Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεδρία με θέμα «Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, κοινωνική συνοχή και απασχόληση»

Αναπτυξιακό Συνέδριο
06 Δεκεμβρίου 2017 / 16:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεδρία που αφορούσε σε θέματα επιχειρηματικότητας, επενδύσεων, κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Ionian Park, στο πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» που διεξάγεται στο νησί.

Συντονιστής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Τσούκας. Το πάνελ των ομιλητών, απαρτιζόταν από την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώρη Κορκολή.
 
Δ. Παπαδημητρίου: «Βλέπουμε βιώσιμη ανάπτυξη»
 
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι το 2017 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο υπάρχει πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μικρή ανάκαμψη του 2014 η οποία μάλιστα αφορούσε στην κατανάλωση και όχι στις επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου οι οποίες το α’ εννιάμηνο 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69%. Βασίζεται, επίσης, όπως πρόσθεσε, στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα.
 
Α. Χαρίτσης: «Η Ελληνική Οικονομία περνά σε νέα φάση»
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία περνά σε νέα φάση και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται στους δείκτες και στη βελτίωση των μακροοικονομικών. Σημαντικοί είναι οι κλαδικοί δείκτες, όπως είπε στους οποίους φαίνεται ότι η πορεία προς την ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη. Ήδη όπως ανέφερε, υπάρχει αύξηση στις εξαγωγές, στη βιομηχανική δραστηριότητα, στον τουρισμό, στις ξένες επενδύσεις και οι διεθνείς αγορές μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Ο δείκτης ανεργίας όπως είπε δείχνει μια βαθμιαία σταδιακή μείωση, τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο θα ενταθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε.
Όσον αφορά στο θέμα της νησιωτικότητας, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι διεξάγεται συζήτηση και προσπαθούν τα κριτήρια να μην είναι μόνο ΑΕΠ.
 
Θ. Φωτίου: «Οι δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες πηγαίνουν στην ανάπτυξη»
 
Η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υπογράμμισε στα όσα είπε ότι μέσα στην κρίση μέχρι το 2015, πέρα από το γνωστό χάσιμο του εθνικού πλούτου, δημιουργήθηκε ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κάτι που όπως σημείωσε αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και δίλημμα. Το 32% του λαού, όπως ανέφερε, θα πάρει το κοινωνικό μέρισμα. 605 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, έχουν όπως είπε ήδη πιστωθεί.  Ξεκαθάρισε, ότι τα χρήματα προήλθαν από την διαπραγμάτευση του 2015 και όχι από την υπερφορολόγηση όπως ακούγεται. Η κ. Φωτίου, στάθηκε επίσης στην τακτοποίηση του ΕΦΚΑ η οποία όπως είπε δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Τρίτη αξιολόγηση η οποία έκλεισε πριν λίγες μέρες. «Κλείσαμε με μεγάλες επιτυχίες στον κοινωνικό φάκελο», τόνισε.
 
Π. Κορκολής: «Το ταμείο υποδομών, διάδοχος του προγράμματος Τζέσικα»
 
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, τόνισε ότι η ΠΙΝ δεν τα έχει πάει άσχημα στα θέματα που τον αφορούν. Συνολικά πάνω από 450 εκ. είναι οι υποβολές ή οι εγκρίσεις υποβολών προσκλήσεων για νέες επιχειρήσεις, όπως υπογράμμισε. Ο κ. Κορκολής στάθηκε και στο Ταμείο Υποδομών, που διαδέχεται το πρόγραμμα Τζέσικα το οποίο αφορά σε δάνεια που φέρνουν έσοδα καλύπτοντας έργα τύπου μαρίνας, επιχειρηματικών πλοίων κτλ. Το πρόγραμμα αφορά δήμους, περιφέρειες αλλά και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.