Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μόρια των σχολείων να παραμείνουν ως έχουν, ζητά η ΕΛΜΕ

Υπουργείο Παιδείας
09 Ιανουαρίου 2018 / 11:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την απόσυρση της πρότασης του Υπουργείου για τις μοριοδοτήσεις των σχολείων, ζητά η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ανακοίνωσή της.

«Το Υπουργείο Παιδείας  δημοσιοποίησε την πρότασή του για τη μοριοδότηση των σχολείων. Επί της ουσίας το Υπουργείο καταργεί στο νομό μας τα δυσπρόσιτα σχολεία, εκτός από αυτό των Παξών (του οποίου τα μόρια από 12 γίνονται 10), και μειώνει κατά πολύ τα μόρια στα περιφερειακά σχολεία (π.χ από 8 σε 6).
Επιδίωξη του είναι ο αποχαρακτηρισμός των σχολείων (κυρίως των περιφερειακών) και η προσαρμογή του αριθμού των μαθητών προς τα πάνω ανά τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί πλεονάσματα προσωπικού, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις ανάγκες για προσωπικό και να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων.
Η μοριοδότηση των σχολείων είναι σημαντική για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά τη λειτουργία των σχολείων  και  κυρίως των πιο απομακρυσμένων και ο δεύτερος αφορά τους εκπαιδευτικούς, καθώς αυτή επηρεάζει τη ζωή  των συναδέλφων και διαμορφώνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνονται όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές. Αφορά  δε τόσο τους  μόνιμους εκπαιδευτικούς όσο και τους αναπληρωτές.
Οι οποιεσδήποτε υπηρεσιακές μεταβολές σήμερα γίνονται κάτω από το καθεστώς της 3ης αξιολόγησης και των προαπαιτούμενών της,  υπό το καθεστώς των μηδενικών διορισμών, των διαρκώς μειούμενων μεταθέσεων, της κάλυψης των οργανικών κενών με προσλήψεις αναπληρωτών και της τεχνητής απόκρυψης των πραγματικών κενών με την αύξηση ωραρίου, κατάργηση ωρών μαθημάτων, με διπλές, τριπλές αναθέσεις, τις αλλαγές στο Λύκειο, συγχωνεύσεις – καταργήσεις, 30ωρη παραμονή στο σχολείο και άλλα τεχνάσματα. 
Οι προτάσεις του Υπουργείου για ομαδοποιήσεις ειδικοτήτων και μάλιστα στα «τυφλά», χωρίς να έχουν γίνει σαφείς  οι προθέσεις  του για τις αλλαγές σε όλο το φάσμα της Β/θμιας Εκπαίδευσης (ωρολόγιο πρόγραμμα στο Λύκειο, ειδικότητες  ΕΠΑΛ, κ.α) σε συνδυασμό  με το πλαίσιο κινητικότητας  στο Δημόσιο (ν. 4440/2016) θέτουν σε αμφισβήτηση και την οργανικότητα και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις.
Ζητάμε:
την απόσυρση της πρότασης του Υπουργείου για τις μοριοδοτήσεις των σχολείων.
Τα μόρια των σχολείων ή να παραμείνουν ως έχουν ή να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τις ΕΛΜΕ στα ΠΥΣΔΕ και σε καμία περίπτωση να μην έχουν αναδρομική ισχύ».