Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αντιδράσεις για το φουτουριστικό, χριστουγεννιάτικο δέντρο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
13 Δεκεμβρίου 2017 / 11:50

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Διχογνωμίες, αντιδράσεις αλλά και πανελλήνια προβολή προκάλεσε ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην πόλη των Ιωαννίνων, με τον «διασκευασμένο» πύργο του Τάτλιν να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού, πολλές φορές ακραίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον υπόλοιπο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, που πράγματι είναι ο πιο πλούσιος των τελευταίων ετών.

Η «παράδοση» των τελευταίων ετών θέλει την δημοτική αρχή να επιλέγει πρωτότυπα κόνσεπτ για τον στολισμό της κεντρικής πλατείας, με αισθητική που διχάζει και μακριά από τα ειωθότα και την παραδοσιακή εικόνα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. 
Φέτος υλοποιήθηκε μια πρωτότυπη ιδέα των φοιτητών του της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του κοσμήτορα Ξενοφώντα Μπίτσικα, μια αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του, όπως ανέφερε ο τελευταίος στην εκδήλωση για την έναρξη των εκδηλώσεων.
«Η αρχική πρόθεση του Tatlin για τη δημιουργία αυτής της φόρμας-σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη/ανέλιξη του ανθρώπου. Πρόθεση της Σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες», ανέφερε ο κ. Μπίτσικας.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν «ανέγνωσαν» το εγχείρημα από την πλευρά της τέχνης, αλλά ως μια κατασκευή στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου. Με τη διαφορά ότι οι αντιδράσεις άγγιξαν ή ξεπέρασαν κάποιες φορές τα όρια, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα. 
Με μένος και ύβρεις στράφηκαν πολλοί κατά της δημοτικής αρχής, αλλά υπήρξαν και εκείνοι που έδωσαν στο ζήτημα ακόμη και πολιτικές διαστάσεις, κάνοντας την κεντρική πλατεία πεδίο μάχης μεταξύ κομμουνισμού και φασισμού. Την ενόχλησή του για τα υβριστικά μηνύματα που έλαβε στο προφίλ του, δεν έκρυψε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας. 
«Η πόλη έχει στολιστεί σε πολλά σημεία της με χριστουγεννιάτικο στολισμό και πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων έχει φανεί. Και να σκεφθείτε ότι ο στολισμός δεν έχει ολοκληρωθεί. Η πλατεία της πόλης είναι ένα δύσκολο σημείο, πρώτον γιατί είναι άχρωμη από μόνη της και δεύτερον γιατί δεν έχει την υποδομή να στηριχτούν ψηλές κατασκευές. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημάνω, είναι το γεγονός ότι τις μέρες αυτές έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες και ποιοτικά και ποσοτικά θα ζεστάνουν την ατμόσφαιρα. Εγώ, ως δήμαρχος, έχω την υποχρέωση να έχω ανοιχτά αυτιά και να ακούω τις απόψεις των συμπολιτών. Εκείνο, όμως, που με θλίβει, είναι ο υπερβολικός θυμός και η επιθετικότητα κάποιων σχολίων. Ίσως είναι απότοκο της γενικότερης ψυχολογίας αυτών των καιρών και ψάχνουμε κάπου να εκτονωθούμε», ανέφερε, ενώ σε νέα ανάρτησή του σημείωσε: «Ο θυμός ,η απαξίωση και η ύβρις στην διαφορετική άποψη είναι μάλλον αυτά που δε συνάδουν με τις μέρες των Χριστουγέννων».
Από τον… ντόρο, πάντως, που έχει δημιουργηθεί,ο στολισμός της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων έχει κάνει το γύρο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας, όπως επίσης έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Με φωτογραφίες και δημοσιεύματα γίνονται θετικές και αρνητικές κρίσεις, σίγουρα ηπιότερες από αυτές που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ πολλοί προσεγγίζουν το θέμα με χιούμορ.
Αν υποθέσουμε ότι ένας από τους στόχους της δημοτικής αρχής είναι να προβάλει την περιοχή, σίγουρα το πέτυχε. 
 
ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΚΑΛΩΣΙΑ»
Να επαναφέρει την πόλη στην κανονικά παραδοσιακά χρώματα, ζητώντας παράλληλα συγνώμη για τα χριστουγεννιάτικα ατοπήματα των τελευταίων ετών, καλεί τη δημοτική αρχή η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της πως «και οι Καλικάντζαροι έχουν τα όριά τους».
Η παράταξη του Ν. Γκόντα επισημαίνει πως η «σιδηροκατασκευή», που στήθηκε στην κεντρική πλατεία προκαλεί θυμό και απέχθεια στους πολίτες, στερώντας στην πόλη τον παραδοσιακό ορθόδοξο γιορτασμό της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.
«Υιοθετούντες μια περίεργη διαφορετικότητα, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Γκόλα, αντί του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης, έστησαν μια μεταλλική κατασκευή, η οποία θα ήταν χρήσιμη σε μια άλλη περιοχή, ίσως για σκαλωσιά, και μια άλλη χρονική στιγμή, όχι πάντως τα Χριστούγεννα και στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Με αυτή τους την πράξη θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα παιδιά που ονειρεύονται τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη και όχι Χριστούγεννα του Ρώσου Τάτλιν, που παραπέμπει στην «Τρίτη Διεθνή». Πρόδωσε σε όλα τα επίπεδα η δημοτική αρχή την εμπιστοσύνη που της έδωσαν με την ψήφο τους οι Γιαννιώτες την τελευταία επταετία και τώρα εκείνη έρχεται να κλέψει και τα ονειρεμένα παραδοσιακά Χριστούγεννα των παιδιών, τα οποία προτιμούν την παράδοση και όχι μια μεταλλική σκαλωσιά, ως σημείο αναφοράς των ημερών που έρχονται», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής περί προσέλκυσης επισκεπτών εν όψει των εορτών, μόνο ως σοβαρός δεν μπορεί να εκληφθεί και καλόν είναι να αποφεύγεται. «Άλλωστε η πολύ φτωχή παρουσία πολιτών κατά την τελετή “παράδοσης” στη πόλη αυτού του αταίριαστου για την εποχή και εκδήλωση κατασκευάσματος, αποδεικνύει την καθολική αποστροφή της επιλογής που έκανε η δημοτική αρχή να βάλει σε εορταστικό κλίμα την πόλη», καταλήγει.
 
ΖΗΤΟΥΝ ΔΕΝΤΡΟ ΤΑ «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ»
Η πρώτη «επίσημη» αντίδραση ήρθε από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», που υπερασπίστηκε μεν το δημιούργημα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά ζητά «επανόρθωση», με την τοποθέτηση και ενός παραδοσιακού δέντρου στην κεντρική πλατεία, δηλώνοντας μάλιστα πως «αν δεν το πράξουν σε εύλογο χρόνο, θα το υλοποιήσει η παράταξη»
«Το δημιούργημα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών είναι εξαιρετικό, αλλά σαφώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον κλασικό Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που περιμένουν να δουν τις μέρες αυτές οι συμπολίτες μας. Μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί μόνιμα στην παραλίμνια περιοχή, όπου υπάρχουν κι άλλα πρωτοποριακά έργα τέχνης, ή σε κάποια άλλη πλατεία του μεγάλου πλέον Καλλικρατικού μας δήμου. Δυστυχώς, πρόκειται για άλλη μια απόφαση της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία ελήφθη χωρίς να υπολογίζεται η άποψη των δημοτών. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στα δέντρα των περασμένων ετών, αλλά και σε πλείστους άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Καλούμε τον κ. δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκόλα να αναλογιστούν την απογοήτευση που προκαλεί ο διάκοσμος της κεντρικής πλατείας στον κόσμο, και να επανορθώσουν, τοποθετώντας και ένα στολισμένο έλατο δίπλα στον “Πύργο του Τάτλιν”. Δηλώνουμε ότι αν δεν το πράξουν σε εύλογο χρόνο, θα το υλοποιήσει η παράταξη “Γιάννενα Τώρα”», αναφέρεται σε ανακοίνωση.