Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγωγός μεταφοράς στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ στον Βιολογικό

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
29 Nov 2017 / 09:05

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη αναμένει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας από την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς των στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, στον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Ιωαννιτών.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, μετά από συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Ελληνικού», προϋπολογισμού 1.596.900 ευρώ, και οι «Μελέτες ωρίμανσης για επέκταση και δημιουργία νέων κυττάρων των ΧΥΤΥ Ελληνικού και Καρβουναρίου», προϋπολογισμού 569.437,32 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό, αυτός αναμένεται να οδηγεί τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Κατσικά, προκειμένου να συνδεθεί με υφιστάμενο αγωγό του δικτύου αποχέτευσης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Κωνσταντόπουλος, σήμερα η μεταφορά αυτή γίνεται με βυτιοφόρα, καθώς στον ΧΥΤΑ υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, αλλά δε γίνεται η τελική επεξεργασία των στραγγισμάτων.
«Με τον αγωγό θα κερδίζουμε χρόνο και κόστος, αλλά επιπλέον θα αποφύγουμε κινδύνους που ενδέχεται να υπάρξουν από έντονες βροχοπτώσεις. Δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι το κόστος της μεταφοράς αγγίζει σήμερα τις 150.000 ευρώ το χρόνο, που επιβαρύνουν τους πολίτες των δήμων του νομού Ιωαννίνων.
Εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι και η δρομολόγηση της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, όπως προβλέπεται μετά και τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων, αφού μόνο τα υπολείμματα θα φθάνουν τότε στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπως και στο Καρβουνάρι.
Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας, με στόχο να αποτυπωθεί η οικονομική ανάλυση για την εκμετάλλευση βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Και η αξιοποίηση του βιοαερίου έχει ως στόχο την εξεύρεση πόρων για το «αντιστάθμισμα» του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων από το 2019 και έπειτα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό θα λάβει και ο βαθμός προώθησης της ανακύκλωσης στους δήμους του νομού.
Σήμερα, η ανακύκλωση βρίσκεται περίπου στο 18% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων, ποσοστό που απέχει πολύ και από τον στόχο, εθνικό και ευρωπαϊκό.
«Έχουμε δρόμο ακόμη για να φτάσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως γίνονται ενέργειες και δράσεις από τους δήμους για την προώθησή της και την ευαισθητοποίηση, κυρίως των μικρών παιδιών.