Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλοι θέλουν να περνάνε τζάμπα σε Εγνατία και Ιονία!

HΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
06 Δεκεμβρίου 2017 / 08:37

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα αιτήματα, αλλά και οι αντιδράσεις στην απόφαση των υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απαλλαγή ολίγων από την υποχρέωση καταβολής των διοδίων, μια απόφαση που φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, παρά αντιμετωπίζει ουσιαστικά το ζήτημα της επιβάρυνσης των τοπικών μετακινήσεων.

Η -χωρίς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση- απαλλαγή μόνο των κατοίκων του δήμου Μετσόβου από τα τέλη διοδίων στους σταθμούς Παμβώτιδας και Μαλακασίου και των κατοίκων Θεσπρωτίας από τον σταθμό Τύριας, εγείρει πλέον αιτήματα απαλλαγής και από άλλους δήμους της περιοχής, αλλά και για άλλους αυτοκινητόδρομους, όπως για την Ιόνια οδό, που, όμως, πρόκειται για έργο παραχώρησης και όχι κατασκευασμένο με δημόσιο χρήμα, όπως είναι η Εγνατία Οδός.
Ο δήμος Ζαγορίου, που επίσης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπως η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Μετσόβου, δικαίως διαμαρτύρεται, αφού κάτοικοι του ανατολικού Ζαγορίου που μπορεί καθημερινά να μετακινούνται, δεν εξαιρούνται από την καταβολή των τελών, όπως συμβαίνει με όμορους οικισμούς του δήμου Μετσόβου.
Για επιλεκτική απαλλαγή καταβολής διοδίων κάνει λόγο και η δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών, που με ανακοίνωσή εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χαρακτηρίζοντάς την αρνητική εξέλιξη, και προτίθεται να φέρει το θέμα εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει πως για το θέμα των διοδίων σε Εγνατία και Ιόνια οδό το δημοτικό συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα από τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την τμηματική παράδοση σε κυκλοφορία τμημάτων της Ιόνιας οδού, η οποία διαμόρφωνε νέα δεδομένα για την περιοχή μας και τη χώρα, αλλά και την έναρξη καταβολής υπερβολικά υψηλών, όπως τα χαρακτηρίζει, διοδίων στο νομό.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, που χαρακτηρίζει την απόφαση προκλητικά αδικαιολόγητη, άδικη και εντελώς αστήρικτη. 
«Ας σταματήσουν επιτέλους οι λαϊκισμοί, απ’ όπου και αν προέρχονται. Η λύση είναι να εφαρμοστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και στην Εγνατία οδό, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες. Την σχετική εντολή είχα δώσει, ως αναπληρωτής υπουργός, τον Μάρτιο του 2013. Αλήθεια, γιατί επί 4½ χρόνια δεν εφαρμόζεται; Ποιοι λόγοι επιβάλουν τη μη εφαρμογή της, ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται από αυτό;», αναφέρει ο κ. Καλογιάννης. 
Βέβαια, η κυβέρνηση ανέλαβε τον Γενάρη του 2015, οπότε η ευθύνη σίγουρα δεν την βαρύνει εξ’ ολοκλήρου, ενώ, ούτε είναι εκείνη που διαβεβαίωνε τα προηγούμενα χρόνια ότι τα διόδια στο Δροσοχώρι δεν πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία.
 
ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ;
Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στους πολίτες, τους δήμους και τους πολιτικούς «αντιπάλους». Σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα της βόρειας Ελλάδας (www.voria.gr), αιφνιδιασμός υπήρξε και προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αυτοκινητόδρομου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, που επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ, δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ, καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλουν διόδια όταν περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, τρεις ήδη σε λειτουργία και τέσσερις που μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου. «Η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάθετη και αναμένεται να αποτελέσει καινούργια αιτία όξυνσης των πνευμάτων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ», αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας.
Η απόφαση των υπουργών. εξάλλου, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, αφού αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα, άρα και τα έσοδα του όποιου επενδυτή από τα τέλη διοδίων. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το αν θα εφαρμοστεί καν ή, στην καλύτερη περίπτωση, για πόσο χρόνο θα εφαρμοστεί.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι δε θα υπάρξει «εμπλοκή» σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου, οι προβλεπόμενες απαλλαγές θα ισχύσουν για έναν περίπου χρόνο.
Η ΚΥΑ, όπως αναφέρεται ρητά, ισχύει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και μέχρι το τέλος του 2018, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων με τη χρήση δορυφόρου. 
Ωστόσο, όπως είναι σε όλους γνωστό, δεν ισχύει ακόμη, αφού θα πρέπει πρώτα να καταρτιστεί το μητρώο των δικαιούχων των απαλλαγών, δηλαδή να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις. 
 
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΟΝΙΑ
Με αφορμή πάντως την ΚΥΑ, την εξαίρεση των μονίμων κατοίκων του δήμου Αρταίων από την καταβολή διοδίων επί της Ιόνιας Οδού, στο κομμάτι από Άρτα προς Ιωάννινα και από Άρτα προς Αμφιλοχία και Αγρίνιο, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.
«Υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη της ΚΕΔΕ στην πρωτοβουλία που έχουμε ξεκινήσει ως δήμος να συνεργαστούμε με τους δήμους από τους οποίους περνά η Ιόνια Οδός για να πετύχουμε μείωση των τελών διέλευσης από τα διόδια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, ενημερώνοντας το Σώμα για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.