Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγαλοπρεπής βραδιά για την μεγαλύτερη και αρχαιότερη ομοσπονδία- Βράβευση ΚΓΣ

ΣΕΓΑΣ
02 Δεκεμβρίου 2017 / 09:42

ΑΘΗΝΑ. Εκατόν είκοσι χρόνια ζωής, δουλειάς, επιτυχιών, αποτυχιών και δυσκολιών. Εκατόν είκοσι χρόνια χαράς και ουσίας, δημιουργίας και αποτελεσματικότητας.

Εκατόν είκοσι χρόνια δράσης για την αρχαιότερη ομοσπονδία, για την μεγαλύτερη ομοσπονδία, που η ίδρυση της σηματοδότησε την ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και πρόσφερε στην κοινωνία και τη νεολαία της χώρας.

Σήμερα ο ΣΕΓΑΣ, σε μια λιτή τελετή, στην αίθουσα «Παρνασσός», στον χώρο όπου πριν 120 χρόνια έγινε η ιδρυτική συνεδρίαση, γιόρτασε και τίμησε πρόσωπα και φορείς. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ έδωσαν το παρών σε αυτή, ολυμπιονίκες, παλιοί αθλητές, κορυφαίοι αθλητές του σήμερα, αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας και της πολιτείας.

Η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Γιώργος Ρουμπάνης, η Ολγα Βασδέκη, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Λάμπρος Παπακώστας, ο Χρήστος Μελέτογλου, η Ρούλα Στρατάκη, ο Σταύρος Τζωρτζής, ο Παναγιώτης Σαρρής, η Μαρία Πολύζου και ο Νίκος Πολλιάς ήταν ορισμένοι από τους πρωταθλητές του χθες, που έδωσαν το παρών στη σημερινή γιορτή, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία σημερινών πρωταθλητών, όπως η Βούλα Παπαχρήστου, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Εμμανουήλ Καραλής, η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου και η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου.
 

Η γιορτή άνοιξε με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, να μιλά από καρδιάς και να αποτυπώνει μέσα από τις λέξεις, την μεγάλη αυτή διαδρομή.

«Πριν από 120 χρόνια, εδώ, στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Παρνασσός» οι συγκεντρωμένοι  ήταν λιγότεροι απ’ ότι σήμερα. Τριάντα, σαράντα άτομα, εκπρόσωποι 28 αθλητικών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα,  που τότε, θυμίζω, είχε τα σύνορα της στη Θεσσαλία. Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν, όπως αποδείχτηκε,  μια ιστορική απόφαση. Η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ (με το όνομα, τότε, ΣΕΑΓΣ). Της πρώτης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας. Της Ομοσπονδίας που ανέπτυξε το σύνολο των αθλημάτων στην Ελλάδα, μέχρι κάθε ένα να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια και ο ΣΕΓΑΣ να επικεντρωθεί στον ελληνικό στίβο.   Από τότε  μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά, σχεδόν όλα.  Η Ελλάδα γνώρισε θριάμβους, αλλά και καταστροφές.  Η κοινωνία γνώρισε περιόδους εκρηκτικής ανάπτυξης, αλλά και έντονης ύφεσης.  Οι Έλληνες βιώσαμε μεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες λύπες. 

Αυτό που δεν άλλαξε είναι το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η διάθεση προσφοράς,  της οικογένειας του ελληνικού στίβου», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, στελέχη που εθελοντικά προσφέρουν στα σωματεία και τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, εργαζόμενοι, κριτές,   σε μία διαρκή σκυταλοδρομία, που κρατά 120 χρόνια. Προώθησαν και προωθούν τα ιδεώδη του αθλητισμού, έδωσαν και δίνουν τη δυνατότητα  στην ελληνική νεολαία να έρθει κοντά στον   στίβο. Στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια αθλητριών και αθλητών να μας προσφέρουν σπουδαίες επιδόσεις και μεγάλες διακρίσεις. Συνέβαλλαν και συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος, ώστε οι Ελληνίδες και  οι Έλληνες να γνωρίσουν ένα διαφορετικό και ασφαλώς καλύτερο τρόπο ζωής.  Σε πολύ λίγο, η οθόνη θα γεμίσει από στιγμές μοναδικής ομορφιάς, αυτές που μόνο ο στίβος μπορεί να προσφέρει. Από ξεχωριστές προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομα τους με την ανάπτυξη του στίβου στη χώρα μας. Από σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες, ικανούς προπονητές, μεγάλα ρεκόρ, τεράστιες επιτυχίες σε βαλκανικό, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο επίπεδο. Εκατόν είκοσι χρόνια προσφοράς, στη νεολαία, τον αθλητισμό, την κοινωνία, δεν χωρούν σε λεπτά, ούτε σε ώρες. Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν στιγμές, για να τιμήσουμε δεκαετίες.  Θα θυμηθούμε πρόσωπα που ξεχώρισαν, για να τιμήσουμε  το σύνολο των σωματείων αλλά και των ανθρώπων που προσέφεραν  στον ελληνικό στίβο.  Θα δούμε ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, για να  τιμήσουμε το σύνολο των αθλητριών και αθλητών και τους προπονητές τους, που προσπάθησαν για να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στα 120 αυτά χρόνια, που χαρακτηρίστηκαν από καινοτόμες δράσεις, σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και σκληρή προσπάθεια, υπήρξαν και ελάχιστες μάχες που χάθηκαν. Στιγμές που μας πίκραναν και μας πλήγωσαν. Ποτέ, όμως, στην ιστορία της Ομοσπονδίας μας δεν υπήρξε μάχη που δεν δόθηκε.  Και ο συνολικός απολογισμός δράσης και προσφοράς του ΣΕΓΑΣ, είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξαιρετικά θετικός.
Ακόμα και τα τελευταία, πολύ δύσκολα χρόνια, όταν η κρίση έπληξε έντονα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο κατάφερε να  διατηρήσει τους θεσμούς στήριξης   των σωματείων, των αθλητών και των προπονητών του, αλλά προχώρησε σε νέες σημαντικές δράσεις. Προπονητικές συγκεντρώσεις, υποτροφίες, σεμινάρια, λειτουργία προεθνικών ομάδων, ξενώνες, συστήματα πριμοδότησης, παρουσία ορκωτών ελεγκτών για μέγιστη διαφάνεια, έντονη και διαρκής μάχη ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
 

Τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, χωρίς τη συμμετοχή, την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας του ελληνικού στίβου. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω για τη διαχρονική τους προσφορά,  αθλήτριες, αθλητές, προπονήτριες, προπονητές, σωματεία, διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους, κριτές, φιλάθλους, εθελοντές, χορηγούς, υποστηρικτές. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ΕΟΕ, τον αθλητικό τύπο. Και, βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τις οικογένειες των αθλητριών και των αθλητών, που αφιερώνουν χρόνο και δαπανούν χρήματα, προκειμένου τα παιδιά τους να κάνουν αθλητισμό και πολύ περισσότερο, πρωταθλητισμό. 
Είναι η προσπάθεια αυτή, είναι η παρουσία της εθνικής μας ομάδας στις 12 κορυφαίες της Ευρώπης, είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας που αποτελεί πλέον κορυφαίο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η δράση των σωματείων μας, είναι οι σπουδαίες επιδόσεις και οι μεγάλες διακρίσεις των αθλητριών και των αθλητών μας, που μου δίνουν σήμερα το δικαίωμα να απευθυνθώ σε όλες και όλους σας, επισημαίνοντας το προφανές». 

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση, που έχει ο αθλητισμός από την πολιτεία, λέγοντας: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη χώρα μας και πολύ περισσότερο ο στίβος, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, συνεπώς ως πρόβλημα και να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτό που πράγματι είναι. Ως κοινωνικό αγαθό, ως διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται άμεσα νέος, σύγχρονος αθλητικός νόμος. Απαιτείται ενίσχυση στην κινητροδότηση αθλητριών και αθλητών. Είναι αναγκαία η αποκατάσταση και συντήρηση κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι καιρός η φυσική αγωγή να βρει τη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απαραίτητο οι διωκτικές αρχές να πάρουν ενεργό μέρος στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Και, βεβαίως, είναι κρίσιμο, μετά από περικοπές που έφτασαν το 70% σε λίγα μόλις χρόνια, είναι καιρός – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας – να ξεκινήσει σταδιακά η αποκατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης.
Στον ΣΕΓΑΣ, συνειδητοποιούμε απολύτως ότι όλοι εμείς, οι εθελοντές, είμαστε περαστικοί, προσωρινοί, αναλώσιμοι. Ότι αυτό που μετρά, αυτό που έχει σημασία, αυτό που πρέπει να μείνει και να μείνει ψηλά, είναι ο ελληνικός στίβος.
Γνωρίζουμε καλά ότι χρέος και ρόλος μας, είναι να τιμήσουμε τη λαμπρή ιστορία των 120 χρόνων της Ομοσπονδίας μας. Στηρίζοντας τα σωματεία μας. Ενισχύοντας τις προσπάθειες αθλητριών, αθλητών και προπονητών. Δίνοντας, αλλά και διεκδικώντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα.  Στον ΣΕΓΑΣ, γνωρίζουμε εξ’  ίσου καλά, ότι οι δυσκολίες θα εξακολουθήσουν να είναι εδώ. Ότι τα προβλήματα είναι πολλά και κάποια δεν μπορούν και δεν θα λυθούν εύκολα. Ότι η προσπάθεια μας θα εξακολουθήσει σκληρή και ιδιαιτέρως  επίπονη. Γνωρίζουμε όμως επίσης καλά, και πιστεύουμε ακράδαντα αυτό που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.  Μόνο όσοι πολεμάνε το σκοτάδι, θα έχουν μεθαύριο μερτικό στον ήλιο.
Κι εμείς, ο ΣΕΓΑΣ, η οικογένεια του ελληνικού στίβου, πολεμήσαμε και πολεμάμε το σκοτάδι, διεκδικώντας το μερτικό στον ήλιο που μας αξίζει».
 

