Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πράσινο φως για τη μεταφορά του ναυτικού οχυρού από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ερημίτης
20 Δεκεμβρίου 2017 / 11:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοίγει, καθώς φαίνεται, ο δρόμος για την μετεγκατάσταση του ναυτικού φυλακίου σε όμορη αλλά εκτός του παραχωρηθέντος, γη,

με την νεότερη απόφαση υπ' αριθμ. 2000/24-10-2017 του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αρχικά η δαπάνη είχε κριθεί μη νόμιμη από την Επίτροπο με το αιτιολογικό ότι η έκταση στην οποία πρόκειται να μεταφερθεί δεν βρίσκεται στην απόλυτη κυριότητα του δημοσίου. Ωστόσο έγινε αίτηση ανάκλησης της αρχικής απόφασης από το ΓΕΝ, η οποία και έγινε δεκτή, ενώ η αρχική απόφαση αποδίδεται σε παράβλεψη δεδομένων και προηγούμενων νομικών αποφάσεων. Έτσι η δαπάνη μεταφοράς του φυλακίου ποσού 750.000 ευρώ κρίνεται νόμιμη με το κόστος μάλιστα να βαρύνει τις πιστώσεις του ΓΕΝ.

Πλέον φεύγει από το κάδρο το εμπόδιο που φάνηκε να μπαίνει στην επένδυση με την απόφαση της Επιτρόπου και είχε προκαλέσει τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά «Ευκαιρία να ακυρωθεί η πώληση του Ερημίτη. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει νέες δυνατότητες στην κατεύθυνση της ακύρωσης της συμφωνίας αυτής διότι, εμείς το λέμε ξεκάθαρα κι αν θέλουν μας ακούνε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση μπορούν να πάρουν πίσω τις υπογραφές από μια δήθεν επένδυση, η οποία δεν πρόκειται να προσδώσει τίποτα στην περιοχή, ούτε πρόσθετη αξία, ούτε καν θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζονται».

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση 803/2017 του Ειρηνοδικείου σε βάρος του Δήμου αναφορικά με τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των μονοπατιών, αλλάζει ξανά τα δεδομένα στην υπόθεση και διευκολύνει την εταιρεία να προχωρήσει στις εργασίες, εκτός των άλλων, κατασκευής και πώλησης παραθεριστικών κατοικιών.   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.