Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων: Έγινε της...δέσμευσης

Αναπτυξιακό Συνέδριο
07 Δεκεμβρίου 2017 / 16:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ας μην τα σνομπάρουμε αυτά τα συνέδρια», λέει ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, την επομένη του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων.

«Και αυτό γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία, τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους δήμους της περιφέρειας να αποσπάσουν σημαντικές δεσμεύσεις». Όπως ειπώθηκε και στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε της ομιλίας του Πρωθυπουργού, την Άνοιξη του 2018 υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα περιφερειακά Συνέδρια. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα καλέσει όλες τις περιφέρειες να βγάλουν συμπεράσματα και να καθορίσουν μια επιτροπή παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων (σ.σ. κι αυτό δέσμευση).  
 
Οι δεσμεύσεις 
 
Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Κώστας Νικολούζος αναφέρθηκε καταρχήν σε όσα ακούστηκαν από υπουργικά χείλη: «Πρώτα από όλα κατοχυρώθηκε η δέσμευση που προϋπήρχε, της χρηματοδότησης των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Επίσης ότι εντός των επομένων ημερών θα βγει η προκήρυξη για το έργο των 47 εκατ. που αφορά την ύδρευση. Η  χρηματοδότηση της στρατηγικής μελέτης ενός οδικού άξονα που ξεκινάει από το βορρά της Κέρκυρας και φθάνει μέχρι τον νότο της Ζακύνθου, είναι επίσης ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας γιατί περιλαμβάνει οδικούς άξονες στα τέσσερα νησιά και αντίστοιχα λιμενικά έργα τα οποία συνδέουν αυτούς τους οδικούς άξονες. 
 
Τέσσερα σχολικά κέντρα
 
Υπήρξε δέσμευση για τη χρηματοδότηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, καθώς και η ένταξη των έργων μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή 4 σχολικών μονάδων, ενός αθλητικού κέντρου και την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου. Επίσης, θα δοθεί το 50% της δαπάνης για την ανακατασκευή του Φοίνικα, της Οικίας Πετσάλη και της Οικίας Δαλιέτου. Για το Art Cafe, δεν θα υλοποιηθεί η απόφαση Γερουλάνου για την παραχώρησή του στο ΤΑΠΑ και με νέα προγραμματική σύμβαση θα παραχωρηθεί στο Δήμο. 
Η χερσαία ζώνη του Λιμανιού, όπως έχει ήδη αναγγελθεί θα παραχωρηθεί στο Δήμο τους επόμενους 2 μήνες, επίσης θα υπάρξει από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου. 
Σχετικά με την επένδυση του Ερημίτη, ο Κώστας Νικολούζος και ο Θ. Γαλιατσάτος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον υπ. Εθνικής Οικονομίας, ενώ από την Κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός μήπως δίνεται «λάθος μήνυμα» στους επενδυτές.
 
Η διαχείριση των απορριμμάτων
 
Έντονα συζητήθηκε στο μίνι υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος «Η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να λύσουμε το πρόβλημα εδώ και μεταξύ μας. Δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για μεταφορά απορριμμάτων και μάλιστα όταν έμαθαν ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν αλλού και να αναλάβει το κόστος ο εθνικός κορβανάς, το θεώρησαν αδιανόητο. Μάλιστα και ο κ. Τσιρώνης αλλά και ο κ. Κουρουμπλής μας πρότειναν να πάμε μια εκδρομή στην Αμαλιάδα, η οποία υπέφερε επί δεκαετίες από αυτή την ιστορία, με αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης στον Πύργο, όπου χιλιάδες τόνοι σκουπίδια ήταν παντού. Σώθηκαν μόνον όταν έκατσαν να συνεννοηθούν οι δύο πόλεις με την ίδιου τύπου ενδιάμεση διαχείριση και έναν ΧΥΤΥ σε ένα συμφωνημένο χώρο. Σε αντίθετη περίπτωση (σ.σ. που δεν υπάρξει συνεννόηση) το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και δεν νομίζω ότι θα είναι ευχάριστο».
 
Η υπ. Πολιτισμού ενθουσιάστηκε
 
«Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τα Φρούρια, τα βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση και θεώρησε ότι είναι πολύ αξιόλογα μνημεία, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είχαμε και μια ολόκληρη κουβέντα για το Βρετανικό Νοσοκομείο και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι μπορεί να γίνει εκεί πέρα. Μια σκέψη είναι να γίνει ένα διεθνές κέντρο πολιτισμού. Νομίζω ότι αν το χειριστούμε σωστά, μπορεί να εξευρεθεί χρηματοδότηση. Επίσης μια σχετική κουβέντα κάναμε με την κ. Παπανάτσιου για διάφορα δημόσια κτήρια μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Καποδίστρια. Και με την ευκαιρία θέσαμε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την παραχώρηση δημοσίων κτημάτων/κτηρίων στο Δήμο, με πρώτο απ΄όλα το κτήριο Ασάνη που είναι δίπλα στο ιστορικό δημαρχείο, το οποίο είναι ετοιμόρροπο και παραμένει έτσι, ψάχνοντας ακόμα να βρούμε τον ιδιοκτήτη». 
 
Η διαχείριση των φρουρίων
 
«Για την διαχείριση των φρουρίων, φαίνεται ότι πρέπει να το συζητήσουμε παραπέρα, με την έννοια ότι το κτήριο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.Είναι ένα ζήτημα που έθεσα και ενώπιον του Πρωθυπουργού, αλλά πρέπει να κουβεντιάσουμε και με τον κ.Τσακαλώτο, πώς θα πορευτεί αυτή η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διαχείριση του Φρουρίου. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το παλέψουμε ακόμα, δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε».  

Δείτε αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