Ζάκυνθος: Σιωπηρή παράταση λόγω κακοκαιρίας και δέσμευση για γιορτές χωρίς σκουπίδια

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Αγώνα δρόμου με αντίπαλους την κακοκαιρία και την οριστική παραλαβή του εξοπλισμού που θα επιτρέψει να ξεκινήσει η δοκιμαστική λύση στο Λίβα καταβάλλουν ο ΦΟΔΣΑ και η δημοτική αρχή Ζακύνθου.

01
Δεκεμβρίου / 2017

Η κακοκαιρία από τη μια που δεν επιτρέπει την ασφαλτόστρωση του χώρου, και η παραλαβή του εξοπλισμού οδήγησε στο να εκπνεύσει και η ημερομηνία που δεσμευτικά είχε ανακοινώσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος και ήταν η χθεσινή, για την έναρξη λειτουργίας στο Λιβα με αποτέλεσμα να πάρουν μια ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες στο νησί μας περιμένουν λύση οριστική. Δέσμευση, ωστόσο, προς τους πολίτες τόσο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και του ΦΟΔΣΑ είναι πως μέσα στην εβδομάδα θα έχουν όλα τελειώσει κάτι που σημαίνει πως η Ζάκυνθος δεν θα ξαναζήσει τα περσινά, πολύ, δε, περισσότερο δεν θα κάνει γιορτές με σκουπίδια στους δρόμους.
 
Στο νησί ο ανάδοχος
Στη Ζάκυνθο θα βρίσκονται από σήμερα οι ανάδοχοι των εταιριών του εξοπλισμού προκειμένου να εναρμονιστούν με τις υποδείξεις της Επιτροπής Παραλαβής καθόσον όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα η παραλαβή και ακολούθως λειτουργία του εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης στο Λιβα, κάνουν την υπόθεση να έχει κολλήσει σε μια σειρά από διορθώσεις που δεν έχουν γίνει. 

Εργασίες και παρεμβάσεις
Σε ότι αφορά στο χώρο έχει πέσει το πρώτο υπόστρωμα για την ασφαλτόστρωση ενώ απομένουν κάποιες από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την εγκατάσταση όπου θα λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν εντός των συγκεκριμένων πλαισίων, ωστόσο αυτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν την μια εβδομάδα από σήμερα.
 
Το έγγραφο 
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Κολοκοτσάς με έγγραφο που απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τους κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα στην διαδικασία παραλαβής και τη δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων της ενδιάμεσης λύσης.
Προχώρησε σε αυτή την κίνηση δεδομένου πως μέχρι σήμερα υπάρχουν δυο απορριπτικά Πρωτόκολλα της Επιτροπής Παραλαβής εξαιτίας των αποκλίσεων των μηχανημάτων που παραδόθηκαν από τους αναδόχους σε σχέση με την μελέτη της προμήθειας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα τις υποδείξεις. Οι παρατηρήσεις που έχουν ήδη γίνει από την Επιτροπή, είναι καθ’ υπόδειξη και του μηχανικού που έχει οριστεί από τη ΝΕ του ΤΕΕ.

 
Οι Μηχανικοί
Από την άλλη μεριά την ανάγκη να υπάρξει πλήρη συμμόρφωση με την μελέτη εξέφρασε πρόσφατα και ο Σύλλογος Μηχανικών Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ζακύνθου επισημαίνοντας πως “Οποιαδήποτε παρέκκλιση της Εγκεκριμένης Μελέτης πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Θεσμού που δημοπρατεί και θα παραλάβει προς χρήση και λειτουργία το εκάστοτε Δημόσιο ‘Εργο ή την Προμήθεια Τεχνολογικού Εξοπλισμού. Καθίσταται επιτακτική και άμεση ανάγκη η ολοκλήρωση του Έργου και της Προμήθειας του Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Ενδιάμεσης Λύσης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων σύμφωνα με την Εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη”.
 
