Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Τεμπλονίου: Ενεργοποιήστε την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΧΥΤΑ

Τεμπλόνι
29 Nov 2017 / 09:59
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης ζητά ο Σύλλογος Τεμπλονίου, μετά το αίτημά του για Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μετά την εγκατάσταση της συστοιχίας του δεματοποιητή και τη διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων και δυσλειτουργιών, ο Σύλλογος Τεμπλονίου ζητά με έγγραφό του να συγκληθεί και πάλι η Επιτροπή Παρακολούθησης ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η επιστολή του Συλλόγου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, το Δήμαρχο Κέρκυρας και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας αναφέρει: «Δεδομένης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στη χωματερή Τεμπλονίου σε σχέση με την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων (δεματοποιητής), αλλά και την πλήρη αδράνεια σε σχέση με την αποκάτάσταση του χώρου (παλιότερα κύτταρα), καθίσταται αδήριτη ανάγκη να ενεργοποιηθεί η «Επιτροπή Παρακολούθησης ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», προκειμένου να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού, αποτελεσματικότερη λειτουργεία του δεματοποιητή και άμεση αποκατάσταση της χωματερής».

Δυο φορές

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης είχε συσταθεί το καλοκαίρι του 2016, μετά τη μεγάλη κρίση των σκουπιδιών, στην κατεύθυνση ενός «οδικού χάρτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων», στον οποίον είχαν καταλήξει Περιφέρεια  και Δήμος, με τη συμμετοχή και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΠΙΝ και του Δήμου Κέρκυρας, των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Τεμπλονίου καθώς και του ΤΕΕ  ή/και θεσμικών φορέων που έχουν λόγο και μπορούν να εκφράσουν εμπεριστατωμένη κρίση για το ζήτημα  της διαχείρισης απορριμμάτων.  

Δυστυχώς η επιτροπή αυτή λειτούργησε μόνο δύο φορές από τότε. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης είχε δηλώσει τον Φλεβάρη του 2017 “Προχωράμε αργά και βασανιστικά” ενώ συμπλήρωσε "Σύντομα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και την πορεία των εργασιών”.

Θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παράλληλα αναμένεται απάντηση στο αίτημα του Συλλόγου για να οριστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε προφορική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο του Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη, την ενημέρωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και ο Δήμαρχος, είναι σύμφωνοι να πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρίαση σύντομα, αφού δοθεί ένα εύλογο περιθώρειο προετοιμασίας.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.