Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Γαβρόγλου: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν είναι πια μόνο της Κέρκυρας (video)

Υπουργός Παιδείας
06 Δεκεμβρίου 2017 / 14:18

Το σχέδιο συγχώνευσης Ιονίου Πανεπιστημίου - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο μικροσκόπιο του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων. Το θέμα της συγχώνευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συνομιλία του υπουργού με τους εκπροσώπους του Τύπου. 
 
Ποιο θα είναι το μέλλον των ιδρυμάτων
 
Ο Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρθηκε αρχικά στις συνέργειες και στις ενσωματώσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τόνισε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί μια διαδικασία και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο μια ομάδα εργάστηκε ώστε να προτείνει το επόμενο βήμα αναβάθμισης με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια. Το πόρισμα της επιτροπής, όπως είπε, δημοσιεύτηκε ήδη και τώρα το υπουργείο θα κάνει τις δικές του προτάσεις. Η μεταρρύθμιση, τόνισε, πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο ακαδημαϊκός, όμως, πρόσθεσε, δεν γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και θα δοθεί βάση σε αυτό.
 
«Αδιαπραγμάτευτο ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν είναι πια ενός νησιού»
 
Ο Υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πλέον όλων των νησιών. Θα υπάρξει όπως είπε νέο μοντέλο διοίκησης και νέα μορφή προς την κοινωνία. Θα γίνει όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο των Ιόνιων Νησιών». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι γίνονται ακόμη συζητήσεις όσον αφορά στο πώς θα συμμετέχουν τα μικρά νησιά στα νέα αυτά δεδομένα.
Επεσήμανε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, υλοποιούν πρώτοι το νέο θεσμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κέντρα δια βίου εκπαίδευσης, με διετή προγράμματα.

«Όλοι μαζί σε ένα τραπέζι»
 
Ο κ. Γαβρόγλου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει το γεγονός ότι οι ακαδημαϊκοί μπορούν να συνεννοούνται σε ένα τραπέζι με ακαδημαϊκούς κανόνες για το μέλλον των ιδρυμάτων. «Βρίσκονται συναινετικές λύσεις», τόνισε ο Υπουργός.
 
Ίδρυση νέου τμήματος στην Κέρκυρα
 
Τμήμα τουριστικών σπουδών αναμένεται να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, η ονομασία του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
 
Ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιστορίας στην Λευκάδα
 
Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υπογράμμισε ότι στη Λευκάδα, αναμένεται να ιδρυθεί κέντρο 2ετών σπουδών καθώς και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιστορίας. Αυτά, μετά την ολοκλήρωση της πορείας των δυο τμημάτων του ΤΕΙ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και «τελειώνουν» όπως είπε την πορεία τους.
Συζητήσεις για Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών
 
Την Τρίτη, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, παραδόθηκε μελέτη στο Υπουργείο, για συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στα Ιόνια Νησιά, κάτι το οποίο θα έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.
 
Τι θα γίνει με τα τμήματα που σχετίζονται με τις μουσικές σπουδές
 
Στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός, τα τμήματα ενισχύονται. Στο Ληξούρι θα ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Οργάνων.
Το Υπουργείο, έχει προτείνει την έναρξη συζήτησης εκπροσώπων και των τριών τμημάτων για το πώς μπορεί να οργανωθεί το σύνολο των Μουσικών Σπουδών. Θα δοθεί, πρόσθεσε, περισσότερη έμφαση στη σχολή Μουσικών Σπουδών.
 
Τι θα γίνει με τα τμήματα της Ζακύνθου
 
Στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον Υπουργό, το Τμήμα Περιβάλλοντος, παραμένει. Για το Τμήμα Συντήρησης υπάρχει όπως είπε προβληματισμός όσον αφορά στην ανάπτυξή του. Καθώς, πρόσθεσε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων.
 
Ο Κώστας Γαβρόγλου, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν πολλές δραστηριότητες στα Ιόνια Νησιά στις οποίες μπορεί να εμπλακεί ένα ίδρυμα. Ανέφερε ως παραδείγματα το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου, το Ίδρυμα Αίνου Κεφαλονιάς και τον Εύδοξο Κεφαλονιάς. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, είπε, θα δούμε την επόμενη μέρα της παραγωγής της γνώσης.