Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την Πνευμονολογική Κλινική

Νοσοκομείο Κέρκυρας
07 Ιανουαρίου 2018 / 18:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από την Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας,

για το ζήτημα της προσωρινής κάλυψης της Πνευμονολογικής Κλινικής  από τον Διευθυντή του Παθολογικού Τομέα καρδιολόγο Α. Δραγανίγο, επαναφέρει το ζήτημα που ανέδειξε πριν από μία εβδομάδα ο συνταξιοδοτηθείς πνευμονολόγος Κυριάκος Χαΐνης. Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει απαντήσει στα ερωτήματα, υπογραμμίζοντας «Η προσωρινή κάλυψη έγινε όπως ορίζει ο νόμος ενώ η πνευμονολογική κλινική υποστηρίζεται από 5 ειδικευμένους γιατρούς»  

Η ανακοίνωση της Α.Ε.Κ.Ε. 

Παράδοξων φαινόμενων και αποφάσεων συνέχεια… στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η από 29/12/2017 απόφαση του Διοικητή του Γ.Ν.Κ., λίγο πριν φύγει το 2017, να ορίσει προσωρινό προϊστάμενο στην Πνευμονολογική κλινική τον Δ/ντη της καρδιολογικής κλινικής (!!!), ο οποίος επιπλέον είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου!
Η απόφαση αυτή, από μόνη της αποτελεί διοικητική πρωτοτυπία όχι μόνο για τα διεθνή δεδομένα διαχείρισης επιστημονικού-ιατρικού προσωπικού,  αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Ποιοι οι λόγοι που την καθιστούν παράδοξη και πρωτοφανή;
•      Τοποθετείται προϊστάμενος στην Πνευμονολογική Κλινική Ιατρός άλλης /  ειδικότητας.
•      Είναι αντίθετη με τους Νόμους Ν.4368/16  «.Άρθρο 35- Εισαγωγικός βαθμός κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.1. Πιο συγκεκριμένα, η παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 2071/1992 (Α΄123)αντικαθίσταται ως εξής:  «Η πλήρωση κενών ή κενούμενων θέσεων του κλάδου ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. γίνεται ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας. Η προκήρυξη των θέσεων αυτών γίνεται για τα νοσοκομεία με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου και για τα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και τις Δ.Υ.Πε., με απόφαση του Διοικητή της οικείας Δ.Υ.Πε.. Οι κενούμενες, λόγω συνταξιοδότησης, θέσεις ιατρών που υπηρετούν σε νοσοκομεία δύνανται να προκηρύσσονται έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους..»
•      Εύλογα λοιπόν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, προκύπτει το ερώτημα, γιατί η Διοίκηση του ΓΝΚ δεν προκήρυξε τη συγκεκριμένη θέση πριν 6 μήνες, καθώς ήταν ήδη γνωστή η συνταξιοδότηση του Δ/ντη της εν λόγω κλινικής.
•      Γιατί δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη προκήρυξη της θέσης; Οφείλεται σε ολιγωρία, σε μεθόδευση ή κρύβει κάποια άλλη σκοπιμότητα;
•      Γιατί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού & του Υφυπουργού Υγείας και τη σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ενώ τέθηκε το πρόβλημα της επικείμενης συνταξιοδότησης από τον πρώην Δ/ντη της κλινικής κο Χαίνη, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το πρόβλημα είναι ήδη διευθετημένο;
•      Βάσει ποιάς επιστημονικής και δη ιατρικής επιχειρηματολογίας, θεωρείται πως ένας εξαίρετος επιστήμονας στην ειδικότητά του , Καρδιολόγος μπορεί τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθημερινά καθήκοντα ενός Πνευμονολόγου; Πως είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα των γνωστικών πεδίων της κάθε ιατρικής ειδικότητας, αλλά και οι διαφορετικές ανάγκες των ασθενών της κάθε κλινικής; Με τίνος την ευθύνη θα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την λειτουργία της κλινικής, όσο και για το κάθε κρίσιμο ιατρικό περιστατικό;
•      Και στη δεύτερη περίπτωση συνταξιοδότησης του Δ/ντη της Μαιευτικής Κλινικής, να υποθέσουμε ότι η θέση του Δ/ντή δύναται να καλυφθεί από χειρουργό, ορθοπεδικό ή οφθαλμίατρο;
Είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι αδυνατούν (;) να αντιληφθούν πως πέρα των άλλων προκαλούνται και εκπαιδευτικής φύσεως προβλήματα καθώς η συγκεκριμένη κλινική είναι από τις μοναδικές σε περιφερειακά Νοσοκομεία όπου μέχρι πρότινος έδινε πλήρη ειδικότητα!!!  Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα….
Επιτέλους, οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιληφθούν την βαρύτητα των αποφάσεων που λαμβάνουν και προφανώς των συνεπειών που απορρέουν από αυτές, αφού επιδρούν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν.Κ., στην απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του επιστημονικού προσωπικού, όσο βέβαια και στην επαρκή και υπεύθυνη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. 
Επιτέλους, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας λειτουργήσουν με επιστημονικά κριτήρια, απαλλαγμένα από προσωπικές ή κομματικές εμπάθειες!!!
Σε ότι αφορά δε στην στάση που θα λάβουν τα εκλεγμένα συνδικαλιστκά όργανα του Νοσοκομείου, αναφορικά με αυτές τις ενέργειες και επιλογές τις Διοίκησης, τους καλούμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν με βάσει το δημόσιο συμφέρον και την θεσμική τους υποχρέωση και τελικά να αντιταχθούν στην διαρκή –και μέσω αυτών των αποφάσεων- λειτουργική υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και του Νοσοκομείου της Κέρκυρας!
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!!!»