Την ομιλία του Κώστα Παναγόπουλου διαδέχθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ, που ετοίμασε για τη γιορτή ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης. Σε περίπου 30 λεπτά ο σκηνοθέτης κατάφερε να αποδώσει μοναδικές στιγμές του χθες και του σήμερα, να ξυπνήσει μνήμες και να θυμίσει γιατί ο στίβος είναι το κορυφαίο άθλημα.

 

Στο πρόσωπο της Κατερίνας Στεφανίδη, της αθλήτριας με τις μεγαλύτερες διακρίσεις Ελληνα, αθλητή και αθλήτριας στα 120 χρόνια ζωής της ομοσπονδίας, ο ΣΕΓΑΣ τίμησε στην ουσία όλους όσοι πρόσφεραν με το πάθος, την αγωνιστικότητα και την επιμονή της. «Χρόνια πολλά στον ΣΕΓΑΣ, δυστυχώς οι υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα εκεί μαζί σας. θέλω να ευχαριστήσω για την τιμητική διάκριση. Πιστεύω πως μιλάω για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που διαχρονικά φόρεσαν το εθνόσημο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια, που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία 120 χρόνια έχουμε δει χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες να ξεπερνούν τον εαυτό τους, μαζί βέβαια με τη βοήθεια των προπονητών τους. Διαχρονικά το πείσμα, το πάθος και η αποφασιστικότητα τους, αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα πολλά και πολλές φορές μεγάλα εμπόδια που χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν. Με τη στήριξη των οικογενειών τους, του ΣΕΓΑΣ και τα τελευταία χρόνια χορηγών και υποστηρικτών, κρατούν  τον ελληνικό στίβο στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης και έχουν σταθερή θέση στο βάθρο των νικητών των μεγάλων διοργανώσεων. Συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα. Το χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στην ιστορία μας, καθώς και σε αυτούς, που θα έρθουν μετά από εμάς», ήταν το μήνυμα της αθλήτριας που έπαιξε σε βίντεο. Ο ΣΕΓΑΣ τίμησε σήμερα δύο ακόμη σπουδαίους αθλητές, με καθοριστική παρουσία στο διεθνές στερέωμα, τη  Σοφία Σακοράφα, που στις 29 Σεπτεμβρίου του 1982 στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στα Χανιά έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 74,20 μ. και τον Χρήστο Παπανικολάου που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ στις 24/10/1970 στο στάδιο Καραϊσκάκης, με άλμα στα 5,49 μέτρα.
 

Την βράβευση στην Κατερίνα Στεφανίδη, την οποία εκπροσώπησε η μητέρα της Ζωή Βαρέλη, τη Σοφία Σακοράφα και τον Χρήστο Παπανικολάου έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο συνόδευσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η ομοσπονδία βράβευσε ακόμη το Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), την κυπριακή ομοσπονδία στίβου (ΚΟΕΑΣ) - μέχρι το 1983 αποτελούσε μέλος του ΣΕΓΑΣ - και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).


Παράλληλα η ομοσπονδία τίμησε την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όπου στη σκηνή ανέβηκαν οι εκπρόσωποι των 11 σωματείων, που συνεχίζουν να έχουν δράση και συμμετείχαν στην ιδρυτική συνεδρίαση της ομοσπονδίας το 1897. Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Κατσιμπάρδης και Γιώργος Μαρσέλος κάλεσαν στη σκηνή τους εκπροσώπους των σωματείων: ΓΣ Αμαρουσίου, ΓΣ Βόλου, Εθνικός ΓΣ, Κερκυραϊκός ΓΣ, Μεσσηνιακός ΓΣ, ΓΣ Ολυμπία Λεμεσού, ΓΣ Παγκύπρια Λευκωσίας, Παναχαΐκή ΓΕ, Πανελλήνιος ΓΣ, Πανιώνιος ΓΣΣ, Πειραϊκός Σύνδεσμος και όλοι μαζί κέρδισαν ένα ζεστό χειροκρότημα.
 

Η βραδιά έκλεισε με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει μοναδικές μελωδίες, συνοδευόμενη από την χορωδία της ΕΥΔΑΠ και την ορχήστρα mobile.

Η εκδήλωση έγινε με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Νέας Σμύρνης, που είναι και συνδιοργανωτής και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πηγή: segas.gr