Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η σκακιστική ανασκόπηση του 2017

Σκάκι
30 Δεκεμβρίου 2017 / 11:29

Γράφει ο Μάνος Ναθαναήλ

Πολλές και σημαντικές ήταν οι στιγμές του χρόνου που φεύγει στα σκακιστικά δρώμενα του νησιού. Ας τα θυμηθούμε κατά μήνα:

ΓΕΝΑΡΗΣ
Ολοκληρώνεται το σκακιστικό τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης Junior», με νικήτρια την Ηλιάνα Σκλαβούνου. Το τουρνουά ξεκίνησε το τέλος του Νοέμβρη και περιλάμβανε 7 γύρους. Πήραν μέρος 19 από τους καλύτερους μικρούς σκακιστές και σκακίστριες του συλλόγου. 1η Σκλαβούνου Ηλιάνα, 2ος Βουρλής-Κωλέττης Σωκράτης 3η Γκουτζούκη Κατερίνα Αργυρώ. Επίσης τελείωσε και το άλλο τουρνουά για τους εμπειρότερους και πιο προχωρημένους σκακιστές του συλλόγου, το 1ο Τουρνουά Σεβένιγκεν «Captain Evans» με νίκη της κόκκινης ομάδας.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ
Ξεκινάει το 14ο Τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης» με 25 συμμετοχές. Οι συμμετοχές στο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας ξεπερνούν τις 2.000! Διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία ο χορός και η κοπή της πίτας του Σ.Π.Ζ.Κερκύρας.

ΜΑΡΤΗΣ
Με συμμετοχή πολλών Κερκυραίων σκακιστών ολοκληρώνεται το 4ο Διεθνές Τουρνουά ¨Βαρδάρης στην Θεσσαλονίκη. Διοργανώνεται στην Κέρκυρα το Σχολικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας με θρίαμβο των Κερκυραίων σκακιστών και μαζικότατη συμμετοχή.

ΑΠΡΙΛΗΣ
Με πολυπληθή αποστολή συμμετέχουν οι Κερκυραίοι μαθητές στον τελικό του Σχολικού Πρωταθλήματος Ελλάδας στο Λουτράκι. Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Γ’ Δημοτικού η Κατερίνα Γκουτζούκη και ισόβαθμη στην 1η θέση της Ε’ Δημοτικού η Θεοδώρα Παρίση.

ΜΑΗΣ
Μεγάλη επιτυχία των μικρών σκακιστών μας στο Νεανικό Πρωτάθλημα Δ. Ελλάδας που έγινε στην Άρτα: και οι 9 της αποστολής πήραν κύπελλο ή μετάλλιο! Με συμμετοχή πάνω από 300 σκακιστών διεξάγεται ο Μεγάλος τελικός του Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Κέρκυρας.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης (13 ετών) και η Κατερίνα Γκουτζούκη (9 ετών) αναδεικνύονται οι νεότεροι Πρωταθλητές Ανδρών και Γυναικών Δ. Ελλάδας αντίστοιχα όλων των εποχών! Ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης επιλέγεται για να αντιμετωπίσει τον θρύλο του σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ στην Αθήνα!

ΙΟΥΛΙΟΣ
Ο Παγκόσμιος ρέκορντμαν του τυφλού σκακιού Γκρανμαίτρ Τιμούρ Γκαρέγιεβ στην Κέρκυρα! Αντιμετωπίζει 8 σκακιστές χωρίς να βλέπει τη σκακιέρα χωρίς να χάσει παρτίδα και παίζει σιμουλτανέ στο Λιστόν εναντίον 50 αντιπάλων. Εξαιρετική εμφάνιση των κερκυραίων σκακιστών στο ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Παίδων-Κορασίδων στο Ρίο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου διοργανώνει τουρνουά για παιδιά με ελεύθερη συμμετοχή. Επίσης όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Λιστόν αγώνας παιδιών με την ενίσχυση του Σωματείου Στήριξη. Παίρνουν μέρος 50 παιδιά.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
Σκάκι στην παραλία! Σκακιστικοί αγώνες για μικρούς και μεγάλους σκακιστές στο Μον Ρεπό. Στους αγώνες για την ανάδειξη του Πρωταθλητή και της Πρωταθλήτριας Κέρκυρας του σχολικού πρωταθλήματος, πρωτεύουν οι Αλέξανδρος Λευθεριώτης και Αλκυόνη Φραντζέσκου.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ
Ξεκινάει το 8ο Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας, η μαζικότερη διοργάνωση του είδους της στην Ελλάδα. Ο Κερκυραίος Γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης αντιμετωπίζει σε αγώνα σιμουλτανέ χάντικαπ 8 σκακιστές του νησιού. Κάνει 7 νίκες και 1 ισοπαλία.
Ξεκινάει το 17ο τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης Fast Track» με διεθνή αξιολόγηση.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ
Σημαντική μεταγραφική ενίσχυση για τον Σ.Π.Ζ.Κερκύρας. Απέκτησε τον Διεθνή Μαιτρ Θανάση Καραγιάννη. Ολοκληρώνεται το 17ο τουρνουά «Λορέντζος Μαβίλης Fast Track». Η τελική κατάταξη ήταν: 1ος Αλέξανδρος Λευθεριώτης 5/6, 2ος Σπύρος Στρατηγός 4,5/6 και 3ος Νίκος Σκιαδόπουλος 4,5/6. Διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας η εκδήλωση «Η Σκακιέρα στα Αστέρια».

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Ξεκινάει και ολοκληρώνεται το τουρνουά Μαβίλης Junior. Νικήτρια η Θεοδώρα Παρίση. 2η και 3η θέση οι αδελφές Ηλιάνα και Κέλλυ Σκλαβούνου. Οι συμμετοχές στο Σχολικό Πρωτάθλημα Κέρκυρας ξεπερνούν τις 1200. Η ομάδα μας παίδων-Κορασίδων κατατάσσεται 14η στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.