Παρήλθε η ημερομηνία
Ο Δήμος έστειλε στις 17 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει για να αποφύγει η Ζάκυνθος το ημερήσιο πρόστιμο των 30.000 € από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκεί κάνει αναλυτική καταγραφή όσων έχουν λάβει χώρα μέχρι τώρα αλλά και όσων προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον.
Και με όλα αυτά παρήλθε η 30η Νοεμβρίου, ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευθεί ο Δήμαρχος εγγράφως προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας στο Λίβα. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των μηχανημάτων και η πλήρης νομιμότητα του χώρου όπου θα λειτουργήσουν έχοντας εξασφαλίσει τις άδειες που απαιτούνται από την Περιφέρεια. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος αδειοδότησης εκ μέρους του Δήμου. Παρά τις επίμονες προσπάθειες να διορθωθούν επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον εξοπλισμό της ενδιάμεσης λύσης ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από τη μελέτη, αυτό δεν έχει γίνει στο μέγεθος που θα έπρεπε και ο χρόνος περνά. Αν και αυτή τη φορά κάτι δεν πάει καλά τότε όλα παραμένουν ανοιχτά καθόσον τα σκουπίδια θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στους δρόμους, τα πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα επιβληθούν και οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι στο ίδιο έργο θεατές.

 
Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή προς το Δήμαρχο να μην γίνουν άλλα λάθη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης κάλεσε τον κ. Κολοκοτσά και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Παραλαβής του Εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και να μην ζήσει η Ζάκυνθος ξανά το ίδιο πρόβλημα.
Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 18.000.000€ που δόθηκε στο Δήμο Ζακύνθου από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας άλλα πιο “ώριμα έργα” στη χώρα προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυση του προβλήματος.
Μάλιστα, κάλεσε για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο μέσα από την εκπομπή “Προκλήσεις” του ΙΟΝΙΑΝ να λάβει τα αναγκαία μέτρα καθόσον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ποιες είναι αυτές δεν τις ανακοίνωσε αφού αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αφαίρεση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμαρχο.
 
Στις 13 Δεκεμβρίου
Για τις 13 Δεκεμβρίου ανανεώθηκε το νέο ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες του νησιού για το Δήμο και την Επιτροπή Κατοίκων και Επιχειρηματιών του Καλαμακίου μετά την αναβολή που ζήτησε και πήρε ο πρώτος προκειμένου να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσαν και με τα οποία ζητούν να σταματήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό.
Η αίτηση αναβολής κατατέθηκε από τους νομικούς του ΦΟΔΣΑ επικαλούμενοι πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο Λιβα και ως εκ τούτου τα ασφαλιστικά μέτρα δεν θα έχουν πλέον καμιά εφαρμογή.
Μετά την έκβαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, οι κάτοικοι και ο Νομικός τους Σύμβουλος, Παναγιώτης Κεφαλληνός θα επαναπροσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε νομικό πάντα πλαίσιο. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νίκος Κεφαλληνός, οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι μηνύσεις ή άλλες ενέργειες, που θα απορρέουν μέσα από το Νόμο.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ
“Η εξέλιξη των εργασιών είναι ομαλή. Δυστυχώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπουν ούτε την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης, ούτε των τελευταίων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Συνεπώς αναγκαστήκαν να έχουμε μια ολιγοήμερη σιωπηρή -θα την χαρακτήριζα- παράταση για την έναρξη της δοκιμαστικής και ενδιάμεσης λύσης. Η μη τήρηση της δεσμευτικής ημερομηνίας που ήταν για χθες 30 Νοεμβρίου, ήταν εξ ανάγκης και όχι λόγω αδυναμίας. Για αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί από κανέναν, και κυρίως εκείνους που εξυπηρετούν σκοπιμότητες ως αδυναμία ή ασυνέπεια”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΔΣΑ
“Υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν παρατηρήσεις προς τους αναδόχους. Πιστεύω πως θα συμμορφωθούν και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει κάτι τέτοιο. Όλα όσα απαιτούνται έχουν μεταφερθεί και έχουν γίνει. Αν κάτι υπολείπεται αυτό είναι το ελάχιστο και το οποίο δεν μπορέσαμε να κάνουμε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Έχουμε φτάσει στο τέλος και με τη συνεργασία όλων θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που όλοι περιμένουν. Να είστε σίγουροι πως θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ή ισχυρίζονται ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι και οι πολίτες θα κάνουν γιορτές με σκουπίδια στους δρόμους”.

Πηγή: imerazante.gr

ΔΩΡΑ ΚΑΜΟΝΑΧΟΥ