Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Αναπτυξιακό Συνέδριο
11 Δεκεμβρίου 2017 / 08:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στέκεται η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτού, όσον αφορά στα θέματα υγείας.

Ξεχωρίζουμε δυο συνεδριάσεις των Υπουργών Υγείας. Εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Νοσοκομείου και η άλλη, στο χώρο του Συνεδρίου την 4η Δεκεμβρίου 2017.  Φυσικά και η αναφορά του Πρωθυπουργού στα θέματα υγείας στο κλείσιμο του Συνεδρίου την επομένη, 5η Δεκεμβρίου.

Συνεδρίαση στο Νοσοκομείο:
Παραβρέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου. Οι εισηγήσεις των Υπουργών, μας φάνηκαν τόσο άσχετες με τα προβλήματα, που θεωρήσαμε ότι νόμισαν πως ήρθαν σε ένα Νοσοκομείο που όλα έχουν καλώς και λειτουργούν όλα περίπου άψογα. Μάλλον έτσι τους ενημερώνουν. Ίσως περίμεναν και το θερμό χειροκρότημα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι, υποστήριξαν με συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι ο Νόμος που οι ίδιοι έφεραν και ψήφισαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάτω από την δαμόκλεια σπάθη του προστίμου των 150 εκ. ευρώ μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χωρίς προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, απορρύθμισε και υποβάθμισε περισσότερο την λειτουργία του Νοσοκομείου, βάζοντας κυριολεκτικά σε προβληματική διαχείριση τους χρήστες υγείας του Νομού και ιδιαίτερα τους νοσηλευόμενους.
Πάρα πολλές αναφορές εργαζομένων με τραγικά παραδείγματα-γεγονότα.
Ζητήθηκε από όλους τους εργαζόμενους, επείγουσα πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού και προγραμματισμός άλλων προσλήψεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε ο χώρος να λειτουργήσει στο κατώτερο δυνατό όριο ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Η 'Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, ζήτησε:
Κατάργηση ή αναστολή του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα γιατί, χωρίς τις αναγκαίες  προσλήψεις, απορρυθμίζει και διαλύει την ήδη προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου, ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα (και ασφαλώς με το δικό του αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο),
Κατάργηση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού Νόμου που διαχωρίζει τα Νοσοκομεία της χώρας σε Α!, Β! και Γ! ζώνη,
Προσλήψεις για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας στο 1/100 των προκηρύξεων που γίνονται κεντρικά (μόνο με δημογραφικά κριτήρια),
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
Στο κλείσιμο αυτής της συνάντησης, οι Υπουργοί πήραν το λόγο και από ό,τι προέκυψε, δεν μας άκουσαν καθόλου.
Προφανώς ήρθαν να μιλήσουν για τα επιτεύγματά τους, και όχι να ακούσουν, να προβληματιστούν και να δρομολογήσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα που όλοι, μα όλοι οι εργαζόμενοι υποστήριξαν. Καμία απάντηση δεν λάβαμε.

Στο Συνέδριο:
Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ επικεντρώθηκε σε τρεις θεσμικές προτάσεις που θεωρεί ότι είναι εργαλεία παραγωγικής ανασυγκρότησης στα θέματα υγείας για όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

1ον. Επανίδρυση και λειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων,
2ον. ΕΚΑΒ σε κάθε Νομό της Περιφέρειας,
3ον. Κατάργηση της διαβάθμισης των Νοσοκομείων σε ζώνες.

Οι Υπουργοί επανέλαβαν ό,τι έλεγαν οι προηγούμενοι και οι προ-προηγούμενοι. Δηλαδή πόσο καλοί είναι αυτοί σε σχέση με τους προηγούμενους.

Πρωθυπουργός:
Ως να μην είχε προηγηθεί απολύτως καμία συνεδρίαση, ως να μην υπήρχε κανένα σοβαρό και δίκαιο αίτημα, στο κλείσιμο του Συνεδρίου, σιώπησε για τα θέματα υγείας. Αναφέρθηκε στους αγώνες που κάνει η κυβέρνηση για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.     Όλα αυτά που έχουμε ακούσει από κάθε προηγούμενο.

Ερωτήματα:
Αφού δεν είχαν τίποτα να πουν, γιατί ήρθαν δύο Υπουργοί και ένα Γενικός Γραμματέας;
Αφού δεν είχαν τίποτα να πουν, γιατί συμπεριλήφθηκε το θέμα Υγεία-Δομές στο Συνέδριο;
Θόδωρεεε, χάσαμε!
Αλλά, εμείς δεν το βάζουμε κάτω γιατί η αλήθεια και ο δίκαιος αγώνας για τους πολίτες, είναι από μόνες τους επαναστατικές πράξεις.
Συνεχίζουμε!
Στο τέλος εμείς θα κερδίσουμε γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας και ο αγώνας είναι ιερός!
Όλοι οι (κατά Λένιν) «χρήσιμοι ηλίθιοι» και κολαούζοι, αργά ή γρήγορα θα σαρωθούν.
 Μπούκας Χρυσόστομος
Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας