Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σκουπίδια του ομφαλού της Γης

Editorial
29 Δεκεμβρίου 2017 / 15:47

Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, άρα και του ύψους των ανταποδοτικών τελών, δεν είναι αντικειμενικό.

Είναι κυρίως ζήτημα καθημερινού πολιτισμού και τρόπου ζωής. Και υπ' αυτήν την έννοια, βαρύνει όλες τις διοικητικές Αρχές που δεν τόλμησαν να το αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο. Είναι ζήτημα απότοκο της θηριώδους επισκεψιμότητας στην Κέρκυρα, κόστος μιας αναλόγως θηριώδους απόδοσης. Τόσο ο νομοθέτης όσο και η κοινή λογική έτσι το αντιμετωπίζουν. Όμως αλίμονο δεν είναι αυτοί που το διαχειρίζονται. Έτσι και το ζήτημα των τελών, που έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα με τον υπαινιγμό για την επιπλέον επιβάρυνση του λαϊκού νοικοκυριού, συχνά μπαίνει σε λάθος βάση. 

Αλλά και η εφαρμογή της επαναλαμβανόμενης εξαγγελίας για την επικαιροποίηση των στοιχείων και των μεγεθών των παραγωγών σκουπιδιών, παραμένει κενή νοήματος όσο δεν συμβαίνει, οδηγώντας την συζήτηση σ' ένα φαύλο κύκλο. Ακόμα κι αν στον ευρωπαϊκό καταμερισμό η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά καμιά άλλη δραστηριότητα και μόνον το γεγονός ότι μετράει επισκέψεις ετησίως τουλάχιστον τρεις φορές τον πληθυσμό της, παραπέμπει αναπόδραστα στην ανάγκη της να εκμεταλλευτεί τα σκουπίδια της. Να βγάλει λεφτά απ' αυτά, χρηματοδοτώντας έτσι τουλάχιστον τη διαχείρισή τους. Το ότι δεν το κάνει δεν αποτελεί αντικειμενική αδυναμία αλλά τεκμήριο κακοδιαχείρισης, έλλειψης γνώσεων, τόλμης και διοικητικών ικανοτήτων αλλά και χειραγωγούμενων δήθεν επιστημονικών, εθνικών σχεδιασμών. Κι όταν ο πρωθυπουργός πρόγκηξε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου «δεν είστε ο ομφαλός της Γης, δείτε τι κάνουν οι άλλοι και κάντε το», θα μπορούσε κανείς να το αποκαλέσει αυτοκριτική αλλά δεν έχει νόημα εφόσον η ελληνική κακοδαιμονία ξεκινάει από τα Λιόσια έως τα Διαπόντια και από τις πρώτες μέρες του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα!

Και μόνον το γεγονός ότι λέμε και ξαναλέμε συνεχώς τα ίδια πράγματα και γι' αυτό το θέμα, δηλητηριάζει την καθημερινή μας ζωή, τη σκέψη μας, ολόκληρο το είναι μας. Το πρόβλημα παραπέμπει στο αυγό του Κολόμβου. Μην μιλάτε άλλο γι' αυτό, κάντε το! Όλη η ακολουθούμενη διαδικασία μπάζει. Από την αρχή της και πολύ πριν φτάσουμε να συζητάμε για τον τελικό αποδέκτη. Δεν είναι το θέμα αν ο μηχανισμός είναι δημοτικός ή ιδιωτικός αλλά ότι είναι λάθος, ακριβός και αναποτελεσματικός! Πως διορθώνεται; Πλήθος τα παραδείγματα σ' ολόκληρη την Πλάση. Αμάν πια...