Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιοι απαλλάσσονται από ποια διόδια στην Εγνατία

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
05 Δεκεμβρίου 2017 / 10:54

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Μισό βήμα έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην υπόθεση των διοδίων, μετατρέποντας την αδικία σε βάρος των Ηπειρωτών σε αδικία σε βάρος μερίδας αυτών, εξαιρώντας τους κατοίκους του δήμου Μετσόβου και τους κατοίκους ολόκληρης της Θεσπρωτίας, από τα διόδια Μαλακασίου-Δροσοχωρίου και Τύριας, αντίστοιχα.

Και αυτό, γιατί η πρόβλεψη που γίνεται στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 29 Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, αφορά την απαλλαγή αφενός όσων διαμένουν με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών (δήμος Μετσόβου και νομός Θεσπρωτίας, σε ό,τι αφορά στην Ήπειρο), καθώς επίσης και την απαλλαγή των ιδιωτικών ή επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση, επίσης, εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.
Με βάση την παραπάνω διατύπωση της απόφασης, προφανώς πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη στο… πόδι, μόνο και μόνο για να επικοινωνιακούς λόγους, με δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι δίκαιο ένας κάτοικος Μετσόβου που εργάζεται στα Γιάννενα να απαλλάσσεται από τα διόδια, και ένας κάτοικος Ιωαννίνων που δουλεύει στο Μέτσοβο να καταβάλει κανονικά το αντίτιμο.
Εξίσου άδικο είναι ο κάτοικος του Ανατολικού Ζαγορίου, που διανύει μάλιστα πολύ λιγότερα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου σε σχέση με αυτόν του Μετσόβου, να μην απαλλάσσεται, αλλά να πληρώνει κανονικά ακόμη και για καθημερινές μετακινήσεις.
Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους κατοίκους της Θεσπρωτίας, και μάλιστα, η απόφαση είναι ακόμη πιο παράλογη. Δεν εξαιρούνται, δηλαδή, οι κάτοικοι του νομού Ιωαννίνων, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται ο σταθμός διοδίων της Τύριας, αλλά εξαιρούνται οι κάτοικοι του όμορου νομού.
Επειδή, ωστόσο, δε θα πρέπει να μετατραπεί το ζήτημα σε μια αντιπαράθεση διαδημοτική και ενδοπεριφερειακή, παρά τις… προσπάθειες που προφανώς καταβάλλει το υπουργείο Υποδομών, το αίτημα για την απαλλαγή διοδίων για τους κατοίκους του νομού Ιωαννίνων, που πράγματι επιβαρύνονται υπέρογκα για έναν αυτοκινητόδρομο που έχει κατασκευαστεί με δημόσιο χρήμα, είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο. 
Η μόνη δίκαιη πρόβλεψη είναι μάλλον αυτή που απαλλάσσει τους ανέργους από την καταβολή τελών διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας, όπως αναφέρει η συμπληρωματική υπουργική απόφαση.
 
ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΣΤΕ
Οι επιμέρους απαλλαγές δεν μπορεί παρά να ερμηνευθούν και ως μια προσπάθεια του υπουργείου να κατευνάσει τα πνεύματα ενόψει της εξέτασης των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει η περιφέρεια Ηπείρου, δήμοι και άλλοι φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και μάλιστα, με εξώδικη δήλωση έχει ενημερωθεί ο υπουργός για το αίτημα της περιοχής.
Το επιχείρημα της περιφέρειας δεν είναι αμελητέο και μάλλον είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης, αφού η πολιτεία, πριν φροντίσει να αυξήσει σε 38 τους σταθμούς διοδίων, «φρόντισε» να εγκαταλείψει το παράπλευρο δίκτυο. Επομένως, η χρήση του αυτοκινητόδρομου, τουλάχιστον από τα Γιάννενα προς τον βορρά, είναι αναγκαστική.
«Ο υπουργός ξέρει πολύ καλά, γιατί του έχουμε στείλει με εξώδικο τις θέσεις μας που αφορούν το ΣτΕ. Έπρεπε να σκεφτούν ότι, επειδή δεν υπάρχει πρόεδρος στο Ειδικό τμήμα του ΣτΕ και δεν έγιναν τα ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να περιμένουμε όλοι την απόφαση του Συμβουλίου ή να ληφθεί απόφαση για όλη την Π.Ε. Ιωαννίνων, όπως το έχουμε ζητήσει. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσω του ΣτΕ και ζητάμε από τον υπουργό άμεσα να τελειώνει και για τον νομό Ιωαννίνων το θέμα που αφορά τα διόδια Παμβώτιδας, αλλά και για αυτούς που έχουν διαπιστωμένα εργασίες από Πρέβεζα απέναντι στην περιοχή του Ακτίου. Πιστεύω ότι στο ΣτΕ θα δικαιωθούμε πλήρως για ό,τι αφορά τον κόμβο Παμβώτιδας», ανέφερε ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του με αφορμή την υπουργική απόφαση.
Επίσης, με νέο έγγραφο προς το υπουργείο, ο κ. Καχριμάνης ζητά την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης, με την οποία να απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων στους σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας και Τύριας οι μόνιμοι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, καθώς και την εφαρμογή ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους μόνιμους κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας για τις διελεύσεις τους από την υποθαλάσσια σήραγγα Άκτιου.
 
ΖΗΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ 
Να αποκαταστήσει την αδικία και να συμπεριλάβει και τον δήμο Ζαγορίου στις περιοχές των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι απαλλάσσονται από την καταβολή τελών διοδίων στον σταθμό Παμβώτιδας, καλεί τον υπουργό Υποδομών ο δήμος Ζαγορίου, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία για την εξαίρεση του ανατολικού Ζαγορίου από την απόφαση.
Όπως επισημαίνει ο δήμος Ζαγορίου, κάτοικοι και επαγγελματίες του Ανατολικού Ζαγορίου χρησιμοποιούν καθημερινά την Εγνατία, δε δικαιούνται, όμως, με βάση την απόφαση, απαλλακτική κάρτα διέλευσης, ενώ οι κάτοικοι από τις όμορες τοπικές κοινότητες του δήμου Μετσόβου, όπως η Μικρή και Μεγάλη Γότιστα κ.ά., έχουν δικαίως αυτή τη δυνατότητα, όπως και συνολικά ο δήμος Μετσόβου (για τα διόδια Παμβώτιδας και Μαλακασίου) και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας (για τα διόδια στην Τύρια).
«Θεωρούμε ότι ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε μια απόφαση άδικη για την περιοχή του Ζαγορίου, δεδομένου ότι στον ίδιο κόμβο εισέρχονται οι κάτοικοι και επαγγελματίες τοπικών κοινοτήτων του όμορου δήμου Μετσόβου, όπως και αυτοί από ολόκληρο το Ανατολικό Ζαγόρι για να μεταβούν μέσω Εγνατίας οδού στα Γιάννινα, και άρα θα έπρεπε να τύχουν ελεύθερης διέλευσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.
Πρόκειται για δεκάδες κατοίκους, αλλά και πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι κινούνται καθημερινά προς και από τα Γιάννινα από την Εγνατία και όχι από την παλιά εθνική οδό, η οποία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια, δεδομένης της πλημμελούς συντήρησής της.
Ο δήμος Ζαγορίου, με σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχει προσφύγει στο ΣτΕ (όπως έκαναν η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Μετσόβου) κατά της λειτουργίας του σταθμού διοδίων της Παμβώτιδας, ζητώντας ελεύθερη διέλευση για μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του Ανατολικού Ζαγορίου και «θα επιμείνει σε αυτή τη θέση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
 
ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ
Με την απόφαση καθορίζεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τους κατοίκους όμορων, στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής, και για τις αναφερόμενες στο σχετικό πίνακα διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα θέσης Μετωπικού Σταθμού Διοδίων.
Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων ισχύει εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών και αφορά τα Ι.Χ. ιδιωτικά ή Ι.Χ. επαγγελματικά οχήματα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών.
Καθορίζεται επίσης η απαλλαγή των ανέργων από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες αυτής. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων ισχύει με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.
Για την πιστοποίηση των ανωτέρω δικαιούχων και των οχημάτων αυτών, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος μονίμων κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής, και θα διατεθεί διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία οι δικαιούχοι συμπληρώνουν σχετική αίτηση απαλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του φυσικού προσώπου που καταθέτει την αίτηση, επωνυμία επιχείρησης εφόσον πρόκειται για εταιρικό όχημα, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας, στοιχεία επικοινωνίας, γεωγραφική περιοχή κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης, αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων για τα οποία ζητείται η χορήγηση διέλευσης από τα διόδια και τα οποία πρέπει να ανήκουν στην ιδιοκτησία του ανωτέρω φυσικού ή νομικού προσώπου.
H αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του ενδιαφερόμενου, δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή/και άλλα φορολογικά στοιχεία μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, διά των οποίων θα αποδεικνύεται η κύρια κατοικία ή η επαγγελματική εγκατάσταση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, αδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν στο ανωτέρω φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για τα οποία ζητείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύον μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων στους αυτοκινητόδρομους. Όπως αναφέρεται η διαδικασία σχεδιασμού, προμήθεια και εγκατάστασης έχει ξεκινήσει από το ελληνικό δημόσιο και εκτιμάται ότι το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018.