Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Δεντροφύτευση στην Μπόχαλη με δαπάνη των κυνηγών

Δασική Υπηρεσία Ζακύνθου
21 Δεκεμβρίου 2017 / 11:56

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Έτοιμο να ξεκινήσει είναι το έργο της αποκατάσταση της καμένης έκτασης στην Μπόχαλη μετά την έγκριση της μελέτης της Δασικής Υπηρεσίας Ζακύνθου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

 
 
Μετά από αυτή τη εξέλιξη θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση η δεντροφύτευση με δαπάνη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου, ο οποίος έχει ήδη δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 6.000€ που απαιτεί η εφαρμογή της μελέτης.
Την ανάγκη για άμεσο καθαρισμό, κοπές δέντρων αραίωμα βλάστησης, προστασία και συντήρηση του δάσους της Μπόχαλης και δεντροφύτευσης είχε επισημάνει ο Δασάρχης Ζακύνθου, Δημήτρης Σκαλτσογιάννης, στη διάρκεια της προ μηνών συνάντησης με αρχές και φορείς του νησιού.
 
Πρώτο βήμα
Ωστόσο, το πρώτο βήμα είναι να εγκριθεί σχετικό κονδύλι για να κοπούν ορισμένα δέντρα από το δάσος όπως μεγάλα πεύκα που απέχουν ελάχιστα από τα σπίτια της περιοχής και που δεν στηρίζονται γερά στα πρανή επομένως κινδυνεύουν με την πρώτη δυνατή βροχή να παρασυρθούν από τα πρανή και να πέσουν. Επίσης να γίνει αραίωμα των αγριλιών γιατί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Δασαρχείου, έχουν ιδιαίτερα πυκνό ριζικό σύστημα και αποτελούν άριστο μέσο στήριξης των πρανών από “γλίνα”.
 
Συνολική αποκατάσταση
Tο έργο της συνολικής αποκατάστασης της έκτασης, είναι μεγάλο και απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η σχετική μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χειμώνα, θα ακολουθήσει η τυπική και αναγκαία διαδικασία έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Κέρκυρα και οι πρώτες εκτεταμένες δράσεις θα ξεκινήσουν, από Δήμο ή Περιφέρεια σε περίπου ένα χρόνο.
 
Οι κάτοικοι
Μέχρι τότε σε “ανάμενα κάρβουνα” εξακολουθούν να κάθονται οι κάτοικοι της Μπόχαλης, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τις ελπίδες τους. Και δεν είναι μόνο η φωτιά γιατί υπάρχουν και οι πλημμύρες. Αν λοιπόν οι αρχές και οι υπηρεσίες δεν πράξουν τα δέοντα προς επίλυση του προβλήματος και προς αποτροπή κάθε κινδύνου θα υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις.
 
Εδώ και 20 χρόνια…
Προκειμένου, δε, να διασφαλίσουν ότι ενόψει ανάλογου περιστατικού κανείς δεν θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, φρόντισαν μαζί με την Αναφορά τους να υποβάλλουν αντίγραφα της αλληλογραφίας τους από το έτος 1999 μέχρι σήμερα. Με αυτά ζητούσαν τα αυτονόητα που είναι η φύλαξη, ο καθαρισμός και η δεντροφύτευση της επίμαχης περιοχής. Επίσης την τοποθέτηση δικτύου κρουνών περιμετρικά για να υπάρχει νερό και να χρησιμοποιηθεί άμεσα αν ξεσπάσει μια φωτιά.
Όμως δεν είναι μόνο η φωτιά γιατί υπάρχουν και οι πλημμύρες για τις οποίες οι κάτοικοι αναφέρουν “δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς τον κίνδυνο σημαντικών ζημιών από πλημμύρες, κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο λόγω του ότι ήδη κάηκε η ως άνω έκταση, ευρισκόμενη σε πλαγιά λόφου, όσο και λόγω του επί δεκαετίες μη καθαρισμού του λόφου του Ενετικού Φρουρίου της Μπόχαλης. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, οπότε η δυνατή βροχόπτωση που έπληξε τη Ζάκυνθο προκάλεσε πολλά προβλήματα σε περιοχές μεταξύ των οποίων η πόλη”.

Πηγή: imerazante.gr