Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία στο Λίβα

ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου
21 Δεκεμβρίου 2017 / 11:10

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με τα σκουπίδια τον τελευταίο καιρό να σχηματίζουν βουνά σε διάφορες γωνιές της Ζακύνθου, αφού δεν μαζευόντουσαν, αλλά δεν υπήρχαν και αρκετοί κάδοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι πολίτες που να τα πετάξουν, παραμένει και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο, ένα βήμα πριν τη λύση του ζητήματος των απορριμμάτων φαίνεται να βρίσκεται η Δημοτική αρχή. Ένα – ένα, τα προβλήματα που προέκυπταν λύθηκαν, με σύνεση και άμεση παρέμβαση από τον Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι πλέον πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σύντομα.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, σε επικοινωνία του με την ΗΜΕΡΑ, ανέφερε πως αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, θα μπουν σε λειτουργία τα μηχανήματα στον Λίβα, ώστε να ελεγχθούν για την υπό προϋποθέσεις λειτουργία τους. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία για την διαχείριση με το Δήμαρχο να δηλώνει πως ‘’Είμαστε στο τέλος της διαδρομής για το ζήτημα των απορριμμάτων, σήμερα περιμένω τον ανάδοχο, και αυριο θα γίνει η δοκιμή, από εκεί και πέρα προχωράμε κανονικά και θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων ξανά’’.
 
Οι εργασίες…
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έχει ήδη τοποθετηθεί ο βιολογικός, έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη του χώρου, η δενδροφύτευση και έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα σε θέσεις λειτουργίας. Το πρόβλημα με την έλλειψη του ηλεκτρολογικού υλικού, που αφορούσε τις πινακίδες κατανομής ρεύματος, λύθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Το θετικό είναι ότι δυο μέρες τώρα, τα απορρίμματα στους δρόμους μειώνονται, αφού μια μεγάλη ποσότητα έχει τοποθετηθεί στα κοντέινερ χωρητικότητας 75 τόνων, ώστε να αποσυμφορήσει το νησί από την αποπνικτική κατάσταση που βρισκόταν. Οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να απελπίζονται και να εξαγριώνονται, ζώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον ίδιο εφιάλτη.
 
Η σύσκεψη
Υπενθυμίζουμε πως το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την έναρξη της δοκιμαστικής λύση απασχόλησε την συνάντηση Φορέων που πραγματοποιήθηκε προχθες το βράδυ.
Στην συνάντηση αυτή, οι φορείς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών, μη πιστεύοντας πλέον και οι ίδιοι το γεγονός ότι θα γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές εδώ και έναν χρόνο. Όλοι συμφώνησαν, στο να πιέσουν τους αρμόδιους ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Εξέφρασαν τα ερωτηματικά τους για το που κολλάει το ζήτημα, ενώ η χρηματοδότηση υπάρχει και τέλος, συμφώνησαν επίσης όλοι μεταξύ τους ότι πρέπει ενωμένοι να λύσουν τα προβλήματα.
 
Το πρόστιμο
Εάν σύντομα δεν ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία στον Λίβα, κρίσιμο είναι το γεγονός ότι πρόκειται να εξεταστεί η επιβολή του προστίμου, που είχε ανακοινωθεί στον Δήμαρχο, από το Υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που δεσμευτικά έστειλε για το ζήτημα των απορριμμάτων αλλά και για την αποκατάσταση του Σκοπού. Πρόστιμο που ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες του νησιού.

Πηγή: imerazante.gr