Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτότυπη εκδήλωση με σκάκι και αστρονομία

Σκάκι
30 Nov 2017 / 11:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με εξαιρετική επιτυχία έγινε το Σάββατο στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας στο Ν. Λιμάνι η κοινή εκδήλωση με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.

Η εκδήλωση που συνδύαζε σκάκι, σύντομη παρουσίαση του σύμπαντος και αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπιο απευθυνόταν στα παιδιά που προπονούνται στην Σκακιστική Ακαδημία του Σ.Π.Ζ.Κ., αλλά τελικά αποδείχτηκε εξίσου ενδιαφέρουσα και γοητευτική και για τους γονείς τους. Η εκδήλωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Σκακιέρα στα Αστέρια», ξεκίνησε στις 18:00 με ομαδικό σκακιστικό τουρνουά για παιδιά. 50 παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού, αλλά και παιδιά του Νηπιαγωγείου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και αγωνίστηκαν σε δύο ομαδικές συναντήσεις. Στις 19:30 ξεκίνησε η παρουσίαση της Αστρονομικής Εταιρείας. Τα παιδιά και οι γονείς τους παρακολούθησαν στην οθόνη που είχε στηθεί ένα μαγικό ταξίδι που ξεκίνησε λίγα μέτρα πάνω από το λιμάνι της Κέρκυρας και χανόταν στα βάθη του σύμπαντος, τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, περνώντας από πλανήτες, αστερισμούς και μακρινούς γαλαξίες.

Ο Σωκράτης Λινάρδος εξήγησε στα παιδιά με απλό τρόπο το εικονικό ταξίδι στο διάστημα. Ο καιρός βοήθησε και τα παιδιά μετά το τέλος της προβολής και της ομιλίας, μπόρεσαν να δουν από το τηλεσκόπιο που είχαν εγκαταστήσει τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας σε κατάλληλο σημείο στο λιμάνι στον ξάστερο νυχτερινό ουρανό αυτό που περίμεναν: μια πανοραμική άποψη της σελήνης με ορατές όλες τις λεπτομέρειες της επιφάνειας της. Με αυτό το εντυπωσιακό θέαμα τελείωση η βραδιά. Η Αστρονομική Εταιρεία και ο Σ.Π.Ζ.Κ. μοιράζονται εδώ και χρόνια την ίδια αίθουσα στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας και σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα έχουν συνεργαστεί προωθώντας την επιστημονική γνώση του σύμπαντος και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.