Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρωμάτιζαν ηλιέλαιο και το πουλούσαν για ελαιόλαδο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
28 Nov 2017 / 08:46

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Και στη Θεσπρωτία είχε απλώσει τα πλοκάμια του το κύκλωμα νόθευσης ελαιολάδου, που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν πέντε άνδρες και δύο γυναίκες.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.
Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες ή επικολλημένες ετικέτες, με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.ά.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», καθώς και οι ιδιότητες του. 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με τις επωνυμίες «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».
Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες για ιδία χρήση και σε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.
Επιπλέον, προέκυψε ότι τα τέσσερα μέλη που διεύθυναν την οργάνωση, είχαν στην ιδιοκτησία τους δύο εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14.670 λίτρα ελαίου σε τενεκέδες που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία, 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, καθώς και πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται.
Από την έρευνα στο σπίτι ηγετικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων για την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται, και χρηματικό ποσό. Επιπλέον στην κατοχή συλληφθείσας, επίσης ηγετικού μέλους, μετά την είσοδό της στη χώρα μας από τη Γερμανία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό 12.450 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση ελαίων στο εξωτερικό. Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν έξι αυτοκίνητα και δύο περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση. Για την υπόθεση αναζητείται ένα ακόμα άτομο, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.