Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον πρωθυπουργό θα τεθεί το θέμα της παλιάς πόλης

ΡΟΔΙΑΚΗ
04 Ιανουαρίου 2018 / 08:35

ΡΟΔΟΣ. Πρόγραμμα εκδηλώσεων ετοιμάζει ο Δήμος της Ρόδου για το 2018 που έχει χαρακτηριστεί έτος πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προετοιμάζεται ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και συνέδρια σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και με άλλους φορείς που θα συμμετάσχουν. Η κεντρική ιδέα όλων αυτών θα έχει να κάνει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μεσαιωνικής Πόλης.
Δηλαδή, αναμένεται να ανοίξουν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη, την προστασία αλλά και τη διαχείριση του μοναδικού Μνημείου και η σύνδεση πολιτισμού-τουρισμού.
Εν τω μεταξύ, το θέμα που «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη διατήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης, αναμένεται πλέον να τεθεί απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του εδώ για το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει το προσεχές διάστημα.
Μετά και την απογοητευτική, για το θέμα αυτό, επίσκεψη εδώ της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, κατά την προετοιμασία που κάνει για τα θέματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό, φέρεται να έχει ψηλά στην ατζέντα της την π.σ. για τη Μεσαιωνική Πόλη, θέμα το οποίο δεν εγκαταλείπει. Μάλιστα, θεωρείται ότι αυτό είναι από τα θέματα για τα οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει μία ενημέρωση.
Επίσης, το έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και η επέτειος της Μεσαιωνικής Πόλης θα αποτελέσει  ένα κομμάτι της τουριστικής καμπάνιας του ΠΡΟΤΟΥΡ για το 2018.
Η αρχή των εκδηλώσεων γίνεται με το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Τεχνολογίες αιχμής στην αρχαία Ελλάδα»  το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-14 Ιανουαρίου στο Κατάλυμα της Ισπανίας (σ.σ. οδός Ιπποτών).
Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και το  πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαιολογία Ανατολικής Μεσογείου από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή», σε συνεργασία με το ίδρυμα του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ηλία Τομάζου  «Hellenic Studies “PAIDEIA” Study Abroad in Greece» και βέβαια με το Δήμο Ρόδου.