείο Ιωαννίνων, στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Πρωτόδικα, το δικαστήριο του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, στον πρώην διευθυντή, ο οποίος άσκησε έφεση.
Όπως εξήγησε ο συνήγορος υπεράσπισής του Αλέξης Κούγιας, η απόφαση αφήνει μια «γλυκόπικρη γεύση» στον εντολέα του, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητά του, ωστόσο το μεγάλο κέρδος του είναι πως δε θα έχει συνέπειες στην εργασία του, κάτι που ήταν και ένα από τα κύρια ζητούμενα για τον ίδιο.
Η μείωση της ποινής προήλθε από το ότι κρίθηκε ένοχος για τρεις εκφοβιστικές πράξεις σπουδαστών σε βάρος του Γιακουμάκη και όχι 15, για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόδικα. «Η μία ήταν γιατί έμαθε ότι τον έκλεισαν σε μια ντουλάπα και τον έβαλαν να τραγουδήσει, η άλλη ότι του έβαλαν κρύο νερό στο μπάνιο και η τρίτη γιατί τον ξύρισαν. Θα περιμένουμε να διαβάσουμε την απόφαση και να δούμε από ποια αποδεικτικά στοιχεία προήλθε αυτό, γιατί ούτε στον πρώτο βαθμό ούτε τώρα υπήρξε έστω και ένας μάρτυρας είδε τέτοιο περιστατικό, απλώς φήμες κατατέθηκαν, αλλά το ευχάριστο είναι πως με την ποινή που του επιβλήθηκε, δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του και εκεί νιώθω ικανοποιημένος», δήλωσε ο κ. Κούγιας, αφήνοντας ανοιχτό να προσφύγει και στον Άρειο Πάγο για να διεκδικήσει την πλήρη δικαίωσή του.
Και αυτή τη φορά, πάντως, ο κ. Κούγιας μίλησε για τη βαρύτητα που έπαιξε στην εξέλιξη της υπόθεσης η κοινωνική πίεση, μιλώντας για μια παρένθετη δίκη, που κινδυνεύει να αποδειχθεί μια τεράστια πλάνη. «Αυτή η ιστορία, αν δεν υπήρχε η εξαφάνιση και ο θάνατος του παιδιού, που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί από τη δικαιοσύνη αν ήταν αυτοκτονία ή ήταν έγκλημα, δημιούργησε μια παρένθετη δίκη, για το τι συνέβη έναν χρόνο πριν εξαφανιστεί το παιδί. Το πρόβλημα που θα ανακύψει, αν αποδειχθεί ότι το παιδί δεν αυτοκτόνησε, γιατί όλες αυτές οι υποθέσεις συνδέονται με το αφήγημα της αυτοκτονίας ως αποτέλεσμα των συμπεριφορών αυτών, τότε η ιστορία αυτή καταρρέει. Αν τελικώς αποδειχθεί πως κάποιοι αφαίρεσαν τη ζωή του, καταλαβαίνεται πως έχουμε μία τεράστια δικαστική πλάνη, η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας της δημοσιότητος και της κοινωνικής πιέσεως», σημείωσε.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων βρέθηκε χθες και η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η οποία αποχώρησε με την ανάγνωση της απόφασης. Εκ μέρους της οικογένειας, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας σημείωσε πως το ενδιαφέρον είναι για την κύρια δίκη και αυτό που θέλουν να μάθουν οι γονείς είναι η αλήθεια.
«Η οικογένεια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ούτε με εκδικητικότητα ούτε με μίσος κατά κάποιου. Εκείνο που ενδιαφέρει την οικογένεια, είναι η πρόοδος της ανακριτικής διαδικασίας της άλλης δίκης. Εκεί έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων ανθρώπων για συγκεκριμένα αδικήματα: για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση, για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση και άλλα, τα οποία εμείς θεωρούμε πως υπάρχουν. Η οικογένεια δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το ύψος της ποινής. Η οικογένεια περίμενε απ’ τη δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και σέβεται απόλυτα το προϊόν της σκέψης των εφετών δικαστών. Άποψη της οικογένειας είναι ότι όποιος έφταιξε για αυτό που συνέβη στον Βαγγέλη, με όποια ιδιότητα κι αν ήταν, θα έπρεπε να τιμωρηθεί. Αυτό πιστεύει, δίχως να χαίρεται αν κάποιος καταδικαστεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.