Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακριβαίνουν κι άλλο οι αυτοκινητόδρομοι

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
08 Ιανουαρίου 2018 / 09:21

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ακόμη πιο ακριβά θα πληρώνουν οι οδηγοί τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς αναπροσαρμογές στα διόδια τέλη, λόγω τιμαρίθμου, ανακοίνωσαν οι κοινοπραξίες παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.» (Κεντρική Οδός) και Νέα Οδός.

Στην Ιόνια Οδό οι τιμές των διοδίων σε ορισμένους σταθμούς αυξάνονται από 0,05 έως 0,10 ευρώ, ενώ στο Ε65 κατά 0,05 ευρώ. Η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη για τους οδηγούς μεγάλων οχημάτων, καθώς στην περίπτωση της Ιόνιας Οδού φτάνει τα 40 λεπτά για όσους διανύουν το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου. Για τα δίκυκλα είναι στα 10 λεπτά και για τα ΙΧΕ στα 15 λεπτά. Αυξήσεις ανακοινώθηκαν και για το τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας, που διαχειρίζεται η Νέα Οδός, στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης,
Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία και ο πλευρικός σταθμός Γαβρολίμνης στην Ιόνια Οδό, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 προς Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, με τον οποίο και ολοκληρώνεται το σύστημα χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου. Τα διόδια τέλη θα είναι 1,45 ευρώ για τα δίκυκλα-τρίκυκλα (κατηγορία 1), 2,10 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα (κατηγορία 2), 5,30 ευρώ για φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από 4 άξονες (κατηγορία 3) και 7,45 ευρώ για φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες (κατηγορία 4).
Σε ανακοινώσεις τους, οι δύο εταιρείες υπενθυμίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν, οδηγός που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό, να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν οδηγός που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό, να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι». 
Επίσης, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν, συντηρούν και διαχειρίζονται η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τους πομποδέκτες Fast Pass και Kentriki Pass αντίστοιχα, για γρήγορες και άνετες ηλεκτρονικές διελεύσεις, με ισχύ και στους δύο αυτοκινητόδρομους.
 
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
 
Διαψεύδει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά δημοσιεύματα ότι υπάρχει σκέψη να αλλάξουν οι πινακίδες των ΙΧ αυτοκίνητων, λόγω της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής των διοδίων. 
«Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Το σύστημα θα προσαρμοστεί στον πινακίδες όχι οι πινακίδες στο σύστημα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πινακίδες θα έπρεπε να αλλάξουν γιατί σε πολλά αυτοκίνητα είναι φθαρμένες και δε θα μπορούσαν να «διαβάζονται» από τις ηλεκτρονικές κάμερες, όταν τεθεί σε λειτουργία το νέο δορυφορικό σύστημα για τα διόδια στα τέλη του 2018.